به گزارش تابناک از فارس، اورنگ ایلامی اظهار داشت: طرح ملی غربالگری کمکاری تیروئید نوزادان از سال ۱۳۸۴ در فارس به طور گسترده آغاز شده و همچنان ادامه دارد که در حال حاضر ۵۴ مرکز غربالگری نوزادان، ۸ پزشک فوق تخصص و متخصص غدد در شیراز، ۲۱ پزشک در سایر شهرستانها، ۱۱۶ کارشناس نمونهگیر و ۳۴ کارشناس مسئول برنامه در سطح شهرستانهای استان در اجرای این برنامه همکاری میکنند.
وی با تاکید بر اهمیت این طرح افزود: از ابتدای اجرا تا کنون، سالانه بیش از ۵۰ هزار نوزاد در فارس مورد غربالگری قرار گرفتهاند که در نتیجه آن، ۳ هزار و ۱۱۷ نوزاد مبتلا به کمکاری تیروئید شناسایی و تحت درمان قرار گرفتهاند.
پوشش ۱۰۰ درصدی غربالگری نوزادان در فارس
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اعلام پوشش ۱۰۰ درصدی برنامه غربالگری نوزادان در استان فارس در مقایسه با پوشش ۹۹.۵ درصدی کشوری، این موفقیت را چشمگیر توصیف کرد.
وی همچنین از پوشش ۹۲.۷ درصدی غربالگری زودهنگام نوزادان (در روزهای ۳ تا ۵ تولد) در فارس خبر داد، در حالی که این رقم در سطح کشور ۸۷ درصد است.
ایلامی علت بروز بالای کمکاری تیروئید نوزادان را چند عاملی دانست و ازدواجهای فامیلی، سابقه بیماریهای تیروئیدی در مادر و بستگان درجه یک و اختلالات ید دریافتی را از مهمترین عوامل مؤثر بر این بیماری عنوان کرد.
وی با هشدار نسبت به عواقب عدم تشخیص و درمان به موقع این بیماری تاکید کرد: غربالگری به موقع برای تشخیص زودهنگام و درمان کمکاری تیروئید نوزادان حیاتی است و از بروز عوارض جدی مانند مشکلات عصبی مغزی، عقبماندگی ذهنی و آسیبهای غیرقابل جبران به چشمها، استخوانها، کبد و طحال جلوگیری میکند. در برخی موارد نیز عدم درمان میتواند منجر به مرگ شود.
توصیههای کلیدی برای پیشگیری از کمکاری تیروئید نوزادان
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز ضمن تاکید بر آموزش همگانی در خصوص نحوه نگهداری و مصرف نمکهای یددار، مصرف نمک تصفیه شده به میزان مجاز، استفاده از غذاهای دریایی و رعایت اصول صحیح پخت غذا برای حفظ ید را ضروری دانست.
وی همچنین از مردم خواست از مصرف خودسرانه داروها و استفاده از بتادین برای ضدعفونی ناف نوزاد یا در دوران بارداری و زایمان خودداری کنند.