به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، کاشان، شهری با پیشینهای لرزان بر لبهی یک گسل فعال، نهتنها در زلزلههای تاریخی چون ویرانی کامل تپه سیلک آسیب دیده، بلکه امروز نیز با بافتهای فرسوده، تراکم جمعیت بالا و نزدیکی به گسل قم-زفره، در معرض خطر جدی زمینلرزههای ویرانگر قرار دارد.
دکتر مهدی زارع استاد تمام زمین شناسی با تاکید بر اینکه کاشان از مهمترین محل های ویران شده در زلزله های گذشته فلات ایران است اینگونه برای رکنا نوشت:
گسل کاشان قطعه ای از سامانه گسله قم-زفره و یک گسل فعال اصلی در منطقه است که به عنوان یک گسل فشاری و امتدادلغز راستگرد با فعالیت تاریخی قابل توجه شناخته میشود.
باستانلرزهشناسی و زلزلههای تاریخی در منطقه سیلک-کاشان (۳ کیلومتری جنوب کاشان) یک رویداد ویرانگر با بزرگی تخمینی حدود ۷.۵ که تپه سیلک را به طور کامل ویران کرد را نشان میدهد. گسل کاشان به عنوان گسل مسبب این رویداد در نظر گرفته میشود.
تپه سیلک را به طور کامل ویران کرده است. گسل کاشان گسل فعال و مسبب این رویداد خاص در نظر گرفته میشود.
باستانشناسان به دنبال نشانههای مختلف تخریب در مکانهای باستانی هستند که میتوان آنها را به زلزله نسبت داد. در سیلک، این موارد عبارتند از:دیوارها و سقفهای فروریخته، نشانههای مستقیمی هستند. کاوشگر اصلی، رومن گیرشمن، یک "سازه غولپیکر" را کشف کرد که آن را "سازه آجری سیلک" نامید .کشف اسکلتهایی در موقعیتهایی که نشان میدهد آنها در حین یک فروپاشی ناگهانی گرفتار شدهاند، مانند بقایای یک مرد و یک دختر "که به احتمال زیاد به دلیل زلزله در زیر آوار دفن شدهاند"،. همچنین کشف اسکلت نوزادی با قدمت ۵۷۰۰ سال که در پی دیواری دفن شده بود، صورت گرفته است و باستان شناسان معتقدند که این دیوار در اثر زلزله تخریب شده است.
سوابق اخیر کاشان "۴ زلزله در یکساله گذشته" اگرچه این زلزلهها عموماً با بزرگای ۴.۵، ۴.۸، ۵.۶، ۴.۶ رخ دادهاند، که بزرگترین آنها رویدادی با بزرگی ۴.۸ در خود کاشان سه سال پیش بوده است. آسیبپذیری مناطق شهری کاشان با این پارامترها قابل توجه است:
تراکم جمعیت
یکی از نگرانیهای اصلی، رواج بافتهای قدیمی و مصالح ساختمانی بیکیفیت در بسیاری از نقاط شهر است.
تعداد طبقات
فاصله از گسلها
بافت شهری (فضاهای باز و خیابانهای باریک)
بخش قابل توجهی از مناطق شهری کاشان، بهویژه در مناطقی مانند خزاق ، راوند و طاهرآباد در شمال غربی کاشان، با آسیبپذیری زیاد تا بسیار زیاد مواجه هستند.
بافتهای فرسوده شهری (مانند بازار تاریخی) به دلیل املاک مسکونی بیکیفیت، بافتهای تاریخی، زمینهای مخروبه، عمر طولانی ساختمانها و خیابانهای باریک، بهویژه آسیبپذیر هستند.بازار تاریخی کاشان با قدمت چهارصد ساله برمیگردد، در طول تاریخ خود از عوامل مختلفی از جمله زلزله آسیبهای قابل توجهی دیده است. مطالعات نشان میدهد که اگرچه میتواند بارهای ثقلی را تحمل کند، اما آسیبپذیری آن در برابر بارهای جانبی (ناشی از زلزله) نگرانکننده است