آیا نخست‌وزیر عراق متمایل به محور قطر و ترکیه است؟

مشرق نیوز چهارشنبه 07 خرداد 1404 - 01:49

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی مطالعات عراق در مطلبی با عنوان آیا نخست‌وزیر عراق متمایل به محور قطر و ترکیه است، نوشت:

یکی از معیارهای مهم برای دست یابی به منصب نخست وزیری در عراق، داشتن حمایت داخلی و خارجی است. در اینجا هم مقصود از حمایت داخلی یعنی حمایت احزاب سیاسی و مقصود از حمایت خارجی قدرت‌های بین المللی و منطقه‌ای است. در این راستا گاهی عامل خارجی دارای قدرت و تأثیرگذاری بیشتر است و گاهی هم عامل داخلی.

برای نمونه در موضوع انتخاب نخست وزیر در سال 2022 عامل داخلی یعنی احزاب از قدرت بیشتری برخوردار بودند و البته مهم ترین علت این قدرت بیشتر از سوی احزاب، عدم ورود جدی عوامل خارجی به بحث انتخاب نخست وزیر بود و همین عدم ورود جدی باعث شد تا کاظمی‌با وجود اینکه به نظر می‌رسید از مقبولیت نسبی در میان قدرت‌های بین المللی و منطقه‌ای برخوردار بود، اما وی نتواند به دوره دوم نخست وزیری دست یابد.

اما به نظر می‌رسد این بار شرایط تفاوت کرده باشد و در سایه تحولات پیش آمده در نتیجه طوفان الاقصی عوامل خارجی از جمله آمریکایی‌ها و حتی قدرت‌های منطقه‌ای از حساسیت بیشتری در خصوص موضوع نخست وزیری عراق برخوردار باشند. در این راستا به نظر می‌رسد طی موارد متعددی اقدامات و تحرکات سودانی در راستای نزدیکی به محور قطر و ترکیه باشد.

موارد تلاش سودانی برای جلب اعتماد محور قطر و ترکیه

در این زمینه چه بسا می‌توان به 4 نمونه اشاره کرد کما اینکه به غیر از این نمونه‌ها هم در میان خود رسانه‌های عراقی نیز چنین نگاهی به مواضع سودانی و تلاش وی نزدیکی برای به قطر و ترکیه وجود دارد.

1-یکی از این موارد کثرت سفرهای متبادل میان دو کشور عراق و ترکیه در عالی ترین سطوح است به طوریکه طی تقریبا 3 سال نخست وزیری سودانی بغداد و آنکارا 4 سفر در سطح رئیس جمهور ترکیه و نخست وزیر عراق داشته اند که سهم سودانی 3 سفر و سهم اردوغان یک سفر بوده است. این تعداد سفرهای متبادل بیش از تعداد سفرهای سودانی به کشورهایی همچون ایران و عربستان سعودی بوده است.

آیا نخست‌وزیر عراق متمایل به محور قطر و ترکیه است؟

2-نمونه دیگر در این زمینه اعطای امتیاز سخاوتمندانه‌ای از سوی سودانی به ترکیه مبنی بر اعلام حزب پ ک ک به عنوان یک سازمان ممنوعه بوده است (منبع). بر این اساس ترکیه در هر زمانی می‌توانسته است تا عملیات خود را در خاک عراق گسترش دهد زیرا این عملیات علیه گروهی انجام می‌شده است که حداقل از سوی ترکیه و عراق در سطح سازمان ممنوعه محسوب می‌شوند. گفتنی است که در حال حاضر ترکیه تا سطح 50 کیلومتر هم در خاک عراق ورود زمینی داشته است.

3-مورد دیگر در این راستا دیدار سودانی با جولانی رهبر هیئت تحریر شام در قطر با میانجیگری امیر قطر بود؛ این دیدار باعث شد به باور برخی ناظران بیش از پیش سودانی در قالب محور قطر و ترکیه قرار گیرد.

4-مورد آخر در این زمینه حضور امیر قطر در اجلاس اتحادیه عرب در بغداد بوده است. این حضور در حالی صورت می‌گرفت که امیر قطر عالی رتبه ترین مقام حاضر از میان مقامات حاضر کشورهای عضو شورای همکاری حاشیه خلیج فارس بوده است.

بررسی دلایل احتمالی نزدیکی سودانی به محور قطر و ترکیه

در این باره دلیل قطعی یا قریب به واقعی را نمی‌توان بیان کرد اما می‌توان دلایل احتمالی را در این زمینه ذکر کرد که عبارت اند از:

1-نزدیک ترین متحد سودانی در میان اهل سنت خمیس خنجر است تا جایی که برخی‌ها در عراق بر این باور هستند که خمیس خنجر امتیازات سرمایه گذاری‌های ویژه‌ای را در زمان دولت سودانی به دست آورده است (منبع). همچنین خمیس خنجر نزدیک ترین سیاستمدار اهل سنت در عراق به محور قطر و ترکیه است و همین امر می‌تواند بر نزدیکی سودانی به این محور مؤثر بوده باشد.

2-این نکته را باید در نظر داشت که صرف نظر از ایران و آمریکا، قطر و به ویژه ترکیه دارای نفوذ بالا و تاریخی بر اهل سنت بوده اند و به عنوان بازیگرانی دارای نقش آفرینی و تأثیرگذاری در عراق محسوب می‌شوند که با غرب و آمریکا هم روابط حسنه‌ای دارند. چه بسا تلاش سودانی با نزدیکی به این محور برای جذب بخش مهمی‌از سیاستمداران اهل سنت به سوی خود در جهت تضمین دوره دوم نخست وزیری و از سویی دیگر در جهت میانجیگری این دو کشور نزد آمریکا برای حمایت از وی در راستای دست یابی به دوره دوم نخست وزیری تلاش می‌کند.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

منبع خبر "مشرق نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.