عبور این طرح از ایران رویای الهام علی‌اف را بر باد می‌دهد + جزئیات

همشهری آنلاین چهارشنبه 07 خرداد 1404 - 07:18
خط ریلی خواف ـ هرات با شتاب‌گرفتن ساخت قطعه چهارم در افغانستان، به مسیر راهبردی چین تا اروپا از خاک ایران جان تازه می‌دهد و آذربایجان را از مسیر کریدور حذف می‌کند.

به گزارش همشهری آنلاین، ارتباط ریلی ایران و افغانستان با راه‌آهن خواف-هرات صورت می‌گیرد. راه‌آهن خواف-هرات ۲۲۵ کیلومتر طول دارد که ۷۸ کیلومتر آن در خاک ایران و ۱۴۷ کیلومتر آن در خاک افغانستان قرار دارد. 

احداث خط ریلی خواف-هرات در قالب چهار قطعه از سال ۱۳۸۶ آغاز شده است. سه قطعه از این مسیر به طول ۱۴۰ کیلومتر در تعهد ایران به صورت یک خطه ساخته شده و ۸۵ کیلومتر باقی مانده در تعهد افغانستان است.

با تکمیل و بهره برداری از این خط پیش بینی می شود سالانه ۳ میلیون تن صادرات و ‌واردات کالا و یک میلیون ‌و هفتصد هزار تن ترانزیت (گذر) در این مسیر انجام شود. 
همچنین افزایش مبادلات اقتصادی بین دو کشور، انتقال ترافیک جاده‌ای به ریل، انتقال مواد خام معدنی از معادن خواف و سنگان به ایران به منظور فرآوری و صادرات امن از طریق خاک ایران و آب‌های جهانی از طریق بندر چابهار از دیگر مزیت های اقتصادی این مسیر ریلی است.
صبح امروز سه‌شنبه (۶ خرداد) هیئتی از کشور افغانستان به ریاست صاحب زاده، معاون وزیر فواید عامه، با معاون وزیر راه و شهرسازی هوشنگ بازوند به منظور بررسی آخرین وضعیت اجرایی راه آهن خواف-هرات و تسریع در عملیات روسازی قطعه ۴ پروژه دیدار کردند.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اهمیت این خط ریلی برای دو کشور اظهار داشت: با توجه به اهمیت بهره‌برداری راه آهن خواف-هرات برای دو کشور در تسهیل صادرات و واردات کالا و جا به جایی مسافر و همچنین دسترسی ریلی کشور افغانستان به آب‌های آزاد و کشورهای همسایه باید روند عملیات تکمیلی سرعت گیرد.

بازوند با بیان این که خط ریلی خواف-هرات سال ۱۳۹۹ به بهره‌برداری رسید، گفت: این طرح در ۴ قطعه خواف تا هرات طراحی شده که دو قطعه آن در داخل خاک ایران و دو قطعه داخل خاک افغانستان است و احداث سه قطعه از این چهار قطعه بر عهده ایران است.

وی ادامه داد:‌ با تغییر و تحولات در افغانستان در سال ۱۴۰۰ بهره‌برداری از این خط ریلی با مشکلاتی روبه‌رو شد که طی مذاکرات صورت گرفته، افغانستان مکلف شد وضعیت خط را به حالت قبل یعنی وضعیت سال ۱۳۹۹ برگرداند.

گفتنی است طبق توافقات صورت گرفته مقرر شد عملیات تکمیلی و رفع نواقص خط ‌ریلی از سوی ایران و رفع آلودگی خط به نحوی که امکان انجام عملیات توسط ماشین‌آلات مکانیزه در خط فراهم شود، از سوی کشور افغانستان تا پایان شهریور ماه به طور کامل انجام شود.

به گفته بازوند خط ریلی زاهدان-میلک یکی دیگر از موضوعات راهبردی برای دو کشور است که قطعه اول آن یعنی راه‌آهن چابهار-زاهدان، با توجه به تاکید رییس جمهور و پیگیری‌های وزیر راه و شهرسازی در صورت تامین اعتبار تا پایان سال ۱۴۰۴ تکمیل و ساخت راه‌آهن زاهدان-میلک با جدیت پیگیری خواهد شد.

کریم نائینی، کارشناس حمل‌ونقل و ترانزیت، بر این باور است که طرح راه‌آهن خواف-هرات نه تنها موجب اتصال ریلی ایران و افغانستان شده بلکه تکمیل کننده مسیری دو هزار کیلومتری در کریدور ریلی شرق-غرب جهان از چین، ازبکستان، افغانستان، ایران، ترکیه و اروپا است.3این کارشناس افزود: افغانستان به عنوان کشوری محصور در خشکی بدون دسترسی به آب‌های آزاد جهان، با اتصال به شبکه ریلی ایران و بنادر جنوبی کشورمان از مسیری امن برای ارتباط تجاری با سایر نقاط جهان برخوردار می‌شود.

اتصال کشور افغانستان به شبکه ریلی ایران (از طریق راه‌آهن مشهد-بافق)، همچنین اتصال این کشور از طریق راه‌آهن ایران به کریدور بین المللی شمال-جنوب (حوزه خزر، روسیه و شمال اروپا) و کریدور بین‌المللی شرقی-غربی اکو و تراسیکا (کشور ترکیه و جنوب اروپا) و نیز اتصال افغانستان از طریق راه آهن ایران به آب‌های آزاد (بندرعباس و بندر چابهار در جنوب ایران) از جمله ابعاد و مزایای بین‌المللی طرح راه آهن خواف-هرات است.
 

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.