سیگار الکترونیکی تهدیدی نوظهور برای سلامت دهان و دندان

خبرگزاری مهر چهارشنبه 07 خرداد 1404 - 12:26
کارشناس سلامت دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به مضرات استعمال دخانیات، سیگارهای الکترونیکی را تهدیدی نوظهور برای سلامت دهان و دندان عنوان کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، بهناز ولی‌زاده، سلامت دهان و دندان را نخستین گام در مسیر حفظ سلامت کل بدن دانست و گفت: مصرف دخانیات یکی از عوامل خطر مهم در بروز بیماری‌های دهان و دندان نظیر بیماری‌های لثه، سرطان‌های ناحیه دهان و حلق و عوارض گسترده بر بافت‌های نرم و سخت دهان محسوب می‌شوند.

وی بر اساس یافته‌های مطالعات علمی متعدد، افزود: مصرف انواع محصولات دخانی از جمله سیگار، قلیان و تنباکوهای بدون دود با بروز طیفی از مشکلات در ناحیه دهان و دندان همراه است.

ولی زاده بوی بد دهان، تغییر رنگ دندان‌ها، التهاب و تحلیل لثه، لق شدن و در نهایت از دست دادن دندان‌ها را از جمله عوارض استعمال دخانیات برشمرد.

به گفته وی استعمال دخانیات روند ترمیم زخم‌های دهانی را مختل کرده و احتمال شکست درمان‌های دندانپزشکی را افزایش می‌دهد.

ولی‌زاده افزایش قابل توجه خطر ابتلاء به سرطان‌های دهان، زبان، حلق و حنجره را یکی از پیامدهای نگران‌کننده مصرف دخانیات عنوان کرد.

به گفته وی، بر اساس شواهد علمی، مصرف سیگار و قلیان احتمال بروز سرطان‌های مذکور را تا چندین برابر افزایش می‌دهد.

کارشناس سلامت دهان و دندان، با اشاره به مضرات استعمال قلیان یادآور شد: برخلاف تصور رایج، مصرف قلیان نه تنها کم‌خطرتر از سیگار نیست، بلکه به‌دلیل عمق نفوذ دود و مدت‌زمان مصرف اثرات زیان‌بارتری به همراه دارد.

به گفته وی، هر وعده مصرف قلیان معادل مصرف چندین نخ سیگار است و تأثیرات مخربی بر سلامت بافت‌های دهانی دارد.

ولی‌زاده، سیگارهای‌الکترونیکی را تهدیدی نوظهور برای سلامت دهان و دندان عنوان کرد و افزود: برخی افراد سیگارهای الکترونیکی یا ویپ را جایگزین بی‌خطرتر برای سیگارهای سنتی می‌دانند اما شواهد علمی نشان می‌دهد که این محصولات نیز دارای اثرات زیان‌بار قابل‌توجهی بر سلامت دهان و دندان هستند.

وی تاکید کرد: سیگار الکترونیکی بی‌خطر نیست و مانند سایر اشکال دخانیات می‌تواند سلامت دهان و دندان را تهدید کند.

به گفته ولی زاده، مطالعات انجام‌شده توسط انجمن دندانپزشکی آمریکا (ADA) و مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها (CDC) نشان می‌دهد که مصرف سیگارهای الکترونیکی منجر به خشکی دهان، التهاب لثه، تخریب مینای دندان و تغییر در میکروبیوم دهانی (میکروب‌های مفید دهان) می‌شود.

وی با بیان اینکه برخی ترکیبات موجود در مایع سیگارهای الکترونیک، توانایی تحریک مخاط دهان و آسیب به بافت‌های نرم دهانی را دارند افزود: بخار حاصل از ویپ نیز موجب افزایش نفوذپذیری بافت دهان نسبت به باکتری‌ها شده و خطر ابتلاء به بیماری‌های لثه و پوسیدگی‌ها را افزایش می‌دهد.

به گفته این کارشناس سلامت دهان و دندان، استفاده مستمر از سیگار الکترونیکی موجب تغییرات برگشت‌ناپذیر به ویژه در سلامت دهان و دندان نوجوانان و جوانان می‌شود.

ولی‌زاده بهبود گردش خون در بافت‌های لثه‌ای، کاهش التهاب و خونریزی لثه، افزایش موفقیت درمان‌های دندانپزشکی، تقویت حس چشایی و بویایی و کاهش خطر بروز سرطان‌های دهانی را از جمله اثرات مثبت و چشمگیر ترک دخانیات برشمرد.

به گفته وی، این تغییرات مثبت گاهی در فاصله زمانی کوتاهی پس از ترک قابل مشاهده هستند.

کارشناس سلامت دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ابراز امیدواری کرد با آگاهی بخشی عمومی نسبت به مضرات استعمال دخانیات، ترغیب افراد برای بهره‌گیری از برنامه‌های ترک دخانیات و انتخاب زندگی سالم‌تر شاهد ترسیم لبخندی پایدارتر و آینده‌ای سالم‌تر برای همه افراد به ویژه نسل جوان باشیم.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.