محمدقائم خانی نویسنده و پژوهشگر ادبی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره کتاب «روح الله» زندگینامه مستند امام خمینی (ره) اثر هادی حکیمیان، گفت: کتاب «روح الله» میتواند برای چند دسته از مخاطبان اهمیت داشته باشد؛ از جمله کسانی که آشنایی خیلی کمی با امام دارند و نیز کسانی که میخواهند ایشان را از زاویه جدید و تازهای بشناسند.
خانی که خود کتاب «سیمرغ سی مرغ» درباره امام خمینی را نوشته، افزود: اما آن چیزی که برای من مهم است، نقشی است که کتاب روح الله میتواند در آشنایی نسل جدید با امام خمینی (ره) رقم بزند. در سالهای اخیر عمده آشنایی مردم و جوانها با امام خمینی (ره) از طریق کلیپهای کوتاه یکدقیقهای یا جملات کوتاه روی در و دیوار است. به جز آشنایی در فضای نخبگانی و دانشگاهی، عموم جامعه ارتباط عمیق و جدی با امام نداشته است. این کتاب به علت اینکه تمام زندگی امام را در بر میگیرد و همچنین به خاطر نثر جذاب و خواندنیاش، فرصت خوبی برای بازخوانی زندگی امام خمینی (ره) است. خیلی از آدمها شاید برای اولینبار به واسطه این کتاب با امام مواجه میشوند و ایشان را از بدو کودکی تا روز تشییع جنازه بازشناسایی میکنند. این کتاب این ظرفیت را دارد و امیدوارم آنطور که شایسته آن است، معرفی و خوانده شود.
کتابی که زندگینامه کامل امام خمینی (ره) باشد، نداشتیم
این نویسنده با اشاره به کتاب خودش «سیمرغ سی مرغ» زندگینامه داستانی امام خمینی (ره)، درباره کتاب روح الله گفت: آقای حکیمیان قبل از من شروع به نوشتن کتاب «روح الله» کرده بود ولی کتابهایمان تقریباً همزمان منتشر شدند. کتاب من هم، کتاب «سیمرغ سی مرغ» درباره حضرت امام خمینی (ره) است، با این تفاوت که کار من جمع و جور و مختصر است ولی کار آقای حکیمیان مفصل و کامل. من همزمان میخواستم کتابهایی را که درباره زندگینامه امام باشد پیدا کنم و بخوانم، اما متأسفانه کتابی وجود نداشت. خیلی برایم شگفتانگیز بود که ما یک کتاب درباره امام خمینی (ره) که زندگینامه کامل باشد، نداشتیم. جز کتابی که نشر سایان زد و روایت همراه با عکس بود، کتاب دیگری وجود نداشت. با توجه به همین خلأ بود که نوشتن «سیمرغ سی مرغ» را شروع کردم. خوشبختانه همان زمان کتاب روح الله هم منتشر شد.
نویسنده «صور سکوت» گفت: این دو کتاب اولینبار آثاری بودند که از تولد تا تشییع جنازه امام خمینی (ره) را شامل میشدند. شاید بزرگترین تفاوت در کتاب من و آقای حکیمیان این است که من روایتی اجمالی دارم اما ایشان روایتی کامل و با جزئیات. همچنین کتاب من زندگینامه داستانی ناظر به تحولات سیاسی تاریخ معاصر است. در این کتاب سعی کردم تاریخ معاصر را ناظر به زندگی و خاطرات امام خمینی (ره) بنویسم؛ چون امام درباره تاریخ معاصر ایران زیاد صحبت کرده است و به بهانههای مختلف خاطراتش را بیان کرده است.
خانی اضافه کرد: رویکرد تفصیلی، استفاده زیاد از جزئیات و مستندات و دستچین کردن از از منابع متنوع، تخصص آقای حکیمیان است. جزئیات و مستندات کتاب روح الله خیلی زیاد است و اطلاعات گوناگون و دسته اول از زوایای مختلف به مخاطب ارائه میشود. بنابراین میتوانم بگویم کتاب روح الله از این نظر یکتا است و نظیر ندارد.
تسلط به تاریخ معاصر و نثر جذاب، ویژگی هادی حکیمیان
این نویسنده درباره ویژگیهای قلم هادی حکیمیان گفت: من هادی حکیمیان را از رمان «برج قحطی» شناختم و با خواندن آن رمان خیلی شگفتزده شدم. حکیمیان در این کتاب تاریخ انقلاب را در شهر یزد پی میگیرد و روایتی دستنخورده و بکر از انقلاب به دست مخاطب میدهد. واقعاً کار حیرتانگیزی است که متأسفانه مورد توجه جشنوارهها و جوایز و مخاطب قرار نگرفت. کارهای بعدی حکیمیان هم خوب است؛ مثلاً مجموعهداستانی که از ایشان خواندم هم نگاههای جالبی داشت یا مجموعه کتابهای نوجوان ایشان واقعاً در خور توجه است. به ویژه رمان نوجوان «باغ خرمالو» که شناختهشدهترین کتاب حکیمیان است و مردم بیشتر آن را خواندهاند. حکیمیان در این کتاب سختترین بخشهای تاریخ ایران را با یک نگاه جالبی روایت میکند و کمک میکند نوجوانها با تاریخ معاصر آشنا شوند.
خانی گفت: آقای حکیمیان دو تا ویژگی خیلی مهم دارد؛ یکی تسلط حیرتانگیز بر تاریخ و استفاده از مستندات که انگار تاریخ معاصر همیشه جلوی چشمش است و دیگری هم نثر خیلی جذاب و روان و بدون دستانداز اوست. جمع کردن این دو تا ویژگی با همدیگر کمتر پیش میآید ولی در کار هادی حکیمیان وجود دارد.
وی در پایان گفت: هادی حکیمیان سالها بود که در یزد خیلی بی سر و صدا مینوشت و سرگرم کار خودش بود. منزوی از تمام جریانات و گروههایی که در ادبیات هستند، کار خودش را میکرد و پیش میرفت و متأسفانه کارهای خوبش آنطور که باید دیده نشدند. امیدوارم با اتفاق خوبی که برای کتاب روح الله رقم خورده، قدر حکیمیان بیشتر از این شناخته شود و رسانههای ما هم با آدمهای حرفهای، حرفهایتر رفتار کنند.