به گزارش بهداشت نیوز، دکتر عباس ارجمند با بیان اینکه این بیماری عمدتاً از طریق گزش کنه آلوده، تماس مستقیم با خون، ترشحات یا گوشت دام آلوده به انسان سرایت میکند. افزود: ویروس میتواند در دام بدون علائم خاصی وجود داشته باشد، اما در انسان باعث بروز علائم شدید و خطرناک میشود. افراد شاغل در دامداری، کشتارگاهها، کشاورزی، و حتی خانمهای خانهدار در معرض خطر بالاتری هستند.
چگونه مبتلا میشویم و علائم چیست؟
وی در پاسخ به این سوال راه های اصلی انتقال بیماری را برشمرد و عنوان کرد: گزش کنه آلوده (بهویژه کنههایی که به دامها چسبیدهاند)، تماس با خون و ترشحات دام آلوده هنگام ذبح یا آمادهسازی گوشت، مصرف گوشت یا جگر نیمپز و آلوده، تماس با ترشحات بدن بیماران مبتلا (در مراکز درمانی) از روش های انتقال این بیماری است.
دکتر ارجمند ادامه داد: علائم بیماری معمولاً ۱ تا ۳ روز پس از تماس با ویروس ظاهر میشود و شامل: تب ناگهانی و شدید، درد عضلانی، سردرد، سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ و درد شکم، خونریزی از لثه، بینی یا نقاط تزریق و در موارد شدید، خونریزیهای داخلی و مرگ است.
آیا بیماری تب کریمه کنگو درمان دارد؟
این پزشک متخصص با اشاره به اینکه در حال حاضر واکسن مؤثری برای انسان وجود ندارد، خاطرنشان کرد: درمان بیماری بیشتر حمایتی است، یعنی کاهش علائم و کنترل عفونت با مصرف مایعات، داروهای ضد تب و در برخی موارد داروهای ضد ویروسی مانند ریباویرین.
وی یادآوری کرد: تشخیص زودهنگام و مراقبت پزشکی مناسب در کاهش مرگ و میر نقش کلیدی دارد. در صورت مشاهده علائم مشکوک، بهویژه پس از تماس با دام یا گزش کنه، باید سریعاً به مرکز درمانی مراجعه شود.
توصیههای مهم برای پیشگیری از تب کریمه کنگو
وی توصیه هایی را نیز برای پیشگیری از تب کریمه کنگو مطرح و بیان کرد:از خرید دام زنده و گوشت خارج از نظارت دامپزشکی خودداری کنید و تنها به مراکز مجاز و کشتارگاههای رسمی مراجعه کنید. بههیچوجه دام را در خانه یا معابر عمومی ذبح نکنید. این کار خطر جدی برای سلامت خانواده و جامعه دارد.
وی اضافه کرد: هنگام خرد کردن گوشت یا جگر از دستکش استفاده کنید. گوشت را قبل از مصرف حداقل ۲۴ ساعت و جگر را ۴۸ ساعت در دمای یخچال (۴ درجه سانتیگراد) نگهداری کرده و حتماً بهطور کامل بپزید.
وی افزود: ذبح دام را در کشتارگاه انجام دهید و از گوشت مورد تایید دامپزشکی استفاده کنید، پس از مرحله پیش سرد با پوشیدن دستکش گوشت را قطعه قطعه کنید.
دکتر ارجمند با تاکید بر اینکه افرادی که دام را ذبح میکنند باید از دستکش، چکمه، ماسک و لباس مناسب استفاده کرده و ابزار خود را ضدعفونی کنند. خونابهها نیز باید بهطور بهداشتی دفع شوند. بیان کرد:از دستکاری و له کردن کنه روی بدن دام خودداری کنید. در صورت مشاهده کنه روی بدن حیوان، به دامپزشک اطلاع دهید.
این پزشک متخصص آموزش را مورد تاکید قرار داد و عنوان کرد: افراد به ویژه کودکان از جدا کردن و له کردن کنه با دست بدون حفاظت پرهیز کنند، دامداران نیز در هنگام تماس با دام از لباس های رنگ روشن استفاده کرده و بعد از خروج از محل نگهداری دام، لباس های خود را تعویض کنند.
وی در پایان گفت: رعایت این نکات میتواند از بروز فاجعههای جبرانناپذیر برای خانواده و جامعه پیشگیری کند. سلامت خود را جدی بگیرید.