به گزارش تابناک، ۲۴ اردیبهشت ماه قیمت گندم صنف و صنعت و نان حجیم و آزادپز از ۱۲ هزار تومان به ۲۱ هزار و ۷۷۰ تومان افزایش یافت که این رشد چشمگیر قیمت منجر به افزایش قیمت نان آزاد پز و بدنبال آن یارانه پز شد. این درحالی است که به رغم عدم افزایش قیمت گندم یارانهای و اعلام قیمت مصوب نان، اما نانوایان به بهانههای متعدد افزایش هزینههای حقوق و دستمزد و سربار دیگر حاضر یه تمکین قیمتهای مصوب قبل نیستند.
بررسیهای میدانی حاکی از آن است که تمامی واحدهای نانوایی اقدام به افزایش قیمت نان کردهاند و از طرفی به بهانه کنجد، سبزیجات و افزایش حجم نان اقدام به عرضه ۲ تا ۴ برابر قیمت مصوب کردهاند که بسیاری از کارشناسان کمبود نظارت دستگاههای مسئول را عامل اصلی این گرانی میدانند.
در شرایط فعلی بیشترین یارانه به حوزه آرد و نان اختصاص دارد که متاسفانه بدلیل سوء استفادههای متعدد شاهد هدررفت آن هستیم، از این رو کارشناسان حوزه آرد و نان یکسان سازی نرخ نان و پرداخت یارانه مستقیم به خانوارها را راهکار کاهش تخلفات این حوزه میدانند.
ناگفته نماند که رئیس اتاق اصناف تهران انتقاداتی از موضوع تصمیم گیری استانداریها در قیمت گذاری نان دارد و همواره معتقد است که نظارت و تصمیمگیری دستگاههای متعدد در این حوزه کار را سخت میکند و باید کار به اتحادیه واگذار شود تا دیگر شاهد قیمت متفاوت نان از شمال تا جنوب شهر و شهرها با یکدیگر نباشیم.
حمیدرضا رستگار رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره به نابه سامانیهای قیمت و کیفیت نان گفت: موضوع طبخ نان، قیمت گذاری و بازرسی که توسط دستگاههای مختلف و اتحادیه مربوطه انجام میشود، دچار شرایطی شدیم بدلیل آنکه متولی واحدی را برای این موضوع تعیین نکردند و دستگاههای مختلف در این ارتباط برنامه ریزی و پیگیری میکنند که متاسفانه چندوجهی بودن موضوع کمکی به حل این مسئله نمیکند.
رستگار افزود نرخ آردی که به اتحادیه و اعضای صنف داده میشود، دولتی و آزادپز است و کیفیت بر مبنای نوع یک، نوع ۲ و ۶ متفاوت است، باید کاری انجام شود که نظارت دقیق شود چراکه تاکنون نظارت و جرایم ما بازدارنده نبوده است و به این نتیجه رسیدیم که اتحادیهها متولی امور صنف هستند و موظف هستند که بر واحدها نظارت داشته باشند تا بازار را کنترل کنند.
رئیس اتاق اصناف تهران با تاکید بر واقعی شدن قیمت نان بیان کرد: پیشنهاد ما این است که قیمت نان برمبنای آنالیزی که اتحادیه صنفی و کارشناسان اتاق اصناف گرفتند، واقعی شود و بهترین پیشنهاد این است که یارانه مستقیم به مردم پرداخت شود.
فرآیند قیمت گذاری نان باید مورد بررسی قرار بگیرد
پیمان فلسفی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی محلس شورای اسلامی گفت: مسئولیت قیمت گذاری آرد و نان به استانداران واگذار شده است که براین اساس هراستانی برمبنای شرایط دستمزد کارگران و دیگر عوامل تصمیم گیری میکنند، هرچند قیمت آرد یارانهای مشخص و ثابت است که واحدهای نانوا باتوجه به تحویل آرد یارانهای باید نان را عرضه کنند.
به گفته وی، واحدهای خبازی مشمول آرد یارانهای برمبنای قیمت مصوب مکلف به عرضه نان هستند و تنها واحدهای نانوایی آزادپز و صنف و صنعت باید متناسب با افزایش قیمت آرد دستخوش تغییراتی قرار گرفتند.
فلسفی ادامه داد: افزایش قیمت نان باید با دقت صورت بگیرد و در نهایت استانداریها باید نسبت به این موضوع پاسخگو باشند به طوریکه هرگونه افزایش غیرمنطقی قیمت نان در سایه عدم نظارتها نمیپذیریم و باید استانداران پاسخگو باشند و توصیه میکنیم که شورای آرد و نان استان با حضور اتحادیهها هر استان روی قیمت نان توافق کنند و سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده در این جلسات حضور داشته باشند و همه جوانب امر بصورت سنجیده باید بررسی شود و نظارت مستمر صورت بگیرد که نان با کیفیت و با قیمت مناسب بدست مردم برسد و از طرفی هزینههای تولید پوشش بدهد. به عنوان مثال امکان افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت نان وجود ندارد و چنانچه قیمت نان ۵ هزارتومان است و هزینههای کارگری ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده، در فرآیند قیمت گذاری باید دقت شود به طوریکه متناسب با شرایط اقتصادی مردم تعریف شود.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی با بیان اینکه برخی استانداریها و اتحادیههای نانوایان از عدم تغییر قیمت نان خبر دادهاند، افزود: استانداران در چارچوب هزینههای تولید و شرایط اقتصادی مردم و همچنین احتساب آرد یارانهای و آزاد باید تصمیمات لازم را اتخاذ کنند. همچنین با هر مکانیزمی نانوایان نباید قیمت نان را افزایش دهند. حتی انواع مختلف نان توسط نانواییها طبخ و عرضه میشود، خود آسیبی وارد میکند و عملا درآمدهایی ایجاد میکند که خارج از چارچوب است. به عنوان مثال وقتی قیمت نان کنجدی ۲ برابر قیمت مصوب عرضه میشود، کجا محاسبه شده است یا نانوا به بهانه نان بزرگتر و کنجدی ۴ برابر قیمت مصوب عرضه میکنند و از افراد ۴ بار کارت میکشند، این درحالی است که نان ۵ هزارتومانی با قیمت ۲۰ هزارتومان در سایه بازرسیهای ضعیف عرضه میکنند و از مصرف کننده ۴ بار کارت میکشند چراکه با صرف افزایش قیمت نمیتوان اطمینان داشت که نان با کیفیت به دست مردم میرسد که براین اساس دستگاههای نظارتی بر فرآیند نظارت و عملکرد دستگاههای براین زنجیره باید تجدید نظر کنند و همواره نظارتها تشدید شود تا نان با کیفیت با قیمت مناسب در اختیار مردم قرار بگیرد.
این گزارش میافزاید: علی رغم آنکه هنوز در حوزه افزایش قیمت نان تصمیمگیری نشده و موضوع در حال بررسی است، اما قیمت نان در واحدهای نانوایی افزایش یافته که این امر با واکنش مردم روبهرو شده چراکه نان قوت اصلی مردم است و آنها معتقدند که گرانی نان در سکوت و عدم شفافیت در حوزه پرداخت یارانه اتفاق افتاده است.
یکسان سازی قیمت گره گشای مشکلات حوزه آرد و نان
در ادامه عطااللّه هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: نانوایان مدعی بودند که باتوجه به افزایش هزینههای جانبی از جمله کارگری، خدمات و انرژی، نانوایان معتقدند که قیمت نان باید متعادل شود تا آنها متضرر نشود.
به گفته وی، نانوایی آزادپز مابه ازای افزایش هزینههای گندم، کارگری و خدمات قیمت نان تولیدی آنها افزایش یافته و مابه ازای هزینههایی که متحمل میشوند، این اتفاق افتاده است.
هاشمی ادامه داد: بحث هوشمندسازی واحدهای نانوایی مشگل گشا نیستند و هیچ مشکلی را حل نخواهند کرد و تنها با واقعی سازی قیمت ارد و گندم مشکل مرتفع میشود.
وی با اشاره به تاثیر واقعی شدن قیمت نان در میزان مصرف گندم بیان کرد: با واقعی شدن قیمت نان و پرداخت یارانه به دهکهایی که مستلزم حمایت دولت هستند، علاوه بر کاهش هدررفت یارانه شاهد افت ۲۵ تا ۳۰ درصدی گندم مصرفی به جهت کاهش ضایعات و دورریز این حوزه هستیم.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: تازمانیکه اختلاف میان قیمت آرد آزاد و دولتی وجود دارد به طوریکه قیمت تمام شده گندم بالای ۲۳ تا ۲۴ هزارتومان است و با نرخ ۶۰۰ و ۹۰۰ تومان در اختیار واحدها قرار میگیرد، هیچ راهی جزء آزادسازی قیمت و پرداخت یارانه مستقیم به خانوار نمیتواند جلوی فساد را بگیرد.
گفتنی است سالانه ۲۵۰ همت یارانه به حوزه آرد و نان داده میشود که متاسفانه بخشی از این میزان یارانه هدر میرود، درحالیکه برای واقعی شدن مصرف گندم و جلوگیری از سودجویی و تخلفات این حوزه، یکسان سازی قیمت نان بهترین راهکار است که بسیاری از کارشناسان عنوان میکنند این موضوع با در نظرگرفتن تمامی جوانب باید صورت بگیرد.