رکورد تاریخی قیمت گوشت گاو

دنیای اقتصاد یکشنبه 18 خرداد 1404 - 05:14
گزارش جدید فائو نشان‌دهنده کاهش 0.8درصدی شاخص قیمت مواد غذایی در ماه مه ‌است، درحالی‌که تولید غلات در سال‌۲۰۲۵ به رکورد جدیدی خواهد رسید. بر اساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل‌متحد(فائو)، شاخص قیمت‌های جهانی کالاهای غذایی در ماه مه ۲۰۲۵ کاهش‌یافت. این کاهش عمدتا به دلیل افت قابل‌‌‌‌‌‌‌‌توجه قیمت‌های بین‌المللی ذرت و روغن نخل بود که توانست بر قیمت‌های بالای کره و گوشت گاو غلبه کند.

کاهش شاخص قیمت محصولات غذایی

شاخص قیمت مواد غذایی فائو(FFPI) معیاری از تغییرات ماهانه قیمت‌های بین‌المللی سبدی از کالاهای غذایی است. این شاخص شامل میانگین پنج شاخص قیمت گروه‌های کالایی است که بر اساس میانگین سهم‌‌‌‌‌‌‌‌های صادراتی هریک از گروه‌ها در سال‌های ۲۰۱۶-۲۰۱۴ وزن‌‌‌‌‌‌‌‌دهی شده‌اند. شاخص قیمت مواد غذایی فائو، تغییرات ماهانه قیمت‌های جهانی کالاهای غذایی تجارت‌‌‌‌‌‌‌‌ شده را رصد می‌کند. این نتایج در ماه مه ‌به‌طور میانگین به ۱۲۷.۷ امتیاز رسید. این رقم نشان‌دهنده کاهش ۰.۸درصدی نسبت به ماه آوریل است، اما همچنان ۶‌درصد بالاتر از سطح سال‌گذشته قرار دارد. این کاهش عمدتا نتیجه افت قیمت در بخش‌های غلات و روغن‌های گیاهی بود، درحالی‌که لبنیات و گوشت روند متفاوتی را تجربه کردند.

افت قیمت غلات و روغن‌های گیاهی

شاخص قیمت غلات فائو در ماه مه ۱.۸درصد نسبت به آوریل کاهش‌یافت و ۸.۲درصد کمتر از مقدار مه‌۲۰۲۴ بود. قیمت‌های جهانی ذرت به دلیل برداشت‌‌‌‌‌‌‌‌های متعدد در آرژانتین و برزیل و انتظارات برای تولید زیاد در ایالات‌متحده به‌شدت افت کرد، همچنین بهبود شرایط کشت در نیمکره‌شمالی باعث کاهش قیمت گندم شد، با این‌حال شاخص قیمت برنج فائو با افزایش ۱.۴درصدی مواجه شد که ناشی از تقاضای زیاد برای برنج‌‌‌‌‌‌‌‌های معطر و همچنین نوسانات ارزی بود. در بخش روغن‌های گیاهی، شاخص قیمت فائو ۳.۷درصد کاهش‌یافت. قیمت روغن پالم به دلیل افزایش تولید فصلی در جنوب‌شرق آسیا به‌طور قابل‌توجهی کاهش‌یافت، همچنین قیمت روغن سویا به دلیل عرضه بالاتر در آمریکای‌جنوبی و تقاضای اندک برای خوراک زیست‌‌‌‌‌‌‌‌سوخت کاهش‌یافت. قیمت‌های روغن کلزا و آفتابگردان نیز به ترتیب به دلیل افزایش عرضه در اتحادیه اروپا و کاهش تقاضای جهانی کاهش‌یافتند.

افزایش قیمت لبنیات و گوشت

در مقابل، شاخص قیمت لبنیات فائو در ماه مه ‌۰.۸درصد افزایش‌یافت. تقاضای بالا در آسیا باعث شد قیمت‌های بین‌المللی کره در بالاترین سطح تاریخی باقی‌بماند و قیمت پنیر و پودر شیر نیز افزایش یابد. در بخش گوشت، شاخص قیمت فائو ۱.۳درصد رشد کرد که عمدتا به دلیل افزایش قیمت گوشت گوسفند و گاو بود. قیمت گوشت گاو به یک رکورد تاریخی جدید دست‌یافت، درحالی‌که قیمت گوشت مرغ به دلیل ممنوعیت‌های وارداتی ناشی از شیوع آنفلوآنزای پرندگان در برزیل کاهش‌یافت.

چشم‌‌‌‌‌‌‌‌انداز عرضه غلات در سال‌۲۰۲۵

فائو در گزارش جداگانه‌‌‌‌‌‌‌‌ای پیش‌بینی کرد؛ تولید جهانی غلات در سال‌۲۰۲۵ به ۲۹۱۱‌میلیون ‌تن خواهد رسید‌که رکورد جدیدی است و افزایش ۲.۱درصدی نسبت به سال‌۲۰۲۴ را نشان می‌دهد. این افزایش تولید به دلیل بهبود شرایط کشت در مناطق کلیدی مانند آرژانتین، برزیل و ایالات‌متحده است.

مصرف و ذخایر غلات

پیش‌بینی می‌شود مصرف غلات در سال‌۲۰۲۶-۲۰۲۵ با ۰.۸درصد افزایش، به ۲۸۹۸‌میلیون‌تن برسد. مصرف جهانی غلات در بخش غذایی ۰.۹درصد و در بخش خوراک‌دام ۰.۵درصد رشد خواهد کرد. با توجه به اینکه تولید از مصرف پیشی می‌گیرد، ذخایر جهانی غلات نیز با یک‌درصد افزایش به ۸۷۳‌میلیون ‌تن خواهد رسید. این افزایش بخشی از کاهش ذخایر در سال‌گذشته را جبران می‌کند. از طرفی نسبت موجودی به مصرف در سطح پایدار ۲۹.۸درصد باقی خواهد ماند.

تجارت‌جهانی غلات

تجارت‌جهانی غلات براساس پیش‌بینی سال‌۲۰۲۶-۲۰۲۵ با ۱.۹درصد افزایش به ۴۸۷‌میلیون‌ تن خواهد رسید. تجارت گندم با رشد ۳.۸درصدی نقش مهمی در این افزایش خواهدداشت، درحالی‌که تجارت برنج با کاهش ۰.۷درصدی مواجه خواهدشد. این ارقام نشان‌دهنده پویایی در بازارهای جهانی و تاثیر عوامل منطقه‌ای بر تجارت است.

تاثیرات عوامل اقلیمی بر تولید ذرت

گزارش ماهانه «سیستم اطلاعات بازار کشاورزی» که توسط فائو منتشر شده‌است، به تاثیر عوامل اقلیمی بر تولید ذرت می‌پردازد. بر اساس نتایج این گزارش، تغییرات آب‌وهوایی در مناطقی مانند اروپای‌شرقی، هند و جنوب آفریقا تاثیرات قابل‌توجهی بر عملکرد ذرت داشته‌است. در مقابل، تولید در چین و ایالات‌متحده که نیمی از ذرت جهان را تامین می‌کنند، پایدارتر بوده‌است. 

چشم‌‌‌‌‌‌‌‌اندازی برای آینده

با توجه به داده‌های ارائه‌‌‌‌‌‌‌‌شده توسط فائو، کاهش قیمت برخی کالاهای غذایی مانند غلات و روغن‌های گیاهی در کنار افزایش تولید جهانی غلات، می‌تواند به کاهش فشارهای تورمی در بازارهای غذایی کمک کند، با این‌حال افزایش قیمت لبنیات و گوشت و همچنین تاثیرات اقلیمی بر تولید برخی محصولات، همچنان چالش‌هایی برای امنیت غذایی جهانی ایجاد می‌کند. انتظار می‌رود که با بهبود شرایط تولید و مدیریت بهتر منابع، بازارهای جهانی در سال‌آینده به ثبات بیشتری دست‌یابند.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.