یک نسخه غذایی کامل برای داشتن قلب سالم

بهداشت نیوز یکشنبه 18 خرداد 1404 - 11:33

به گزارش بهداشت نیوز، وقتی صحبت از سلامت قلب می‌شود، تمرکز بر کیفیت غذا ممکن است مهم‌تر از کاهش کربوهیدرات یا چربی باشد و نتایج تحقیق گسترده و جدیدی که تقریبا ۲۰۰ هزار نفر را طی چندین دهه پیگیری کرد، نشان داد که کیفیت غذا و نه فقط نوع رژیم غذایی، تفاوت بزرگی برای قلب ایجاد خواهد کرد.

محققان دانشکده بهداشت عمومی «هاروارد»، دکتر ژیوان وو و دانشجوی فوق دکتری گفت: آنچه از رژیم‌های غذایی کم کربوهیدرات یا کم چرب دریافت می‌کنید، به اندازه خود رژیم غذایی اهمیت دارد. نسخه‌های سالم این رژیم‌ها، آن‌هایی که سرشار از غذاهای گیاهی و غلات کامل هستند با نتایج بهتر سلامت قلب و بهبود عملکرد متابولیک مرتبط بودند. در مقابل، رژیم‌های غذایی کم‌کربوهیدرات و کم‌چرب که بر غذاهای ناسالم تاکید دارند، با خطر بالاتر بیماری قلبی همراه بودند.

کیفیت غذا و پیامدهای سلامت قلب

کارشناسان داده‌های سه گروه بزرگ را تجزیه و تحلیل و طی دهه‌ها، رژیم غذایی شرکت‌کنندگان را پیگیری و ثبت کردند که چه کسانی به بیماری قلبی مبتلا شده‌اند. شرکت‌کنندگان پرسشنامه‌های دقیقی در مورد عادات غذایی خود تکمیل کردند. گروه تحقیقاتی بر اساس پاسخ‌ها، نمراتی را برای نشان دادن میزان سالم یا ناسالم بودن انتخاب‌های غذایی آنان در چارچوب کم‌کربوهیدرات یا کم‌چرب اختصاص داد.

محققان غذاها را بر اساس کیفیت مواد مغذی طبقه‌بندی کردند؛ گروه‌ها شامل غلات کامل، میوه‌ها، سبزی‌ها، آجیل و حبوبات بودند و در همین حال، غذاهایی مانند سیب‌زمینی، غلات تصفیه‌شده، چربی‌های اشباع‌شده و پروتئین‌های حیوانی به عنوان گروه کم‌کیفیت طبقه‌بندی شدند.

کیفیت رژیم غذایی و سلامت متابولیک

محققان برای بیش از ۱۰ هزار شرکت‌کننده، فراتر از بررسی کلی رفتند و متابولیت خون را اندازه‌گیری کردند تا دریابند کیفیت رژیم غذایی چگونه بر تنظیم متابولیک تاثیر می‌گذارد. نتایج واضح بود؛ شرکت‌کنندگانی که به رژیم‌های غذایی سالم کم‌کربوهیدرات یا کم‌چرب پایبند بودند، خطر کمتری در ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب ثبت کردند. افرادی که از نسخه‌های ناسالم این رژیم‌ها پیروی می‌کردند، با خطر بیشتری روبرو بودند. در واقع، انتخاب غذاهای باکیفیت بالا، خطر بیماری قلبی را حدود ۱۵ درصد کاهش داد.

نکاتی در مورد کیفیت غذا برای قلب سالم

محققان اظهار کردند: یافته‌ها نشان می‌دهد که بهبود کیفیت غذا برای بهبود سلامت قلب بسیار مهم است. صرف نظر از اینکه فرد رژیم‌ غذایی کم‌کربوهیدرات یا کم‌چرب را دنبال می‌کند، تاکید بر غذاهای کامل، کم‌فرآوری‌شده و گیاهی و محدود کردن غلات تصفیه‌شده، شکر و غذاهای حیوانی می‌تواند خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهد.

برای هر فردی که به دنبال انتخاب‌های سالم‌تر است، این توصیه ساده در نظر گرفته می‌شود؛ غلات کامل، میوه‌ها، سبزیجات، آجیل و حبوبات بیشتری به وعده‌های غذایی خود اضافه کنید و مصرف گوشت‌های فرآوری شده، کربوهیدرات‌های تصفیه شده و میان وعده‌های شیرین را کاهش دهید. خواندن برچسب‌های مواد غذایی همچنین می‌تواند به شما در تشخیص مواد پنهان مانند قندهای اضافه شده در آبمیوه‌ها و غذاهای بسته‌بندی شده کمک کند.

ارتباط رژیم غذایی با شرایط سلامتی

محققان به تحقیقات خود ادامه خواهند داد و قصد دارند عوامل دیگری را که می‌توانند بر ارتباط بین رژیم غذایی و سلامت قلب تاثیر بگذارند را بررسی کنند. متخصصان می‌خواهند دریابند که چگونه ژنتیک، انتخاب سبک زندگی و سایر نشانگرهای متابولیک ممکن است این ارتباطات را شکل دهند. آنان همچنین قصد دارند این رژیم‌های غذایی و چگونگی تاثیر آنها بر سایر بیماری‌های مانند دیابت نوع دو و سرطان را بررسی کنند. درک این ارتباطات می‌تواند منجر به توصیه‌های غذایی شخصی‌تر بر اساس مشخصات سلامت منحصربه‌فرد شود.

هر روز بر کیفیت غذا تمرکز کنید

اگرچه این تحقیق به مزایای بلندمدت رژیم‌های غذایی برتر اشاره کرد اما اتخاذ این تغییرات در ابتدا دلهره‌آور است اما می‌توان آن را انجام داد. جایگزینی برنج سفید با برنج قهوه‌ای، انتخاب نان سبوس‌دار به جای سفید، یا اضافه کردن یک وعده سبزیجات اضافی به وعده شام ​​می‌تواند عادات سالم‌تری را به تدریج ایجاد کند.

طبق گزارش وب سایت هیالیو، وعده‌های غذایی از پیش برنامه‌ریزی شده یکی دیگر از استراتژی‌های موثر است. ایجاد فهرست خرید متمرکز بر غذاهای کامل می‌تواند خریدهای ناگهانی خوراکی‌های فرآوری شده را کاهش دهد. آشپزی در خانه به دفعات بیشتر، قدرت بیشتری در استفاده از مواد اولیه به شما می‌دهد و راحت‌تر می‌توانید از شر قندهای پنهان و چربی‌های ناسالم خلاص شوید.

متخصصان همچنین پیشنهاد کردند که تعادل و نه محدودیت را در نظر بگیرید. به جای حذف کامل دسته‌های غذایی، سعی کنید نیمی از بشقاب غذای خود را به میوه‌ها و سبزیجات، یک چهارم را به غلات کامل و یک چهارم را به پروتئین بدون چربی یا حبوبات اختصاص دهید. تغییرات کوچک و منظم در کیفیت غذا می‌تواند در درازمدت منجر به دستاوردهای چشمگیر در سلامت قلب شود.

منبع: ایسنا

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.