لوبیا عروس ( به انگلیسی : christmas lima bean ) که به نام لوبیا لیما کریسمس هم شناخته می شود. یکی از انواع لوبیا است که به رنگ سفید با طرح هایی به رنگ قرمز ، بنفش ، قهوه ای و سیاه دیده می شود. لوبیا عروس بومی لیما پایتخت کشور پرو است و به همین دلیل به این نام شناخته می شود.
اندازه لوبیا عروس نسبت به سایر لوبیاها بزرگتر است و بعد از پخت بافتی نرم مانند سیب زمینی آب پز پیدا میکند و مزه شاه بلوط دارد. فصل برداشت این لوبیا در فصل تابستان و اوایل پاییز است. لوبیای عروس منبع خوبی از ویتامین ها و مواد معدنی از جمله تیامین ، ویتامین ب 6 ، فولات ، آهن ، پتاسیم ، منیزیم ، منگنز ، مس ، مولیبدن ، فیبر و پروتئین عالی گیاهی است.
یک وعده لوبیای عروس معمولا به اندازه 35 گرم است.
ارزش غذایی هر 100 گرم لوبیای عروس عبارت است از :
کالری | 338 |
چربی | – |
کربوهیدرات | 62.9 گرم |
پروتئین | 20 گرم |
آهن | 7.7 میلی گرم معادل 97 درصد DV |
فیبر | 20 گرم معادل 80 درصد مورد نیاز روزانه DV |
کلسیم | 57 میلی گرم معادل 6 درصد DV |
سدیم | 14 میلی گرم معادل 1 درصد DV |
لوبیای عروس منبع فوق العاده برای تامین آهن و فیبر بدن است. مصرف به اندازه فیبر غذایی میتواند نقش بسیار مهمی در سلامت دستگاه گوارش و قلب و عروق ایفا کند.
مهم ترین نکته ای که باید درباره تامین فیبر غذایی لازم برای بدن بدانید این است که فیبر غذایی در بدن هضم نمی شود و بعد از تغذیه پروبیوتیک های ساکن روده و روان کردن مدفوع از بدن خارج می شود. کاربرد بسیار مهم دیگر فیبر غذایی برای سلامت بدن این است که در روده کوچک به کلسترول می چسبد و کلسترول را به همراه خودش از بدن دفع می کند بنابرین مصرف فیبر در کنار کلسترول اجازه ورود کلسترول مصرف شده به خون را نمیدهد ، از آنجا که لوبیا عروس فیبر بسیار بالایی دارد میتواند نقش مهمی در کاهش کلسترول خون ایفا کند.
لوبیا عروس مقداری مولیبدن دارد که باعث افزایش فعالیت آنزیم سولفیت اکسیداز شده و باعث دفع سولفیت ها از بدن می شود. سولفیت ها مواد نگهدارنده ای هستند که به غذاهای آماده اضافه می شوند و در برخی از افراد باعث ایجاد حساسیت و واکنش های آلرژیک می شوند.
همانطور که در بالا گفته شد بخش بسیار زیادی از لوبیای عروس را فیبر غذایی تشکیل میدهد که به بهبود کارکرد دستگاه گوارش در هضم غذا کمک میکند و خطر ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر و دیورتیکولوز را کاهش می دهد.
از سویی دیگر فیبر باعث افزایش حرکات روده و از بین رفتن یبوست می شود.
بر اساس تحقیقات انجام شده ، مصرف حبوبات باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی شده و مرگ ناشی از بیماریهای قلبی را تا 82 درصد کاهش می دهد.
مقدار بالای فیبر،فولات و منیزیم در لوبیای لیما کریسمس باعث کاهش سطح هموسیستئین خون و احتمال حمله قلبی می شود.
از سویی دیگر منیزیم موجود در لوبیا عروس به انعطاف پذیری بهتر عروق کمک کرده و باعث بهبود جربان خون و افزایش اکسیژن رسانی به اندام ها به خصوص قلب می شود.
مصرف به اندازه فیبر اثرات سلامتی بسیار زیادی برای بدن دارد یکی از مهم ترین آن ها کاهش قند خون و کاهش مقاومت به انسولین است که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش داده و قند خون را در سطح نرمال نگه می دارد.
اگر به جدول ارزش غذایی لوبیا لیما کریسمس دقت کرده باشید هر 100 گرم آن میتوانید 80 درصد آهن مورد نیاز روزانه بدن را تامین کند. مقدار قابل توجه آهن موجود در لوبیا لیما کریسمس به افزایش تولید گلبولهای قرمز خون یا هموگلوبین کمک کرده و یکی از بهترین مواد غذایی برای درمان و پیشگیری از کم خونی فقر آهن ، به حساب می اید.
یکی از بهترین منابع گیاهی برای تامین آهن مورد نیاز بدن کودکان ، زنان جوان ، زنان باردار و شیرده ، لوبیا عروس است.
لوبیا عروس منبع غنی از پروتئین گیاهی عالی است و میتوانید باعث بهبود و افزایش سطح انرژی بدن شود افزودن لوبیا عروس به رژیم غذایی گیاهخواران و ورزش کاران میتواند نقش موثری در افزایش سطح انرژی کلی بدن ایفا کند.
مهم ترین عارضه مشترک بین تمام حبوبات نفخ شکم است. برای کاهش نفخ لوبیای عروس سعی کنید همیشه 8 - 24 ساعت قبل از پخت لوبیا را در آب قرار دهید و چند باری آبش را عوض کنید تا نفخ لوبیا تا حد ممکن کاهش پیدا کند.
لوبیا عروس را بعد از شستن حداقل 8 ساعت در آب بگذارید خیس بخورد و نفخش برود .
لوبیا را آبکش کنید و در قابلمه بریزید و سپس به ازای هر فنجان لوبیا ، 3 فنجان آب به قابلمه اضافه کنید و شعله را زیاد کنید تا به جوش آید. در قابلمه را بگذارید و شعله را کم کنید و اجازه دهید 45 دقیقه با شعله ملایم بپزد و کاملا نرم شود.
از لوبیا عروس پخته میتوانید در انواع غذا از جمله لوبیا پلو ، خوراک سبزیجات ، سالاد ، سوپ ، خورش ، کتلت و غیره استفاده کنید.
گردآوری : بخش تغذیه و آشپزی بیتوته