همزمان با ورود درگیری مستقیم میان ایران و اسرائیل به هفته دوم، اطلاعات تازهای از وضعیت اقتصادی و هزینههای جنگ منتشر شده است. گزارش روزنامه «والاستریتژورنال» نشان میدهد ادامه جنگ، برای اسرائیل هزینهای معادل ۱۲ میلیارد دلار در ماه دارد؛ هزینهای که حتی اقتصادهای قدرتمند هم بهسختی میتوانند تحملش کنند. به همین دلیل، برخی تحلیلگران معتقدند اسرائیل ممکن است برای جلوگیری از فروپاشی اقتصادی، ناچار به عقبنشینی از ادامه جنگ شود.
خرج روزانه اسرائیل؛ صدها میلیون دلار برای موشک و جنگنده
بر اساس گزارش والاستریتژورنال، اسرائیل در روزهای آغازین جنگ با ایران، صدها میلیون دلار در روز خرج کرده است. این هزینهها شامل پرتاب موشک، پرواز جنگندهها، سوختگیری هوایی، استقرار سامانههای دفاعی گرانقیمت مانند "آرو ۳" و "مقلاع داوود" و عملیات اطلاعاتی و سایبری میشود.
هر موشک رهگیر این سامانهها بین ۷۰۰ هزار تا ۴ میلیون دلار قیمت دارد. تنها در ۴۸ ساعت ابتدایی جنگ، بیش از ۱.۴ میلیارد دلار خرج روی دست تلآویو گذاشته شده است. به گفته منابع دیفنستایمز، ارتش اسرائیل برای حفظ آمادگی همزمان در دو جبهه (لبنان و ایران) روزانه تا ۷۲۵ میلیون دلار بودجه مصرف میکند.
اقتصاد اسرائیل تا کجا تاب میآورد؟
«کارنیت فلگ» رئیس اسبق بانک مرکزی اسرائیل، در گفتوگو با والاستریتژورنال تأکید کرده که اسرائیل توانایی اقتصادی برای تحمل یک درگیری کوتاهمدت را دارد. اما اگر جنگ به بیش از چهار هفته برسد، پیامدهای آن میتواند به ساختار بودجه، بدهی عمومی و حتی اعتبار بینالمللی اسرائیل لطمه وارد کند.
در حال حاضر بورس تلآویو نوسان شدیدی را تجربه نکرده، اما موسسات مالی بینالمللی مانند S&P هشدار دادهاند اگر درگیری ادامه یابد و هزینههای دفاعی به سقف بودجه نزدیک شود، ممکن است رتبه اعتباری اسرائیل با کاهش مواجه شود. به گفته تایمز آو ایندیا، ادامه جنگ به این معناست که تلآویو باید بودجه آموزش، بهداشت و توسعه زیرساختها را برای تامین مالی ارتش کاهش دهد.
دوراهی سخت اسرائیل
بر اساس تحلیل مشترک والاستریتژورنال، اکونومیکتایمز و تایمز هند، ادامه جنگ میتواند برای اسرائیل به بحرانی اقتصادی تبدیل شود. گزارشها حاکی از آن است که اگر درگیری بیش از دو هفته دیگر ادامه یابد، اسرائیل ناچار به انتخاب میان «آتشبس یا فروپاشی بودجه» خواهد شد.
در سوی دیگر، ایران با وجود تحریمها و فشارهای خارجی، بهدلیل ساختار متفاوت هزینهای و تکیه بر منابع داخلی، انعطاف بیشتری در مقابله با فشار اقتصادی جنگ دارد. این تفاوت میتواند در توازن قوا در هفتههای آینده نقش تعیینکنندهای بازی کند. / رویداد24