همشهری آنلاین - گروه سیاسی: رامین مهمانپرست سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه در یک گفتوگوی تلفنی درباره آتشبس میان ایران و اسرائیل به تلویزیون همشهری گفت:
حوادثی که طی ۱۲ روز جنگ ایران و اسرائیل اتفاق افتاد، یکی از نقاط عطف تاریخ کشور ایران است. دشمن با یک برنامهریزی چند ساله افرادی را بهعنوان مزدور و منافق در داخل پرورش داد، تجهیزشان کرد و همزمان اقدام به حمله نظامی علیه ایران کرد.
اسرائیل با یک رویکرد غیراخلاقی درحالیکه ایران و آمریکا در حال مذاکره بودند، نیمهشب ۲۳ خردادماه ۱۴۰۴ فرماندهان نظامی و دانشمندان هستهای ایران را هدف قرار داد. برقراری آتشبس آزمونی بود که ایران از آن سربلند بیرون آمد. این یک شاهکار است که حتما در تاریخ ایران ثبت خواهد شد.
عواملی که باید بهعنوان اقتدار ملت ایران در این پیروزی مورد توجه قرار داد، نخست رهبری قاطع، هوشمند، شجاع و کاملا مسلط به امور دفاعی، امنیتی، اجتماعی و فرهنگی آیتالله خامنهای در کشور بود. اگر رهبری همان لحظه تمام مدیریت کار را خودشان مستقیم دست نمیگرفتند، نظارت و سازماندهی نمیکردند و فرماندهان نظامی و جانشینان آنها را تعیین نمیکردند، شاید انتظار دشمن این بود که آشفتگی دفاعی در نظام جمهوری اسلامی ایران به وجود بیاید. اما چنین نشد.
جمهوری اسلامی ایران اهل جنگ نیست، میخواهد صلح و امنیت در منطقه برقرار شود. رهبری تاکید اشتند که این دشمن است که میخواهد جنگ را شروع کند. پاسخ مردم در حمایت از رهبری و تمامیت ارضی کشور تعیینکننده بود و تصور دشمنان را که اختلافات داخلی منجر به هرج و مرج میشود به هم ریخت.
در جریان این اتفاق همه متوجه یک اصل شدند. در نظام بینالملل، باید قوی بود تا بتوان از منافع دفاع کرد. اگر کشوری قدرت دفاع از خودش را نداشته باشد، هرچقدر هم محترم باشد و به قوانین بینالمللی احترام بگذارد، ابرقدرتهایی که دنبال منافع نامشروع خودشان هستند، رعایت حال کشورهای دیگر را نمیکنند.
برای قوی بودن چند شاخصه لازم است. غیر از یک رهبری مقتدر، ایران حتما باید قدرت دفاعی بالایی داشته باشد. زحمات شهدایی که در هواوفضای نیروهای مسلح تقدیم شد، در این نبرد به چشم آمد. کمبودهایی که در این جنگ وجود داشت، باید جبران شود.
ساختار امنیتی کشور پس از این جنگ باید مورد بازدید قرار گیرد تا ریشههای مزدوران را بخشکاند، آنها را پیدا کند و به مجازات برساند. برای آینده نیز باید طراحی صورت گیرد تا امکان فعالیت این مزدوران به حداقل برسد.
مسئولان سیاست خارجی ایران طی این جنگ تحرکات دوجانبه و چندجانبه خیلی خوبی در سطح بینالملل داشتند. جمهوری اسلامی ایران در آینده سیاست خارجی خودش باید این موضوعات را بهشدت دنبال و تقویت کند. روابط با همسایگان و ایجاد یک توازن در سیاست خارجی و استفاده از همه ظرفیتهایی که در اتحادیهها و همکاریهای منطقهای و چندجانبهای وجود دارد، در کنار حضور فعال بینالمللی میتواند منافع ایران را تضمین کند. جمهوری اسلامی ایران باید در سیاست خارجی از همه توانش استفاده کند.
نقش رسانهها در این جنگ بسیار خوب و فعالانه عمل کردند. تحلیلهای رسانهای خوبی ارائه شد و از صاحبنظران از همه اقشار با تفکرات متنوعشان استفاده شد. این باعث شد تا مردم به رسانههای خودشان اعتماد کنند و اخبار را از طریق آنها بشنوند.
بخشی از برنامهریزی دشمنان ایران در جنگ ۱۲ روزه براساس مشکلات اقتصادی ایران شکل گرفت. دشمنان سعی میکنند از طریق تحریمها فشار اقتصادی را افزایش دهند تا مردم به سمت نارضایتی بروند. جمهوری اسلامی ایران باید یک جراحی بزرگ اقتصادی نیز داشته باشد و اقدامات شجاعانهای در بخش اقتصاد انجام دهد. اگر ایران بتواند ساختارهای اقتصادی را طوری تغییر دهد که بیشتر روی بخش خصوصی حساب کند و بخشهای دولت و هزینههایش را کاهش دهد، این اتفاق منجر به افزایش توان اقتصادی، رفاه مردم، ایجاد اشتغال برای جوانان و بزرگترین پشتوانه برای نظام شود، چون مردم که راضی و متحد باشند هیچ دشمنی نمیتواند به کشور ایران آسیب برساند.