اسرائیل چگونه حقوق بین‌الملل و حقوق بشر را در جنگ 12 روزه زیر پای خود گذاشت؟

همشهری آنلاین دوشنبه 09 تیر 1404 - 20:47
اسرائیل که در کارنامه سیاسی-حقوقی خود کلکسیونی از جنایات جنگی را در اختیار دارد، در جنگ 12 روزه نیز دست به اقدامات گوناگونی زد که برخلاف قواعد و حقوق بین‌الملل بوده است.

به گزارش همشهری آنلاین، سیامک کرم‌زاده-استاد حقوق بین‌الملل و هیأت علمی دانشگاه شاهد: رژیم اسراییل در سحرگاه جمعه ۲۳ خرداد ماه ۱۴۰۴ حملات هوایی خود را به قلمرو سرزمینی جمهوری اسلامی ایران آغاز نمود. در این حملات منازل مسکونی ، فرماندهان و پادگان های نظامی و دانشمندان هسته ای در شهرهای مختلف مورد هدف قرار گرفتند. حمله نظامی رژیم اسراییل به قلمرو سرزمینی ایران نقض حاکمیت و تمامیت ارضی ایران است.

مطابق بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد کشورهای عضو سازمان ملل متحد از توسل به زور و اقدامات نظامی علیه دولتهای عضو منع شده اند. این اصل که اکنون به عنوان قاعده آمره و تخلف ناپذیر حقوق بین الملل محسوب می گردد استفاده از نیروهای مسلح و نظامی از سوی دولتها علیه حاکمیت و تمامیت ارضی کشورهای دیگر ممنوع اعلام گردیده است. لذا اقدام نظامی رژیم اسراییل علیه ایران تجاوز و نقض فاحش منشور ملل متحد و قواعد حقوق بین الملل است. همچنین حمایت های نظامی، اطلاعاتی، تجهیزاتی و سیاسی دولت ایالات متحده امریکا از رژیم اسراییل در حملات نظامی به ایران نیز نقض حقوق بین الملل است.

تجاوز دولت امریکا به قلمرو جمهوری اسلامی و نقض حاکمیت و تمامیت ارضی ایران و حمله نظامی به تاسیسات هسته ای ایران نیز در مغایرت با اصول و قواعد بین المللی و نقض آشکار حقوق بین الملل است.

دولت جمهوری اسلامی ایران بر اساس ماده ۵۱ منشور ملل متحد از حق دفاع مشروع در برابر اقدامات نظامی و تجاوز کارانه رژیم اسراییل برخوردار است. مطابق ماده ۵۱ منشور ملل متحد دولتهای عضو سازمان ملل متحد از حق ذاتی دفاع مشروع در مقابله با حملات مسلحانه علیه خود برخوردار هستند. شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز وظیفه دارد تا اقدامات ضروری برای حفظ صلح و امنیت بین المللی اتخاذ نماید. حق دفاع مشروع تا زمان انجام اقدامات موثر از سوی شورای امنیت وجود خواهد داشت. بنابراین تا زمانی که شورای امنیت سازمان ملل متحد اقدامات موثری علیه کشور متجاوز اتخاذ ننموده است دولتی که مورد تجاوز قرار گرفته است می تواند از حق دفاع مشروع علیه دولت متجاوز استفاده نماید.

با توجه به تعریف مندرج در ماده ۵۱ منشور ملل متحد که حق دفاع مشروع را در مقابله با و در پاسخ به حملات مسلحانه مقرر داشته است هر گونه دفاع مشروع پیشدستانه یا پیشگیرانه از سوی کشور مدعی دفاع از خود بر خلاف قواعد حقوق بین الملل می باشد. بنابراین هر گونه ادعای رژیم اسراییل مبنی بر دفاع پیشدستانه یا پیشگیرانه از خود فاقد وجاهت بوده و ناقض حقوق بین الملل است. حمله اسراییل به اماکن مسکونی، اهداف و افراد غیر نظامی بر خلاف کنوانسیون های ژنو ۱۹۴۹ در مورد حقوق بشردوستانه بین المللی است.

حملات نظامی اسراییل به تاسیسات هسته ای ایران نقض آشکار معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) است. مطابق بند ۱ ماده ۴ معاهده مذکور هیچیک از مقررات معاهده نباید بگونه ای تفسیر شود که به حقوق دولتهای عضو در جهت توسعه تحقیقات و تولید و بهره برداری از انرژی هسته ای با اهداف مسالمت آمیز خدشه ای وارد سازد. با توجه به فعالیت هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران که همواره تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی هسته ای بوده و گزارشی نیز در تایید انحراف از برنامه فعالیت صلح آمیز ایران از سوی آژانس منتشر نگردیده است هر گونه اقدام در جهت جلوگیری از فعالیت هسته ای صلح آمیز ایران بر خلاف معاهده یاد شده می باشد.

اقدامات تروریستی رژیم اسراییل در ترور دانشمندان هسته ای ناقض کنوانسیون بین المللی جلوگیری از بمب گذاری تروریستی مصوب ۱۹۹۷ می باشد.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.