به گزارش همشهریآنلاین، در حالی که در عرصه نظامی برای پیشبینی تحرکات نظامی دشمن به منابع اطلاعاتی نظیر تصاویر ماهوارهای، رهگیری ارتباطات یا تحلیلهای مبتنی بر هوش مصنوعی رجوع میشود اما یک حساب کاربری در شبکه اجتماعی «ایکس» با رصد ترافیک خرید پیتزا در اطراف مقر پنتاگون حدس میزند که اقدامی نظامی از سوی ایالات متحده به وقوع میپیوندد.
به نوشته روزنامه «واشنگتن پست» این حساب کاربری با نام «پنتاگون پیتزا ریپورت» (PPR) توسط یک مهندس نرمافزار که هویت خودش را فاش نساخته، اداره میشود و نحوه کار آن به این صورت است که دادههای شرکت گوگل از پیتزافروشیهای اطراف مقر پنتاگون در شهر آرلینگتون ایالت ویرجینیا را رصد و تحلیل میکند. (نرم افزار "گوگل مپس" دادههای ناشناس را از طریق بخشهای خط زمانی یا تاریخچه مکانی تلفنهای همراه استخراج و گردآوری میکند که شامل بازدیدها از مکانها میشود.)
اکانت PPR در شبکه اجتماعی ایکس روزانه چند پست منتشر کرده و در آنها سطح فعالیتهای پیتزافروشیهای اطراف پنتاگون را اعلام میکند. این حساب مدعی است که با این کار به بیش از ۲۰۰ هزار دنبال کننده خود این امکان را میدهد که بتوانند دست به ارزیابی و حدس و گمان درباره اینکه چه اتفاقی احتمالا دارد در پنتاگون رخ میدهد بزنند.
در اغلب موارد این پستها به چیزی بیش از شلوغیهای معمول یا خلوت بودن این پیتزافروشیها اشاره نکردهاند اما در مواقعی نادر در برخی شبها اخطار دادهاند که افزایش نامعمول سفارشها در پیتزافروشیهای اطراف پنتاگون ثبت شده به این معنی که در چنین شبهایی نیروهای پنتاگون احتمالا شبانه در حال تدارک دیدن یک اقدام نظامی هستند.
حساب PPR در حدود ساعت هفت عصر تاریخ ۱۲ ژوئن هشدار داده بود که فعالیت پیتزافروشیهای اطراف پنتاگون به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرده است. یک ساعت بعد از این هشدار بود که رژیم صهیونیستی تجاوزگری خود به ایران را آغاز کرد.
همچنین در ساعت ۷ و ۱۳ دقیقه عصر تاریخ ۲۱ ژوئن نیز این اکانت توئیتری هشدار داد فعالیت شعبه پیتزافروشی Papa Johns در نزدیکی پنتاگون بالا رفته در حالی که فعالیت رستوران Freddie’s که مشتریان زیادی از پنتاگون دارد متوقف شده است. کمتر از یک ساعت بعد از آن بود که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده حملات تجاوزکارانه به تاسیسات هستهای ایران را اعلام کرد.
با این حال «آلکس پلیتساس»، مقام سابق پنتاگون و عضو ارشد فعلی اندیشکده شورای آتلانتیک در مصاحبه با واشنگتن پست میگوید: «حساب PPR از زمانی که در ماه اوت گذشته تاسیس شد، چیزی بیش از یک لطیفه نبوده است. اما واقعا کسانی هستند که همچنان این مطالب را جدی میگیرند چون واقع درک نمیکنند که جریان امور چگونه رخ میدهند.»
اگرچه موسس PPR حسابهای مربوط به آن را در چند شبکه اجتماعی دیگر شامل «بلواسکای»، «تیکتاک»،«تردز» و «توییچ» نیز تاسیس کرده اما مخاطبان انبوه خود را تنها در شبکه اجتماعی «ایکس»، متعلق به «ایلان ماسک»، متحد میلیاردر دونالد ترامپ پیدا کرده است.
دنبالکنندههای این حساب در ایکس شامل اعضایی از ارتش آمریکا و جامعه اطلاعات منبع باز (OSINT)، استادان و پادکسترها، خبرنگاران و دیگر فعالان حوزه اطلاعرسانی میشوند.«ادوارد بایرز»، عضو ارشد بازنشسته نیروی ویژه Navy SEAL و ژنرال دن کین، رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده از دنبال کنندگان این حساب کاربری هستند.
به نوشته واشنگتن پست مردی ناشناس که خودش را موسس PPR معرفی کرد به پیام مستقیم خبرنگار این روزنامه به خودش پاسخ داده و توضیح داد: «فکر میکنم یکی از دلایل اصلی رشد سریع دنبال کنندگان ما این بوده که اعضای جامعه اطلاعات منبعباز در چند هفته گذشته گزارشهای من را بازنشر کردهاند که خیلی عالی است. تعداد زیادی از تریدرهای رمز ارز هم بسیار به گزارشهای من علاقه پیدا کردهاند که واقعا توقعش را نداشتم.»
او ادامه داد: «من ناشناس ماندم چون هویت من باعث خدشه دار شدن صفحه پیتزا ریپورت میشود. فکر میکنم مردم فرضیههای مختلفی درباره مدیر این صفحه که کل روز دارد دادههای گوگل مپس را رصد میکند دارند.»
او ضمن اعلام این که تجربه کار نظامی نداشته و سنش را نیز فاش نمیکند، اظهار کرد: «من همانقدر که اطلاعات میدهم مایه سرگرمی هستم. از این متعجب نمیشوم که مردم نیز به همین دلیل که من این حساب را تاسیس کردم من را دنبال کنند. مطالب ما احمقانه و جالب است اما در عین حال این نیز مردود نیست که این اطلاعات نشان میدهند که اتفاقی در شرف وقوع است.»
نظریهای که اکانت PPR بر مبنای آن تاسیس شده به ادعایی مربوط به دوران شوروی سابق و جنگ سرد بر میگردد. ادعا شده که در آن زمان ماموران سرویس اطلاعاتی شوروی سابق (ک.گ.ب) مامور به رصد سفارشهای غذا از سمت عالیترین ردههای دولت آمریکا شده بودند، هر چند که مشخص نیست که این سرویس اطلاعاتی بر مبنای چنین اطلاعاتی تصمیم اخذ کرده یا خیر.
«سایمون مایلز»، یک استادیار تاریخ در دانشگاه دوک که تاریخچه جاسوسی زمان جنگ سرد را مطالعه کرده گفت هر چند که در تمامی مطالعاتش سند و مدرکی از وجود رصد اطلاعاتی سفارش غذا در دوران جنگ سرد ندیده است اما این را که با این کار اطلاعاتی را بتوان اخذ کرد رد نمیکند.
البته او به این اشاره میکند که اسناد و مدارکی از رصد خیابانهای اطراف واشنگتن توسط ماموران شوروی سابق موجود هستند از جمله اینکه کا.گ.ب این موضوع را که اسناد اساسی از بایگانی ملی به سنگرهای امن منتقل شوند یا تعداد خودروهای پارک شده در خارج از ساعات کاری در نزدیکی کاخ سفید غیرعادی باشند را رصد میکردهاند.
او توضیح داد: «ایده اصلی این بود که آنها فهرستی از شاخصها را داشته باشند و هر زمان که این شاخصها از خط قرمز رد شوند تفسیر به وقوع یک اتفاق بشوند اما شاخصی تحت عنوان سفارش پیتزا تا کنون دیده نشده است.»
به نوشته واشنگتن پست «شاخص پیتزا» اما مسبوق به سابقه از سمت افراد دیگری نیز بوده است.
در سال ۱۹۹۱ فرانک میکس، مالک پیتزافروشی «دومینوز» در منطقه واشنگتن دی.سی به آسوشیتدپرس گفته بود که در روزهای قبل از اجرای عملیات «طوفان صحرا» یا همان جنگ خلیج فارس توسط ارتش آمریکا در خاورمیانه، او دهها سفارش پیتزا از سمت پنتاگون دریافت کرده بود. او همچنین گفت که ۵۵ پیتزا هم قبل از شروع عملیات هوایی علیه عراق به دلیل هجوم این کشور به کویت نیز به کاخ سفید فرستاده شد.
میکس همچنین در دسامبر ۱۹۹۸ به خبرنگار واشنگتن پست گفته بود که در زمان جلسات مربوط به استیضاح «بیل کلینتون»، رئیس جمهور اسبق آمریکا و تدارکات برای اجرای عملیات «روباه صحرا» علیه عراق، کاخ سفید و کنگره رکورد سه روزه تحویل پیتزا را شکسته بودند.
«آلکس سلبی بوتروید»، مسئول بخش خبرنگاری داده در مجله اکونومیست گفت: «شاخص پیتزای پنتاگون از زمان دهه ۱۹۸۰ به طرزی شگفت انگیز یک پیشبینی کننده قابل اعتماد درباره رخدادهای مهم جهانی از کودتا گرفته تا جنگ، عمل کرده است. به عنوان مثال در اول اوت ۱۹۹۰ سازمان سیا تنها در شب قبل از شروع حمله عراق به کویت ۲۱ پیتزا سفارش داده بود.»
با این حال کارمندان سابق پنتاگون میگویند وضعیت الان در مقایسه با وضعیت در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ متفاوت است چون حالا با راهاندازی اپلیکیشنهای سفارش غذا، جهان جدیدی از گزینههای سفارش غذا برای کارمندان پنتاگون، کاخ سفید یا سیا وجود دارد. پس چرا باید کسی همچنان خودش را محدود به سفارش دادن از پیتزافروشیهای زنجیرهای کند؟
این در حالی است که در داخل خود پنتاگون نیز گزینههای مختلفی شامل شعباتی از برندهای معروف غذایی همچون مکدونالدز ایجاد شده است. حتی یک پیتزافروشی متعلق به شرکت «موزائیک پیتزا» نیز داخل پنتاگون وجود دارد هر چند که اکثر این غذافروشیها در بعد از ظهر تعطیل شده و مشتریان آنها معمولا کارمندان متوسط به پایین که در ساعت ۵ عصر به خانه میروند هستند. گزینههای غذایی برای کسانی در پنتاگون که نیمهشب به دنبال سفارش باشند محدود به سفارش ماشینی سوشی و کافه Market Basket Basement میشود.
از طرفی طبق گفته یک نیروی ذخیره ارتش آمریکا که مرتبا در پنتاگون فعالیت دارد، رهبران ارشد نظامی معمولا به دنبال وقت استراحت برای صرف غذا نمیروند.
او که نامش را فاش نکرد، گفت: «نظم و ترتیب کار ما به این صورت است. ما به کار میچسبیم تا آن را به سرانجام برسانیم.»
همچنین به نوشته واشنگتن پست، هیچ کدام از کارمندان پنتاگون که این نشریه برای تهیه این گزارش با آنها تماس برقرار کرد هرگز در زمان مشغولیت به کار پیتزا سفارش ندادهاند – همچنین یکی از آنها گفت که معمولا آنتندهی تلفنهای همراه در داخل ساختمان پنتاگون ضعیف است. هیچ یک از آنها اصلا تا حالا جعبههای پیتزا روی میز اتفاق کنفرانس یا در سطح آشغال ندیدهاند. این سوال پیش میآید: آیا ممکن است پیتزایی اصلا تحویل یکی از امنترین ساختارهای ایالات متحده شود؟
پنتاگون از اظهار نظر درباره این گزارش امتناع کرد اما آژانس محافظت نیروی پنتاگون، نهاد ضابط قانون در این سازمان، گفت همه بازدیدکنندهها باید بررسی سوابق را گذرانده و مجوز داشته باشند و خود آنها و متعلقاتشان نیز تحت بازرسی قرار میگیرند. همچنین همه اقلام تحویلی به پنتاگون نیز باید مورد رصد و بازرسی در بخش تحویل مرسوله در شمال این مجتمع قرار بگیرند.
با این حال «کریس لیمن»، سخنگوی پنتاگون در یک ایمیل گفت: «کارمندان پنتاگون میتوانند غذاهایی که مستقیما خودشان از رستوران یا پیکی در متروی پنتاگون تحویل گرفتهاند را با خودشان داخل بیاورند اما این غذاها رصد و بازرسی خواهند شد.»