به گزارش مشرق، مدارس تعطیل و تعطیلات تابستانی شروع شده است. حالا، اما خیلی از مدارس ثبت نام سال تحصیلی جدید خود را آغاز کردهاند و هر کدام شان هم هزینه متفاوتی از خانواده ها دریافت میکنند. شهریه مدارس غیرانتفاعی، حالا سال هاست که به معضلی برای خانوادهها تبدیل شده است؛ چرا که میزان آن متغیر است و هر سال معمولا با افزایش چشمگیری روبه رو است.
از یک سو، برخی از خانوادهها تمایلی به تحصیل دانش آموزان خود در مدارس دولتی ندارند و گمان میکنند این مدارس دیگر کارکرد سابق خود را از دست دادهاند و از سوی دیگر، پرداخت شهریه مدارس غیرانتفاعی نیز برای خیلی از خانوادهها دیگر مقدور نیست؛ به ویژه در یکی دو سال اخیر که این شهریهها سر به فلک کشیدهاند و باعث شدهاند تا خیلی از والدین ترجیح بدهند، فرزند خود را راهی همان مدرسه دولتی بکنند.
از پس پرداخت شهریه بر نمیآیم
مریم، یکی از همین افراد است؛زنی 36 ساله که دخترش امسال به کلاس چهارم می رود. می گوید علی رغم میلی باطنی خود و فرزندش مجبور شده تا امسال، پرونده دخترش را از مدرسه غیرانتفاعی بگیرد و او را در مدرسه دولتی ثبت نام کند: «دخترم سه سال در این مدرسه درس خوانده است و هنوز هم دلش میخواست برای سال بعد نیز پیش دوستانش باشد؛ اما شهریه مدرسه به قدری بالا بود که از پس پرداخت آن بر نمیآمدم. برای همین ترجیح دادم به جای پرداخت شهریه 60 میلیونی فرزندم را به مدرسه دولتی بفرستم.» او میگوید مدرسهای که تا پیش از این دخترش در آن درس میخوانده، امکانات خاصی هم نداشته است: «همه چیز در حد معمول بود. حتی برای برگزاری جشن ها و... دوباره از ما پول میگرفتند. معلمهایشان هم جوان و تازه کار بودند. نمی دانم برای چه این همه پول از خانوادهها میگیرند؟»
بچههایم را به مدرسه دولتی میبرم
ثریا نیز حرفهای مشابه دارد. او میگوید پرداخت شهریه دو پسرش که در مدرسه غیرانتفاعی درس میخواندند، برای او و همسرش امکان پذیر نیست و به همین خاطر امسال تصمیم گرفته است که هر دوی آنها را در مدارس دولتی ثبت نام کند: «خیلی از دوستانم فرزندان شان را در مدارس دولتی ثبت نام کرده اند و اتفاقا راضی هم هستند. وقتی قیمت ها سربه فلک می کشد، برای ما که جزو طبقه متوسط هستیم پرداخت آن غیر ممکن می شود.»
سال هاست که شهریه مدارس غیرانتفاعی برای خانواده ها دردسر به وجود می آورد. احمد محمودزاده؛ رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی وزارت آموزش و پرورش اما به تازگی در گفت و گو با رسانه ها از بارگذاری شهریه اغلب مدارس غیردولتی در سامانه مشارکتها خبر داد و گفت: خانوادهها میتوانند برای مشاهده شهریه مصوب هر مدرسه به سامانه مشارکتها به آدرس www.mosharekatha.ir مراجعه کنند. وی با تأکید بر اینکه شهریه مصوب مدارس غیردولتی شامل هزینههایی نظیر اردو، سرویس، غذا و لباس نمیشود، افزود: این هزینهها بهصورت مجزا محاسبه میشوند و انتخاب آنها اختیاری است، همچنین انتخاب کلاسهای فوقبرنامه به اختیار والدین واگذار شده است. شهریه واقعی چقدر است؟
اگرچه مسئولان تأکید دارند که کلاسهای فوقبرنامه در مدارس غیردولتی اختیاری است، اما بررسی میدانی و گزارشهای خانوادهها نشان میدهد که بسیاری از این برنامهها عملاً جنبه اجباری پیدا کردهاند. کلاسهای تقویتی و مهارتی اغلب در ساعات رسمی مدرسه برگزار میشوند و دانشآموزانی که در این برنامهها ثبتنام نکنند، از بخشی از آموزش و همراهی با سایر همکلاسیها بازمیمانند.
همچنین فضای رقابتی حاکم بر مدارس غیردولتی باعث شده خانوادهها برای اینکه فرزندشان نسبت به دیگران عقب نیفتد، ناچار به پرداخت هزینههای جانبی شوند. این در حالی است که شهریه اعلامشده از سوی وزارت آموزش و پرورش تنها بخش کوچکی از هزینه واقعی تحصیل در این مدارس را پوشش میدهد.
منبع:پارسینه