اصولی که موقع ذبح دام در روزهای تاسوعا و عاشورا باید رعایت کنید

بهداشت نیوز پنج شنبه 12 تیر 1404 - 12:46

به گزارش بهداشت نیوز، عباس بدیعی، با توجه به افزایش نذورات و ذبح دام در ایام محرم اظهار کرد: هم‌زمان با افزایش نذورات و قربانی دام در روزهای تاسوعا و عاشورا، طرح نظارت بهداشتی و شرعی بر ذبح دام به‌وسیله اداره‌کل دامپزشکی استان اصفهان اجرا خواهد شد. امید است مردم استان و هیئت‌های مذهبی از این طرح استقبال لازم را داشته باشند و عمده کشتارهای نذورات خود را در کشتارگاه‌های تحت نظر انجام دهند.

وی افزود: این طرح با هدف صیانت از سلامت مصرف‌کنندگان و تأمین بهداشت عمومی جامعه است. این طرح در ۲۸ شهرستان استان با مشارکت  ۷۵ اکیپ ثابت و سیار فعال انجام می‌شود. این تیم‌ها متشکل از ۲۹ دکتر دامپزشک، ۶۴ بازرس بهداشتی گوشت و ۲۲ ناظر ذبح شرعی هستند که در کشتارگاه‌های پیش‌بینی‌شده با تجهیزات لازم حضور دارند.

سرپرست معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اصفهان درباره اینکه چه تعداد کشتارگاه دام در استان فعال هستند و چه خدماتی ارائه می‌دهند، بیان کرد: درحال‌حاضر، ۲۹ کشتارگاه دام در سطح استان آماده خدمت‌رسانی هستند. تمامی خدمات شامل معاینه پیش و پس از کشتار، نظارت شرعی و بهداشتی به‌صورت رایگان انجام خواهد شد. شهروندان می‌توانند در صورت نیاز به راهنمایی، با شماره تماس ۱۵۱۲ ارتباط برقرار کرده و از مشاوره کارشناسان بهره‌مند شوند.

یدیعی در خصوص ذبح دام در معابر یا مکان‌های غیرمجاز (خانگی، کنار هیئت‌ها و تکایا) از نظر دامپزشکی چه خطرات و چه بیماری‌هایی ممکن است از طریق ذبح غیربهداشتی یا تماس با دام آلوده به انسان منتقل شود، اظهار کرد: ذبح دام در معابر عمومی، خیابان‌ها یا اماکن اختصاصی، مخاطراتی برای سلامت عمومی در پی دارد. این مخاطرات شامل انتقال بیماری‌های مشترک بین انسان و دام  نظیر تب کریمه کنگو (بیماری خون‌ریزی‌دهنده)، سیاه زخم، تب‌ مالت و کیست هیداتیک بیمارهایی است که احتمال خطر انتقال به انسان وجود دارد و یا آلودگی گوشت استحصالی که ممکن است با میکروب‎‌های محیطی پیدا کند و نهایت منجر به عفونت در انسان شود.

وی افزود: آلودگی پسماند دام کشتاری در محیط موجب جذب حشرات موذی، حضور سگ‌های ولگرد، خطر بیماری‌هایی مانند هاری، همچنین آلودگی خاک و منابع آبی را به همراه دارد. بنابراین ذبح در معابر عمومی از لحاظ بهداشتی توصیه نمی‌شود. با همکاری شهرداری‌ها و بخش خصوصی، فضاهای اختصاصی و کشتارگاه‌ها برای ارائه خدمات بهداشتی و شرعی مهیا شده‌اند که دام قبل از کشتار از لحاظ ظاهری، وجود بیماری، انگل‌های خارجی، سلامت پوست، نبود تورم یا زخم و وضعیت عمومی مورد معاینه دقیق دکتر دامپزشک قرار می‌گیرد. پس از کشتار نیز گوشت استحصالی مورد بازرس و بررسی بهداشتی قرار می‌گیرد و قسمت‌های غیرقابل مصرف معدوم و امحا می‌شود. همچنین، با حضور ناظر ذبح شرعی، نظارت کامل بر ذبح شرعی دام نیز صورت می‌پذیرد.

وی درباره اینکه چگونه می‌توان دام سالم برای ذبح انتخاب کرد و چه علائمی باید بررسی شود، ادامه داد: برای انتخاب دام سالم، به نشانه‌هایی همچون سرحال بودن، اشتهای مناسب، حرکت‌های طبیعی، نبود ترشح از بینی و چشم، اسهال نبودن، زخم یا تورم و نظم پشم و موی بدن دام باید توجه کرد. وجود انگل‌هایی مثل کنه یا شپش نیز باید بررسی شود. در برخی کشتارگاه‌ها، دام به‌صورت مستقیم عرضه می‌شود تا مردم با اطمینان بیشتری دام خود را انتخاب کنند.

سرپرست معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان اصفهان در خصوص اشخاصی که امکان ذبح در کشتارگاه‌ها را ندارند، توضیح داد: برای کسانی که امکان انتقال دام به کشتارگاه را ندارند، اکیپ‌های سیار دامپزشکی با تماس با شماره ۱۵۱۲ آماده حضور در محل هستند و در آنجا نیز معاینات قبل و بعد از ذبح انجام می‌شود. در صورت شناسایی گوشت غیرقابل مصرف اعلام می‌شود. چنانچه لاشه و یا بخشی از آن غیرقابل استفاده است، خواهشمندیم از رهاسازی آن در طبیعت خودداری شود و مطابق راهنمایی کارشناسان، معدوم‌سازی انجام شود.

یدیعی درباره نحوه نگهداری، تکه کردن و توزیع گوشت گفت: در خصوص گوشت‌های نذری، شهروندان باید هنگام دریافت و تقسیم آن به قطعات کوچک حتماً از دستکش و در صورت امکان از ماسک استفاده کنند. گوشت تازه باید حداقل ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری شود تا فعل‌وانفعالات شیمیایی لازم که به نابودی عوامل بیماری‌زا منجر می‌شود، اتفاق بیفتد. مصرف گوشت نیز باید به‌صورت کامل پخته‌ شده باشد. در مورد آلایش مانند جگر و کلیه‌ها به‌دلیل اینکه عضله‌ای نیستند، توصیه می‌شود حداقل ۴۸ ساعت در دمای یخچال نگهداری و سپس با پخت کامل مصرف شوند.

وی در ادامه به شهروندان و هیئت‌های مذهبی برای اجرای درست و ایمن قربانی در این ایام توصیه کرد: ضمن حفظ ارزش والای سنت نذر و قربانی، از مردم شریف و هیئت‌های مذهبی انتظار داریم با استفاده از این امکانات ایجاد شده، استفاده کنند. گرچه منع قانونی از نظر کشتار در خارج کشتارگاه در این ایام وجود ندارد، اما برای حفظ بهداشت عمومی، کشتار نذورات دامی از فضای عمومی به مکان‌های اختصاصی یعنی کشتارگاه‌ها منتقل شوند. به‌هرحال، استفاده از خدمات، تجهیزات، نظارت بهداشتی و شرعی در کشتارگاه‌ها، گامی مهم در جهت حفظ سلامت عمومی است، چراکه سلامت مردم اولویت اول دامپزشکی است.

وی ادامه داد: کشتارگاه‌ها در ایام تاسوعا و عاشورا از ساعت ۰۶:۰۰ تا ۱۴:۰۰ فعال خواهند بود و کلیه خدمات به‌صورت رایگان ارائه می‌شود. شماره تماس ۱۵۱۲ به‌صورت مداوم آماده پاسخگویی به سؤالات و ارائه مشاوره در خصوص ذبح شرعی و بهداشتی دام است.

منبع: ایسنا

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.