مهمترین مسئله در زمینه رسیدگی به خرابیهای جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی، چگونگی نوسازی ساختمانهای آسیبدیده و کمک به اسکان خانوارهایی است که منازلشان تخریب شده است.
دولت روز گذشته هزار میلیارد تومان برای اسکان موقت خانوادههای آسیبدیده از جنگ اختصاص داد، اما در زمینه نوسازی ساختمانهای آسیبدیده هنوز تصمیمگیری نهایی نشده است؛ به همین منظور در میزگرد تلویزیون همشهری به بررسی ابعاد بازسازی ساختمانهای آسیبدیده پرداختیم.
خشایار باقرپور، مدیرعامل تعاونیهای عمرانی تهران: باید تمامی بخشهای اقتصادی کشور چه دولتی، چه خصوصی و چه تعاونی پای کار بازسازی بیایند.
بازسازی واحدهای مسکونی آسیبدیده باید با حفظ کامل کرامت مردم انجام شود.
هنوز موضوع بازسازی به طور عملیاتی در دستور کار قرار نگرفته است. اولین موضوع، استقرار مردمی است که خانههای آنها تخریب شده است.
ابتدا باید آمار دقیقی از تخریب خانهها استخراج شود.
در بالاترین آماری که ارائه شده ۳۳۰ واحد مسکونی تخریب شده است. باید بازماندگان این واحدها با حفظ کامل کرامت، در جای مناسب اسکان داده شوند و یک منزل مسکونی متعارف به هر خانواده داده شود.
برای اجاره هر واحد مسکونی ۸۵ متری جهت استقرار این خانوادهها ماهانه ۲۰ میلیارد تومان هزینه اجاره داده میشود که برای مدت ۲ سال حدود ۴۸۰ میلیارد تومان خواهد شد.
هزینه بازسازی و خرید وسایل این خانهها هم مجموعاً ۳۳۰ میلیارد تومان میشود؛ یعنی برای نوسازی کامل ۳۳۰ واحد مسکونی تخریبشده، مجموعاً ۸۱۰ میلیارد تومان منابع لازم است که البته زمان هزینه این رقم طی ۲ سال خواهد بود.
ساکنان خانههایی که تخریب جزئی شدهاند باید تا زمان بازسازی خانهها در هتلها اسکان داده شوند که مجموع برآورد هزینه آن ۳۱۵ میلیارد تومان خواهد بود.
کل این ارقام را باید دولت متقبل شود؛ چون واقعاً رقم بالایی نسبت به بودجه سالانه نیست.
امین مقوی، رئیس سازمان نظاممهندسی: نظام مهندسی در حوادثی مثل سیل و زلزله حضور جدی برای بازسازی ساختمانها داشته است.
در زمان جنگ با اسرائیل هم سازمان نظام مهندسی فوراً دست به کار شده است.
تعدد فرماندهی در بازسازی ساختمانهای تخریبشده، ایجاد مشکل میکند و قرار شد بنیاد مسکن فرماندهی این کار را بر عهده بگیرد و نظام مهندسی هم به آنها خدمت ارائه میدهد.
از لحاظ واحدهای مسکونی تخریبشده استانهای تهران، آذربایجان شرقی، گیلان و قم با بیشترین خسارت مواجه بودند.
طبق آمار بنیاد مسکن ۳۳۲ ساختمان شامل حدود ۳۵۰۰ واحد تخریب شده است.
در تهران برای نوسازی ساختمانهای آسیبدیده، شهرداری نقش مهمی بر عهده گرفته است.
سازمان نظام مهندسی تاکنون به تمام وظایفش در حوزه اعلام نظر کارشناسی درباره ساختمانهای آسیبدیده عمل کرده است؛ چراکه فوراً از همه ساختمانها بازدید کردیم.
تمام خدمات سازمان نظام مهندسی برای نوسازی واحدهای آسیبدیده، رایگان بوده است.
در حوزه مقاومسازی ساختمانهای آسیبدیده هم سازمان نظام مهندسی به کمک بنیاد مسکن میآید.
امیدوارم جمعبندی کارشناسی وزارت راه فوراً در دولت تصویب شود.
فوریترین کار هم اسکان موقت خانوارهایی است که خانههایشان آسیبدیده است.
علیرضا آموزگار، معاون فنی بیمه ایران: در تمام استانداردهای بیمه بینالمللی، خطر جنگ، استثنا میشود و مشمول تعهدات شرکتهای بیمه نیست.
برخی کشورها اقدامات پیشنگرانه انجام میدهند؛ یعنی به محض اطلاع از یک حادثه، تعهدات بیمهای خود را لغو میکنند، اما خوشبختانه در ایران، اینگونه نیست.
بیمه ایران از آنجا که دولتی است در راستای رسالت عمومی خود، بلافاصله پس از وقوع جنگ، پوشش خطر جنگ را برای منازل مسکونی و خودروهای مردم اجرا کرد. از این طرح بیمه ایران، استقبال خوبی شد و هیچ انتفاعی هم برای بیمه ایران نداشت و فقط در راستای اجرای تعهدات ملی و مسئولیتهای اجتماعی بود.
طبق تکلیف وزارت اقتصاد، قرار شد استانداریها آمار خودروهایی که دچار خسارت شدهاند را ارائه دهند و بیمه مرکزی با بررسی خسارتهای واردشده به آنها شرایط پرداخت خسارت را فراهم کند. قرار شد برای افرادی که بیمه بدنه خودرو ندارند یا بیمه بدنه آنها پوشش جنگ نداشته باشد، بیمه مرکزی و وزارت اقتصاد، تمهیداتی ایجاد کنند تا خسارت آنها یا بخشی از آن پرداخت شود.