سناریوی فریب جدیدی در راه است؟

عصر ایران شنبه 14 تیر 1404 - 11:16
در شرایطی که جنگ در غزه نیز وارد مرحله حساسی شده و تلاش‌های جدید و تا حدودی عجیب برای برقراری آتش بس در این منطقه از سوی آمریکا در حال پیگیری است و رژیم صهیونیستی نیز واکنش های مثبتی به این تحرکات داشته ، تحولات منطقه‌ای به سرعت در حال تغییر است. در چنین شرایطی نباید از احتمال یک بازی فریب‌آمیز با هدف تغییر محاسبات طرف مقابل غافل بود.

از لغو سفر وزیر خارجه آمریکا تا استقرار سامانه‌های تاد و اعزام جنگنده‌ها به قطر، نشانه‌هایی وجود دارد که واشنگتن وارد فاز جدیدی از آرایش نظامی در غرب آسیا شده است. تحلیل‌گران از تکرار یک الگوی آشنا در بستر عملیات روانی و فریب می‌گویند.

به گزارش نورنیوز؛ لغو سفر وزیر خارجه آمریکا به ژاپن و کره جنوبی با هدف تمرکز بر تحولات غرب آسیا، پیام روشنی از جابه‌جایی اولویت‌های واشنگتن ارسال می‌کند. همزمان سفر فرمانده سنتکام به فلسطین اشغالی و انتشار خبرهایی در مورد اعزام چند فروند سوخت‌رسان‌ و جنگنده‌ آمریکایی به پایگاه العدید قطر، نشان‌دهنده سطحی از آمادگی در منطقه است. این تغییر آرایش می‌تواند بخشی از سناریوی عملیاتی یا عملیات روانی پیچیده در ادامه تنشهای هفته گذشته باشد.

در شرایطی که جنگ در غزه نیز وارد مرحله حساسی شده و تلاش‌های جدید و تا حدودی عجیب برای برقراری آتش بس در این منطقه از سوی آمریکا در حال پیگیری است و رژیم صهیونیستی نیز واکنشهای مثبتی به این تحرکات داشته ، تحولات منطقه‌ای به سرعت در حال تغییر است. در چنین شرایطی نباید از احتمال یک بازی فریب‌آمیز با هدف تغییر محاسبات طرف مقابل غافل بود.

استقرارهای جدید؛ آماده‌سازی برای چه؟

استقرار سامانه‌های پیشرفته دفاع موشکی تاد در عربستان سعودی و اعلام توقف ارسال سامانه‌های پدافندی به اوکراین به بهانه نیازمندی ارتش آمریکا به تجهیزات بیشتر، نشانه‌های آشکار جابجایی ظرفیت نظامی آمریکا از شرق اروپا به غرب آسیا است. این اقدام هم‌زمان با تسریع روند آتش‌بس در غزه، می‌تواند بیانگر نگرانی واشنگتن از بروز یک درگیری گسترده‌تر در منطقه باشد یا برعکس، فریبی برای تغییر محاسبات طرف مقابل. این در حالی است که برخی منابع میدانی از افزایش تحرکات لجستیکی آمریکا در خلیج فارس خبر می‌دهند؛ تحرکاتی که ماهیت آن هنوز به‌طور کامل مشخص نیست اما به نظر می‌رسد با محوریت ایجاد آمادگی برای رخدادهای پیش بینی نشده طراحی شده است.

گفتگوهای دیپلماتیک؛ مذاکرات یا فریب تاکتیکی؟

از سویی، تماس یک‌ساعته ترامپ و پوتین با محوریت ایران و خاورمیانه که ترامپ از نتایج آن اعلام عدم رضایت کرد و همچنین اعلام دیدار ویتکاف و عراقچی در ژنو که هنوز هیچ یک از مقامات ایران آن را تایید نکرده اند، می‌تواند بخشی از یک سناریوی مذاکراتی برای طراحی سناریویی جدید باشد. با این حال، تجربه مذاکرات قبلی همچون دور ششم گفتگوهای ایران و آمریکا نشان داده است که این نشست‌ها بعضاً پوششی برای عملیات‌ نظامی یا تغییر موازنه میدانی هستند. اظهارات مبهم مقامات آمریکایی در روزهای اخیر مشابه صحبت‌هایی که ترامپ پیش از تجاوز ۲۳ خردادماه رژیم صهیونیستی به ایران داشت بر پیچیدگی این سناریو افزوده است.

در همین راستا، خبر امروز آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز می‌تواند به‌عنوان بخشی از این پازل مورد توجه قرار گیرد. به گزارش آژانس، تیم بازرسان این نهاد که طی درگیری‌های نظامی اخیر در تهران حضور داشتند، امروز ایران را ترک کرده و به مقر آژانس در وین بازگشته‌اند. این خبر اگرچه به ظاهر فنی و مرتبط با حوزه هسته‌ای است، اما می‌تواند در چارچوب همان بازی چندلایه آمریکا و متحدانش برای اعمال فشارهای ترکیبی علیه ایران ارزیابی شود.

نشانه‌های تکرار یک الگو؛ بازخوانی رفتار ترامپ

اظهارات دیشب ترامپ مبنی بر اینکه "ما قصد آسیب زدن به ایران را نداریم" به‌طور خاص یادآور مواضع مشابه او در شب قبل از ۲۳ خرداد است که در نهایت به اقدامات تهاجمی منجر شد. رفتار شناسی ترامپ به عنوان فردی که جوهره رفتار او بر فریب و عدم قطعیت استوار است می تواند این اظهارات را به عنوان بخشی از یک عملیات فریب و جنگ شناختی دیگر در معرض نگاه تحلیل گران قرار دهد در چنین شرایطی لازم است  تحرکات میدانی و تغییر آرایش‌های نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی به دقت رصد و کنترل شود تا امکان بهره گیری آنان از اصل غافلگیری برای دست زدن به اقدامات شرارت آمیز جدید فراهم نشود. این الگوی رفتاری آشنا که مبتنی بر نمایش تمایل به مذاکره در سطح رسانه‌ای و آماده‌سازی میدانی برای سناریوهای مختلف است در گذشته نیز بارها در رفتار آمریکایی‌ها تکرار شده و تجربه نشان می‌دهد نباید فریب ظاهر آن را خورد.

مرور تحولات اخیر نشان می‌دهد که آمریکا در حال پیاده‌سازی یک بازی چندلایه در غرب آسیا است؛ از استقرار سامانه‌های تاد در عربستان و انتقال ظرفیت نظامی از شرق اروپا به منطقه، تا تحرکات دیپلماتیک و مذاکراتی که می‌توانند تاکتیکی و فریبنده باشند. هم‌زمان خبر خروج بازرسان آژانس از ایران و تأکید بر مذاکرات فوری، یک سیگنال دیگر از حرکت آمریکا و هم‌پیمانانش به سمت اعمال فشارهای ترکیبی است.

در چنین شرایطی، ضروری است تحرکات آمریکا و رژیم صهیونیستی با هوشیاری و بر اساس تجربیات قبلی ارزیابی و آمادگی های لازم برای اقدامات مقابله ای پیش بینی شود.

منبع خبر "عصر ایران" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.