خبرگزاری مهر، گروه استانها؛ امسال آئین عزاداری تاسوعای حسینی در سرزمین آفتاب، تحتتأثیر تحولهای اخیر منطقهای و جنگ نابرابر رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران، رنگوبویی حماسیتر یافته و پیام ایستادگی و مقاومت در برابر ظلم را بیش از همیشه به نمایش گذاشت.
از ساعتهای آغازین صبح، دستههای عزاداری و هیأتها با حمل بیرقها و عَلَمهای مشکی، سبز و سرخ و با نوای «یا اباالفضل» و «یا حسین» فضای شهر را آکنده از حزن و ماتم کردند.
در کنار نوحهسرایی و مرثیهخوانی سنتی، امسال مضامین مقاومت و حمایت از مردم مظلوم فلسطین و لبنان در بخشهایی از اشعار و شعارهای عزاداران حضوری پررنگ داشت.
برخی از مداحان و سخنرانان حاضر در مراسم، با اشاره به شهادت حضرت عباس (ع) بهعنوان نماد ایثار، وفاداری و جانفشانی، او را الگویی برای مجاهدان محور مقاومت در مقابله با ظلم، اشغال و تحریم معرفی کردند.
سخنرانان همچنین به اقدام دفاعی ایران در پاسخ به تجاوزهای اخیر رژیم صهیونیستی اشاره کرده و بر هوشیاری، وحدت و بیداری ملتها در مسیر آرمانهای اسلامی تاکید کردند.
نیروهای امدادی، انتظامی، بسیج و شهرداری نیز با استقرار در نقاط مختلف شهر، امنیت و خدمات لازم برای عزاداران را فراهم کردند.
حضور پررنگ نوجوانان و جوانان در صفوف عزاداری، بهویژه با پوششهای هماهنگ و پیشانیبندهایی با شعارهایی چون «یا اباالفضل»، «لبیک یا حسین» و «یا زینب (س)»، از جلوههای ویژه مراسم امسال بود.
دلدادگان اهل بیت (ع) با اشک و آه یاد فداکاریهای علمدار کربلا در روز تاسوعا را گرامی داشته و بسیاری از مغازه داران و نیکوکاران نیز در این روز با پهن کردن سفرههای نذری و توزیع چای و شربت از عزاداران حسینی پذیرایی کردند که این موضوع یکی از رسمهای بسیار تاریخی و مهم مردم اراک در ایام محرم است که جلوهای مردمی به مراسم بخشیده و ایستگاههای صلواتی و ارائه خدمات مختلف به عزاداران از جمله نمونههای این آئین است.
مراسم سینه زنی تاسوعا در استان مرکزی به ویژه اراک، بار دیگر اثبات کرد که فرهنگ عاشورا، پیوند عمیقی با جان و روح مردم این دیار دارد و همواره به عنوان نمادی از ایستادگی در برابر ظلم و پاسداشت ارزشهای والای انسانی، گرامی داشته میشود.
مردم سرزمین آفتاب با گرامیداشت شب و روز تاسوعای حسینی، از امشب با حضور در مساجد و حسینیهها با برپایی مراسم شب عاشورا، خود را برای آئینهای با شکوه عاشورای حسینی و نماز ظهر عاشورا، آماده میکنند.
تاسوعا در تاریخ شیعه، نهم محرم است و ریشه آن کلمه «تسع» به معنای ۹ است. چنین روزی از دیرباز به عنوان وعده گاهی شناخته شده که عزاداران و عاشقان اهل بیت (ع) ضمن بیان فضیلتهای علمدار کربلا، به مرثیه سرایی و عزاداری برای علمدار شهید دشت کربلا میپردازند.
بیان رشادتها و مصیبتهای حضرت ابوالفضل (ع) در روز تاسوعای حسینی سبب شده تا برخی تصور کنند که آن حضرت در این روز به شهادت رسیده و به همین علت در این روز عزای سقای دشت کربلا را برپا میکنند؛ در حالی که همه یاران امام حسین (ع) در روز عاشورا جان خود را برای یاری دین خدا فدا کردند.
به عبارت دیگر مقام با عظمت حضرت ابوالفضل (ع) و موقعیت خاص ایشان باعث شده تا به طور ویژه یک روز را به بیان رشادتها و فضیلتهای فرزند امیرمومنان (ع) اختصاص دهند که این روز، همان تاسوعای حسینی است.
عباس بن علی با کنیه «ابوالفضل» و «ابوفاضل» و لقبهای قمر بنی هاشم، سقا، صاحب لواء الحسین، علمدار، ابوالقِربه، عبد صالح و باب الحوایج، فرزند امیرالمومنین امام علی (ع) و ام البنین در چهارم شعبان سال ۲۶ هجری قمری در مدینه متولد شد.
ایشان در مکتب امام علی (ع) و برادرانش امام حسن و حسین (ع) تربیت یافت و در واقعه عاشورا به عنوان فرمانده و پرچمدار سپاه امام حسین (ع) و سقایی خیمههای اطفال و اهل بیت امام حضور داشت.
عباس در واقعه کربلا همراه امام حسین (ع) و یاران با وفایش بود و در روز عاشورا به علت بستن آب بر روی امام و یاران ایشان از سوی دشمن، تصمیم گرفته شد برای آوردن آب به فرات برود، مشک را برداشت و چون به کنار فرات رسید یاران ابن زیاد به وی حمله کردند.
حضرت ابوالفضل (ع) با دلاور مردی و رشادتهای خویش دشمنان را هلاک کرد، وقتی به فرات رسید دست بر داخل آب کرد ولی به علت تشنگی کودکان کربلا آب نخورد و مشک را پر از آب کرد. وقتی که مشک را از آب پر کرد دشمنان از هر طرف او را تیرباران کردند و در همین حال کسی بر او حمله و دست راست او را قطع کرد و حضرت مشک را با دست چپ گرفت.
در حالی که حضرت به حرم ابا عبدالله فکر میکرد تا بر تشنگان آب برساند در این حال شخص دیگری حمله و دست چپ حضرت را قطع کرد و حضرت بر زمین افتاد و مشک را بر دهان گرفت. در این حال عمر سعد، ندا داد که مشک را تیر باران کنند در این زمان بود که عمودی آهنین بر سر مبارک حضرت فرود آوردند.
امام حسین (ع) بر بالین خون آلود حضرت عباس (ع) حاضر شد و فرمود: «اکنون کمر من شکست» و اینگونه بود که با در آغوش قرار گرفتن برادرش، این دلاورمرد اسلام به دیدار حق شتافت و اکنون مرقد مطهر حضرت ابوالفضل العباس (ع) در نزدیکی مرقد مطهر برادرش امام حسین (ع) در کربلا مامن عاشقان و ارادتمندان خاندان اهل بیت عصمت و طهارت شده است