حجتالاسلام رضا دیلمی در گفتوگو با خبرنگار مهر، واقعه کربلا را یکی از بزرگترین و سرنوشتسازترین رویدادهای تاریخ اسلام دانست که دو جهت اساسی دارد و بررسی دقیق هر دو جهت، برای فهم درست پیام عاشورا و نقش آن در هدایت جامعه ضروری است.
وی در تشریح جهت اول واقعه کربلا، گفت: عاشورا مکتبی است که درسهای بینظیری در باب فداکاری، ایستادگی و دفاع از دین و ارزشهای الهی به ما میدهد. مهمترین پیام عاشورا این است که حفظ دین مستلزم از خودگذشتگی است و در این راه، زن و مرد، پیر و جوان، کوچک و بزرگ، همه در یک صف متحد قرار دارند.
دیلمی ادامه داد: از مهمترین آموزههای عاشورا، اهمیت بصیرت در صحنه دفاع از دین است. انسانی که بصیرت نداشته باشد، به راحتی در دام فریب دشمن میافتد و نمیتواند حق را از باطل تشخیص دهد.
وی با اشاره به نمونههای تاریخی گفت: جبهه دشمن هرچند ممکن است از نظر ظاهری قدرتمند به نظر برسد، اما بسیار آسیبپذیر است. نمونه بارز آن، جنگ تحمیلی هشت ساله است که ملت ایران با اتکا به مکتب عاشورا و بصیرت دینی، بر دشمنی متجاوز پیروز شد. همچنین بنیامیه که در اوج قدرت خود بودند، توسط کاروان اسیران عاشورا ضربه خوردند و در نهایت سقوط کردند.
عوامل ناکامی در دفاع از دین
معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی گلستان ضمن اشاره به عوامل مهمی که باعث شد برخی افراد در مسیر دفاع از امام زمان خود و مبارزه با طاغوت به نتیجه نرسند، گفت: یکی از موانع اساسی و تأخیر در انجام تکالیف دینی است. گاهی افراد امروز و فردا میکنند و تکلیف خود را به تعویق میاندازند.
وی افزود: مشکل دیگر، رجحان فهم و سنجش شخصی بر فهم امام معصوم است؛ وقتی انسان معیارها و اهداف خود را برتر از معیار ولی خدا بداند، راه از بیراه ه را تشخیص نمیدهد.
دیلمی به عدم تطابق نیت و هدف با نیت و هدف امام معصوم اشاره کرد و گفت: این فاصله، نهایتاً به جدایی از ولی خدا و شکست میانجامد.
وی اضافه کرد: عدم اتصال به ولی خدا، رفاهطلبی، سکوت در برابر ظلم و گرفتار شدن در جنگ روانی دشمن، دیگر عواملی هستند که زمینه ساز شکست و انحراف میشوند.
عبرتهای تلخ عاشورا برای جامعه امروز
معاون فرهنگی ادارهکل تبلیغات اسلامی گلستان، جهت دوم حادثه کربلا را عبرتهای تاریخی دانست که باید در مسیر حرکت جامعه امروز به دقت بررسی شود.
وی گفت: عبرت گرفتن یعنی اینکه وضعیت خود را با وضعیت آن زمان مقایسه کنیم و ببینیم چه چیزی برای حفظ دین و جامعه لازم است.
دیلمی ادامه داد: نخستین عبرت عاشورا این است که پس از گذشت تنها پنجاه سال از رحلت پیامبر اکرم (ص)، جامعهای که زمانی در کنار پیامبر، مرزهای اسلام را توسعه داد و حتی امپراتوری روم را تهدید میکرد، گرفتار دنیاطلبی شد و یزید بر آن حکومت کرد.
وی پرسید: چه شد که مردمی که در کنار امیرالمؤمنین علیه السلام زندگی میکردند، به جایی رسیدند که سرهای فرزندانش را روی نیزه گرداندند و مردم شهر حتی واکنشی نشان ندادند.
دیلمی با استناد به آیه ۵۹ سوره مریم، اظهار کرد: مشکل اساسی ضایع کردن نماز و توجه نکردن به سلوک توحیدی و پیروی از شهوات نفسانی است. دور شدن از اقامه نماز که مظهر ذکر خداست و پیروی از هوسهای نفسانی، موجب انحراف جامعه اسلامی و سقوط آن شد.
تهدیدات معاصر و ضرورت بصیرت
وی با اشاره به شرایط کنونی جامعه اسلامی، افزود: امروز نیز دشمنان اسلام با بهرهگیری از نظام سرمایهداری، جریانهای نفوذی، منافقین و استکبار جهانی، درصدد ایجاد چند قطبی، تخریب ارزشها و تضعیف انسجام اسلامی هستند.
معاون فرهنگی اداره کل تبلیغات اسلامی گلستان تاکید کرد: اما به فضل الهی، انقلاب اسلامی با الگوگیری از قیام سیدالشهدا (ع) و با داشتن رهبری الهی و مردم عاشورایی، توانسته است در مقابل این توطئهها ایستادگی کند و بستر تحقق تمدن نوین اسلامی را فراهم آورد.
وی افزود: ملت ایران در دفاع مقدس بار دیگر ثابت کرد که تنها در سایه اتصال به ولی خدا و بصیرت میتوان به فتحهای حقیقی دست یافت.
پیام محرم امسال و افق پیش رو
معاون فرهنگی ادارهکل تبلیغات اسلامی گلستان در پایان با اشاره به محرم امسال گفت: محرم امسال یکی از حماسیترین محرمهای تاریخ انقلاب اسلامی است و پیام روشنی دارد؛ این ملت اراده کرده است که به زودی با فتح تلآویو و حذف رژیم صهیونیستی، جشن پیروزی را در بیتالمقدس برگزار کند.
وی خاطرنشان کرد: این روز بزرگ و تاریخی بسیار نزدیک است و این ملت همچنان مسیر عاشورایی خود را با قدرت ادامه میدهد.