خبرگزاری مهر- گروه استانها: امروز روایت کربلا به عاشورا رسیده و فریاد «هَل مِن ناصر یَنصُرُنی» به گوش میرسد، امروز قصه محرم به عاشورا رسیده است و عزاداری در مناطق مختلف آذربایجان غربی به اوج رسیده است.
هیأتهای مذهبی، عزاداران حسینی و ارادتمندان سرور و سالار شهیدان که دیروز و دیشب تا ساعتهای پایانی با حضور در مراسم سوگواری تاسوعای حسینی در عزای ساقی کربلا و یار باوفای امام حسین (ع)، حضرت ابوالفضل عباس به عزاداری پرداخته بودند، امروز نیز در فضایی معنوی با تشکیل دستههای سینه زنی و زنجیرزنی به یاد امام حسین (ع) و شهدای کربلا عزاداری میکنند.
از اولین ساعات امروز یکشنبه ۱۰ ماه محرم همزمان با دهم محرم سالروز عاشورای حسینی آئینهای عزاداری در قالب دستجات سینه زنی، زنجیرزنی با حضور پرشور عزاداران مؤمن و خداجوی استان برگزار و در ظهر عاشورا به اوج خود میرسد.
امروز در کنار خیل عظیم عاشقان اباعبدالله الحسین حضور اقلیتهای دینی و مذهبی به خصوص اهل سنت در کنار زنان و مردان و حتی کودکان و نونهالان عزادار شهدای دشت کربلا در این دیار جلوه خاصی به خود گرفته بود، امروز قصه کربلا به سرها رسیده و دل هر انسان آزاده ای را به خود همراه کرده است.
همانند سالهای گذشته دستجات سینه زنی، زنجیر زنی، شاه حسین گویان به صورت مرتب و منظم با حضور در خیابان امام (ره) ضمن عزاداری با سردادن نوای لبیک یا حسین (ع) عشق و ارادت خود را به سالار شهیدان و شهدای دشت کربلا به نمایش گذاشتند.
بر اساس رسم دیرین دستجات عزاداری در ساعات بعد از ظهر عاشورا در امامزادهها و اماکن متبرک و آرامگاههای شهرها و روستا مستقر شده و به یاد، سادات و فرزندان و نوادگان ائمه اطهار (ع) و درگذشتگان خود عزاداری و سوگواری میکنند.
روز عاشورا روز تجلی میثاق مردم با امام حسین (ع) و قیام خونین وی بوده و مردم عادی به طرق مختلف از جمله نذر و قربانی، احسان چایی، شربت و آشهای محلی، ساری شیله (شله زرد که در سالهای اخیر معمول شده) در خدمت عزاداران حسینی هستند.
شبیه خوانی نیز از جمله آیینهایی است که معمولاً در روز عاشورا در برخی از روستاهای شهرهای ارومیه، خوی، سلماس و ماکو انجام میگیرد که این شبیه خوانیها به نوعی بازسازی صحنههای روز عاشورا در صحرای کربلاست و چگونگی به شهادت رسیدن یاران امام حسین (ع) و خود آن حضرت است.
اقامه نماز ظهر عاشورا، آئین خیمه سوزی از دیگر مراسم هر ساله مردم آذربایجان غربی که همزمان با سالروز عاشورای حسینی برگزار و عشق و ارادت مردم به اوج میرسد.
طنین «شاه حسین گویان» در آذربایجان غربی
مراسم شاخسی از آن نظر منحصر به فرد است که در هیچ کجای دنیا غیر از آذربایجان برگزار نمیشود. البته مراسم هیئت و سینه زنی در آذربایجان نیز همانند سایر شهرهای ایران و دنیا انجام میشود. میتوان گفت زمانی که تمامی شهرهای شیعه دنیا، در خاموشی و سکوت شب فرو میروند، صدای شاخسی-واخسی در آذربایجان بلند میشود.
مراسم شاخسی تقریباً در همه شهرها و روستاهای آذربایجان برگزار میشود، در این نوع عزاداری جمعی از مردان از پیر و جوان گرفته تا میانسال و کودک، شانه در شانه هم قرار گرفته و در صفهای طویل، طول خیابان و محله را طی میکنند.دای دشت کربلا کرده و «نوای یا حسین (ع)» و «شاه حسین گویان» طنین اندازه شده است.
اوج این مراسم در ظهر عاشورا و پس از اتمام عزاداری ظهر عاشوراست که عزاداران، با ذکر «شاخسی، واخسی»، پس از طی کردن مسیری طولانی نهایتاً خود را به خیمههای به آتش کشیده شده (نماد خیمههای امام حسین (ع) و یارانش در کربلا) رسانده و به سوگ واقعه مینشینند.
محرم نماد اتحاد شیعه و سنی در آذربایجان غربی
در حالی که آئینهای عزاداری عاشورای حسینی در تمام شهرهای آذربایجان غربی در حال برگزاری است اما در مناطق سنی نشین استان نیز مردم اهل سنت استان با برگزاری مراسمهای عزاداری عشق و ارادت خود را به اباعبدالله الحسین (ع) به نمایش گذاشتند.
برادران اهل سنت به همراه شیعیان دستهجمعی از میدان شهدای مهاباد راهی مسجد «چهارده معصوم (س)» شدند و با حضور در کنار هم در اشک و سینهزنی، ارادت خالصانه خود را به امام حسین (ع) نشان میدهند.
ماه محرم در مهاباد را میتوان نماد اتحاد شیعه و سنی در آذربایجانغربی عنوان کرد زیرا در این ماه مسلمانان با ارج نهادن به سنتهای یکدیگر به طور مشترک به عزاداری میپردازند.
در این مراسم مسلمانان اهل تسنن همراه با برادران شیعه و عاشقان و دوستداران پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) با همراهی دستههای عزاداری در سوگ شهدای کربلا عزاداری میکنند.
شیفتگان امام حسین (ع) در این شهرستان در قالب هیئتهای عزاداری از اولین دقایق صبح امروز یکشنبه با اجتماع در مسجد چهارده معصوم مهاباد با انجام مراسم سینهزنی در سوگ شهادت مظلومانه امام حسین (ع) به سوگواری میپردازند.
مردم و هیئتهای مذهبی مهاباد و دیگر شهرهای جنوب استان از اول محرم با برافراشتن بیرقهای عزا و نصب پردههای سیاه بر در و دیوار منازل، ادارات، بازار، مساجد و حسینیهها در عزای حضرت امام حسین (ع) به سوگ نشستهاند.
مبارزه برای احیای عدالت پیام قیام کربلا است
نماینده مردم آذربایجان غربی در مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه قیام کربلا و عاشورا، راه رهایی بشریت از ظلم و ستم را ترسیم کرد، گفت: ایستادگی دربرابر ظلم و مبارزه برای احیای عدالت پیام بزرگ قیام کربلاست.
آیت الله عسگر دیرباز در گفت و گوی رسانه با بیان اینکه سرور آزادگان جهان با مبارزه خود و قبول نکردن ظلم به جهانیان فهماند رمز آزاد زیستن، ایستادگی در برابر ظلم و نابرابری است، ادامه داد: تبیین ابعاد مختلف نهضت کربلا، رسالت بزرگ جامعه امروز است و نباید زوایای مختلف این مبارزه ناگفته بماند.
وی اظهار کرد: عاشورا، انسانهایی را که در زیر سایه زیاده خواهان زندگی کرده و فریاد نمیزدند، بیدار کرده و به آنها هشدار داد تا برای همیشه در برابر ظلم بایستند و فرصت نفس کشیدن به جباران زمان ندهند.
نماینده مردم آذربایجان غربی در مجلس خبرگان رهبری افزود: نسل امروز پیش از هر چیز نیازمند آشنایی با ابعاد مختلف قیام کربلاست و هراندازه بیشتر با این قیام آشنا شوند به همان اندازه در زندگی خود موفق عمل خواهند کرد.
وی یادآور شد: تمامی رنج کشیدگان تاریخ و همه مظلومان عصر امروز، نیازمند پیام نهضت کربلا هستند تا با الگو قرار دادن آن، خود را از زیر سلطه ستمگران نجات دهند.
ماه محرم ماه شجاعت و نترسیدن است
مدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی گفت: ماه محرم ماه شجاعت و نترسیدن است در ماهی که نام سیدالشهدا ترس را ترساند و تا آخر تاریخ برای همه الگو شد و مصداق آیهای شد که خدای متعال فرمود شهدا زنده اند و این زنده بودن به این دلیل است که شهدا به خدا لبیک گفتند.
حجت الاسلام منصور امامی در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: کربلا به ما آموخت که بیطرف نباشیم و امروز زمان خوابیدن نیست باید بیدار باشیم و از امام حسین آموختیم در برابر دشمن سکوت معنا ندارد.
وی ادامه داد: شهدا زنده هستند و زنده دارای اثر است و کدام دین بیشتر از امام حسین اثر دارد و امروز میبینیم دهها میلیون انسان را به حرکت درمیآورد و مردم در راه امام حسین علیه السلام چنان هزینه میکنند که برای خانواده خود این گونه هزینه نمیکنند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: خدای متعال با امام حسین نشان داد که اگر خدای نخواهد تمام دنیا هم بخواهند نام کسی را حذف کنند، نمیتوانند
حجت الاسلام امامی گفت: امروز روز عزت است و ما امروز با خونمان با امام حسین عهد و پیمان میبندیم که از جمهوری اسلامی که حرم است دفاع کنیم و آذربایجان و ایران اسلامی زیر بیرق ابوالفضل العباس است.
حجت الاسلام امامی افزود: محرم فرصت این است که بدانیم امام حسین را چگونه همراهی میکنیم، اولی نگاه به درون است و آن فطرت است و فطرت الهی که نماینده امام حسین (ع) در وجود ماست آن را به عمر سعد نفس نفروشیم و کسی که در بیعت فطرت است در بیعت حسین بن علی (ع) است و در بیرون هم این است که امام فرمود؛ مثل من با مثل یزید بیعت نخواهد کرد و امروز باید حسین بن علی را بشناسیم و کسی که برای به دست آوردن میز ریاست دنیا همه کار بکند امام حسین را هم خواهد فروخت.