هوش مصنوعی زوج نابارور را پس از 18 سال صاحب فرزند کرد

دیجیاتو یکشنبه 15 تیر 1404 - 18:02
در این تحقیق، سامانه‌ای مجهز به هوش مصنوعی با نام STAR ساخت شده که می‌تواند اسپرم‌های مخفی را پیدا کند. The post هوش مصنوعی زوج نابارور را پس از 18 سال صاحب فرزند کرد appeared first on دیجیاتو.

زوجی که نزدیک به دو دهه برای بچه‌دار شدن تلاش کرده بودند، اکنون به لطف هوش مصنوعی در انتظار تولد اولین فرزند خود هستند. در این پیشرفت بزرگ، هوش مصنوعی «اسپرم‌های پنهان» مردی که قبلاً نابارور تشخیص داده شده بود را به‌درستی شناسایی کرد و همین امر باعث شد تا آنها اکنون درحال آماده‌شدن برای فرزند خود باشند.

حدود 15 درصد از مردان نابارور دچار نوعی اختلال به‌نام «آزواسپرمی» هستند؛ وضعیتی که در آن تقریباً هیچ اسپرمی در مایع منی یافت نمی‌شود. دکتر «زِو ویلیامز»، مدیر مرکز باروری دانشگاه کلمبیا، می‌گوید:

«نمونه‌ منی می‌تواند ظاهری کاملاً طبیعی داشته باشد، اما زیر میکروسکوپ فقط توده‌ای از سلول‌های مرده دیده می‌شود و اثری از اسپرم نیست.»

تاکنون راه‌حل‌های درمانی برای این مشکل، محدود به استفاده از اسپرم اهدایی یا انجام عمل جراحی دردناک برای استخراج اسپرم از بیضه بود.

خدمت جدید هوش مصنوعی به بشریت؛ درمان ناباروری

اما ویلیامز و تیم او با الهام از فناوری‌های مورد استفاده در اخترشناسی، سامانه‌ای به نام STAR را توسعه دادند (مخفف Sperm Tracking and Recovery به معنای ردیابی و بازیابی اسپرم). این سیستم از الگوریتم‌هایی مشابه با فناوری که برای کشف سیارات دوردست استفاده می‌شود بهره می‌برد. آنطور که دانشمندان گفته‌اند در مقیاسی متفاوت به جستجوی «زندگی» می‌پردازد تا اسپرم را در بین سلول‌های بی‌نظم پیدا کند.

درحالی‌که جنین‌شناسان پس از دو روز بررسی موفق به یافتن هیچ اسپرمی نشده بودند، سیستم STAR توانست در کمتر از یک ساعت، 44 اسپرم را شناسایی کند.

در مارس 2025، یک زن پس از 19 سال تلاش برای فرزندآوری با همسرش که مبتلا به آزواسپرمی است؛ به‌عنوان اولین نفر با استفاده از این روش باردار شد. جالب اینکه فرایند این درمان، برای همسر او بسیار ساده بود و تنها یک نمونه منی به آزمایشگاه ارائه کرد.

پژوهشگران این نمونه را با تصویربرداری پیشرفته اسکن کردند و در کمتر از یک ساعت، بیش از 8 میلیون تصویر از آن تهیه کردند. پس از آن هوش مصنوعی توانست سه اسپرم زنده را در میان این حجم عظیم داده شناسایی کند.

اکنون این زن در پنجمین ماه بارداری است و انتظار می‌رود نوزاد او در ماه دسامبر متولد شود.

درحال‌حاضر سیستم STAR فقط در مرکز باروری دانشگاه کلمبیا در دسترس است. ویلیامز به CNN گفته که کل فرآیند یافتن، استخراج و فریز اسپرم با این سیستم کمتر از 3 هزار دلار هزینه دارد؛ درحالی‌که هزینه‌ معمول IVF (باروری آزمایشگاهی) در آمریکا بین 12 تا 15 هزار دلار است و با احتساب داروها و آزمایش‌های ژنتیکی، ممکن است تا 30 هزار دلار نیز برسد.

منبع خبر "دیجیاتو" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.