پژوهشگران دانشگاه میسیسیپی (MCCP) در مطالعهای تازه موفق به کشف قندی کمیاب در خیارهای دریایی شدهاند که میتواند راههای درمان سرطان را دگرگون کند. این قند با نام «فوکوزیله کندروایتین سولفات» (Fucosylated Chondroitin Sulfate)، توانایی مسدود کردن آنزیم Sulf-2 را دارد که سلولهای سرطانی از آن برای رشد و گسترش استفاده میکنند.
به گزارش ایمنا به نقل از ساینس دیلی، ماروا فرّاج دانشجوی دکتری و نویسنده اصلی این مقاله که اصالتاً اهل اسیوط مصر است، میگوید: «ترکیبات قندی موجود در موجودات دریایی ساختارهای منحصربهفردی دارند که در موجودات زمینی دیده نمیشود. این ویژگی آنها را از نظر پزشکی بسیار ارزشمند میکند».
سلولهای انسانی با لایهای از «گلیکانها» پوشیده شدهاند که در ارتباط بین سلولها، سیستم ایمنی و شناسایی عوامل بیماریزا نقش دارند. سلولهای سرطانی با دستکاری آنزیمهایی همچون Sulf-2، ساختار این گلیکانها را تغییر میدهند و زمینه را برای گسترش بیماری هموار میکنند. ویتور پومین، استاد فارماکوگنوزی، توضیح میدهد: «اگر بتوانیم فعالیت Sulf-2 را مهار کنیم، میتوانیم رشد سرطان را متوقف کنیم».
این تیم تحقیقاتی با ترکیب مدلسازی رایانهای و آزمایشهای آزمایشگاهی، تأثیر این قند دریایی در مسدود کردن آنزیم Sulf-2 را به اثبات رسانده است. جالبتر اینکه، برخلاف داروهای متداول در این حوزه، این ترکیب بر سیستم انعقاد خون تأثیری ندارد.
جاشوا شارپ، استاد داروشناسی، میگوید: «برخلاف داروهایی که خطر خونریزیهای شدید دارند، این مولکول چنین عارضهای ایجاد نمیکند. این ویژگی ایمنی آن را برای کاربرد بالینی برجسته میکند».
اما چالش اصلی، میزان پایین استخراج این قند از خیارهای دریایی است. به همین دلیل، پژوهشگران در حال بررسی روشهای سنتز شیمیایی هستند تا بتوانند مقدار لازم برای آزمونهای حیوانی و بالینی را تولید کنند.
پومین با تأکید بر مزیتهای منابع دریایی در مقایسه با منابع زمینی افزود: «خیارهای دریایی، برخلاف منابع سنتی همچون خوکها، خطر انتقال ویروسها یا عوامل بیماریزا را ندارند، محیط دریایی منابعی پاکتر، ایمنتر و پایدارتر فراهم میکند».
این تحقیق حاصل همکاری میانرشتهای دانشمندان شیمی، زیستشناسی محاسباتی و داروشناسی است و با حمایت مالی مؤسسه ملی سلامت آمریکا (NIH) انجام شده است، این یافتهها امیدواری جدیدی برای توسعه درمانهای سرطان با کمترین عوارض جانبی فراهم کردهاند.