به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان ،سید مهدی میرنظامی در گفتگو با خبرنگار ما، افزود: این قانون با هدف ساماندهی معاملات ملکی، جلوگیری از زمینخواری و کاهش دعاوی حقوقی مرتبط با مالکیت در سراسر کشور اجرایی شده است.
میرنظامی، گفت: بر اساس مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام و قانون مجلس، تمام معاملات غیررسمی باید ظرف یک سال در سامانههای رسمی ثبت شوند، در غیر اینصورت فاقد اعتبار حقوقی خواهند بود.
وی افزود: از این پس بنگاههای معاملات ملکی صرفاً مجاز به تنظیم پیشنویس قرارداد در سامانه "کاتب" هستند و سند رسمی تنها در دفاتر اسناد رسمی معتبر تنظیم و ثبت خواهد شد.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان سمنان با تأکید بر آثار مثبت این قانون اظهار داشت: با اجرای کامل این طرح، شاهد کاهش چشمگیر در دعاوی حقوقی املاک، جلوگیری از معاملات تکراری و جعلی و افزایش امنیت حقوقی و روانی شهروندان خواهیم بود. برآوردها نشان میدهد که این قانون میتواند تا ۴۰ درصد از پروندههای ملکی موجود در دادگاهها را کاهش دهد.
میرنظامی با اشاره به آمادگی زیرساختهای لازم در استان سمنان گفت: تمام دفاتر اسناد رسمی، اداره ثبت و بنگاههای ملکی ملزم به همکاری با سامانه "کاتب" و ثبت اطلاعات معاملات هستند. علاوه بر آن، بازرسان سازمان ثبت به طور مستمر عملکرد این مراکز را رصد خواهند کرد و در صورت مشاهده تخلف، با برخورد قانونی مواجه خواهند شد.
وی هشدار داد: تمامی افرادی که پیش از اجرای این قانون، معاملات خود را به صورت عادی انجام دادهاند، باید نسبت به ثبت رسمی سند اقدام کنند. پس از این مدت، هیچ سند عادی مورد قبول مراجع قانونی و قضایی نخواهد بود.
وی تأکید کرد: قراردادهای عادی دیگر قابلیت پیگیری در مراجع قضایی را ندارند و فقط اسناد رسمی سبزرنگ مورد استناد دادگاهها هستند.
تسهیل معاملات ملکی با بارگذاری ۱۴ نوع قرارداد در سامانه "کاتب"
مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان سمنان همچنین از بارگذاری ۱۴ نوع قرارداد ملکی و معاملاتی در سامانه الکترونیکی "کاتب" خبر داد و گفت: این اقدام در راستای اجرای قانون الزام ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول و به منظور تسهیل روند معاملات، افزایش شفافیت و جلوگیری از تخلفات در حوزه املاک صورت گرفته است.
میرنظامی با اشاره به اهمیت این سامانه اظهار داشت: «سامانه "کاتب" به عنوان بستر قانونی و دیجیتال ثبت پیشقراردادهای املاک، اکنون مجهز به ۱۴ فرم استاندارد قرارداد شده که مشاوران املاک و متعاملین میتوانند با مراجعه به آن، انواع معاملات خود را از طریق این فرمها آغاز و سپس برای ثبت نهایی به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند.
وی با اشاره به تنوع قراردادهای بارگذاریشده افزود: این ۱۴ قرارداد شامل انواع مختلف معاملات ملکی از جمله بیع (خرید و فروش)، صلح نامهها، اجارهنامهها، رهن املاک، قراردادهای پیشفروش ساختمان، مشارکت در ساخت و همچنین وکالتنامههای ملکی است که به صورت دقیق و حقوقی طراحی شده و مورد تأیید سازمان ثبت کشور میباشند.
میرنظامی تاکید کرد: هدف از بارگذاری این قراردادها، ایجاد وحدت رویه، کاهش اختلافات، تسریع فرآیندها و کاهش مراجعات غیرضروری به دادگاهها است. این اقدام همچنین موجب افزایش اعتماد عمومی به فرآیند معاملات ملکی و کاهش جعل و سوءاستفاده در حوزه اسناد عادی خواهد شد.
مدیرکل ثبت اسناد استان سمنان همچنین با بیان اینکه کلیه مشاوران املاک موظف به ثبت اولیه قراردادها در سامانه کاتب هستند، گفت: براساس قانون جدید، بنگاههای املاک تنها میتوانند مرحله نخست تنظیم توافق را انجام دهند و برای رسمیت بخشیدن به سند، ثبت آن در دفترخانه الزامی است. تخلف از این روند با پیگرد قانونی همراه خواهد بود.
سامانه "کاتب" به آدرس kateb.ssaa.ir به صورت ۲۴ ساعته فعال است و علاوه بر مشاوران املاک، شهروندان نیز میتوانند از طریق حساب کاربری خود به اطلاعات معاملات، پیشنویس قراردادها و روند ثبت رسمی سند دسترسی داشته باشند.
وی از فعالیت ۱۴۳۰ مشاور املاک رسمی در سطح استان خبر داد و افزود:استان سمنان اولین استان کشور است که تمامی مشاوران املاک آن به سامانه معاملات متصل شدهاند.
مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان تصریح کرد: در قراردادهای رسمی، داوری یک الزام قانونی نیست اما در صورت توافق طرفین، میتواند به کاهش زمان و هزینه دادرسی کمک کند.
48