سایه ابهام بر تالار شیشه‏‏‌ای

دنیای اقتصاد چهارشنبه 18 تیر 1404 - 00:05
بورس تهران این روزها در گردابی از ابهام و نوسان گرفتار شده است. شاخص کل روز گذشته با حدود 51‌هزار واحدی، بار دیگر سرخ‏‏‌پوش شد و نمادهای شاخص‏‏‌ساز، ناکامی را به تصویر کشیدند. برخلاف انتظارها، گزارش‏‏‌های مطلوب برخی شرکت‌ها نتوانست موج مثبتی در بازار ایجاد کند. سایه سنگین ریسک‏‏‌های کلان، از احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه تا تنش‏‏‌های ژئوپلیتیکی، اعتماد سرمایه‌گذاران را شکننده کرده است.

به‌نظر می‌رسد جو بازار تا حدودی از تعادل فاصله گرفته و صف‌‌‌های فروش سنگین، ترس معامله‌‌‌گران را دوچندان کرده است. هرچند حمایت‌‌‌های دولتی عرضه‌‌‌ها را اندکی مهار کرده، اما ناکافی بودن حمایت حقوقی‌‌‌ها و فشار فروش صندوق‌های اهرمی، بازار را به سوی بی‌‌‌اعتمادی سوق داده است. افزایش دامنه نوسان صندوق‌های اهرمی به ۴ درصد، تلاشی برای متعادل‌‌‌سازی بوده که چندان کارساز نبوده است. 

باید عنوان کرد در این فضای پرریسک، انتخاب سهام با نقدشوندگی بالا و تحلیل بنیادی دقیق، کلید موفقیت سرمایه‌گذاران است. سهام با سودآوری پایدار و قیمت‌های جذاب، گزینه‌‌‌های مطلوبی برای سرمایه‌گذاری بلندمدت هستند. بازار در پیچ حساس کنونی، بیش از همیشه به سیاست‌‌‌های نظارتی هوشمندانه نیاز دارد. بدون بسته جامع حمایتی، نقدینگی به سوی صندوق‌های درآمد ثابت سرازیر خواهد شد، جایی که آرامش بر بازدهی اولویت دارد. 

 بورس بر مدار ریزش

آراد‌ پورکار کارشناس بازار سرمایه روند این روزهای بازار را این‌‌‌گونه زیر ذره‌‌‌بین قرار داد: روز گذشته شاخص کل بورس تهران حدود ۱.۸۹‌درصد سرخ‌پوش شد،به طوری که در این میان نمادهای بزرگ‌تر و شاخص‌ساز عملکرد منفی نامطلوبی داشتند. بازار روز سه‌شنبه در مقایسه با روز دوشنبه از اتمسفر متعادل دور بود و صفوف فروش سنگین در تابلوی معاملاتی به‌وضوح مشخص بود. از طرفی تفاوت اصلی جو بازار با جو منفی روزهای ابتدایی بازگشایی را می‌توان در کاهش میزان عرضه‌ها به دلیل حمایت‌های دولت عنوان کرد. با این وجود همچنان سایه سنگین ریسک‌ها و عدم‌حمایت‌های به‌موقع از بورس در معاملات سرمایه‌گذاران به چشم می‌خورد. 

پورکار در ادامه افزود: به دلیل وجود ابهام و عدم‌پیش‌بینی‌ها گزارش‌های مطلوب برخی شرکت‌ها تاثیر خود را آن‌طور که شاید و باید در بازار متبلور نساخت. پیش‌بینی می‌شود روند روزهای آینده بازار تا زمانی که تغییری در ارزش معاملات احساس نشود بر این مدار باقی بماند. 

زهرا چوبی‌پری، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت روز گذشته بازار عنوان کرد: ماه گذشته، با فرارسیدن فصل پررونق مجامع و انتشار گزارش‌‌‌های فصلی مطلوب شرکت‌ها، انتظار می‌‌‌رفت اصلاح قیمتی تا محدوده‌‌‌های حمایتی قدرتمند، زمینه‌‌‌ساز ورود مجدد نقدینگی به بازار سرمایه شود. اما رویارویی با ریسک‌‌‌های کلان ‌‌‌مانند جنگ و احتمال فعال‌‌‌شدن مکانیسم ماشه و پیامدهای منفی آن بر فروش نفت، کسری بودجه دولت و تاثیرات زنجیره‌‌‌واری که ممکن است اقتصاد کشور را دچار تلاطم کند، موجب تغییر چشم‌‌‌انداز فعالان بازار شده است. این روزها تاثیر اخبار ‌‌‌مانند گذشته نیست؛ هرچند زمزمه ازسرگیری مذاکرات در هفته آینده شنیده می‌شود، اما فعالان بازار باتکیه ‌‌‌بر اخبار، نوسانات لحظه‌‌‌ای کامودیتی‌‌‌ها را در نظر دارند. اگرچه معاملات روز دوشنبه با جو مثبت آغاز شد و خریدهای خرد حقیقی چشم‌‌‌انداز مطلوبی را برای سرمایه‌گذاران ترسیم کرده بود، اما به نظر می‌رسد حمایت ناکافی حقوقی‌‌‌ها و فشار فروش صندوق‌های اهرمی، به افزوده‌‌‌شدن ترس معامله‌‌‌گران منجر شد.

 در چنین فضای مبهمی، روز سه‌‌‌شنبه متولیان بازار اقدام به افزایش دامنه نوسان صندوق‌های اهرمی از  ۳ به ۴‌درصد کردند تا شاید بتوانند موجب تعادل هرچه سریع‌‌‌تر این صندوق‌ها شوند، چرا که این صندوق‌ها نیاز به خروج پول توسط دارندگان واحدهای ممتاز دارند تا بتوانند متعادل شوند. از طرفی هم‌‌‌زمان، شاهد معاملات بلوکی سنگین در نمادهای بزرگ بودیم که به نظر می‌رسد به‌‌‌نوعی برای تامین نقدینگی و متعادل‌‌‌سازی صندوق‌های اهرمی صورت‌‌‌گرفته است. 

چوبی پری در بررسی شرایط تکنیکال بازار افزود: بر اساس نمودار شاخص کل، محدوده ۲ میلیون و ۷۶۰‌هزار واحدی به‌‌‌عنوان کف حمایتی معتبر عمل کرده و واکنش مثبت قیمت در این نقطه تاییدکننده قدرت خریداران است. اندیکاتور RSI نیز در ناحیه اشباع فروش حوالی ۲۰واحد قرار گرفته که نشان می‌دهد پتانسیل لازم برای حرکت صعودی کوتاه‌‌‌مدت فراهم است. از این منظر، می‌توان انتظار داشت در کوتاه‌مدت شاخص در روزهای آینده با حفظ این محدوده حمایتی، حداقل یک گام صعودی را آغاز کند و شرایط بازار را به تعادل نزدیک سازد. همچنین در بلندمدت، استمرار روند صعودی بازار به ورود نقدینگی جدید بستگی دارد. 

در شرایط مبهم و پرریسک فعلی، تشخیص زمان و میزان ورود پول به بازار دشوار است؛ با این حال، ارزندگی کنونی سهام و قیمت‌های جذاب بسیاری از شرکت‌ها می‌تواند فرصتی مناسب برای سرمایه‌گذاری بلندمدت فراهم کند. در شرایط کنونی بازار، انتخاب هوشمندانه سهام و چیدمان صحیح پرتفوی از اهمیت بالایی برخوردار است.

 نخست آنکه سرمایه‌گذاران باید به نقدشوندگی سهام توجه ویژه‌‌‌ای داشته باشند تا در شرایط اضطراری امکان خروج از سهم وجود داشته باشد. همچنین تحلیل بنیادی دقیق و بررسی صورت‌های مالی شرکت‌ها برای شناسایی ارزش ذاتی و پتانسیل رشد آنها ضروری است. سهم‌‌‌هایی که از منظر سودآوری، حاشیه سود و ثبات درآمدی عملکرد مناسبی دارند، می‌توانند انتخاب مناسبی در شرایط فعلی باشد. باید عنوان کرد بازار سرمایه در پیچ حساس فعلی، بیش از هر زمان نیازمند تدبیر و حمایت نهادهای ناظر و تصمیم‌گیر است.

افزایش دامنه نوسان صندوق‌های اهرمی و معاملات بلوکی اخیر، گامی در جهت تسکین تنش‌‌‌ها بود، اما تعادل پایدار بدون بسته‌‌‌ای جامع از سیاست‌‌‌های نظارتی تحقق نخواهد یافت. چنانچه در کوتاه‌‌‌مدت اقدامات حمایتی و نظارتی از سمت سازمان و نهادهای مرتبط صورت گیرد و زمینه برای ورود نقدینگی جدید فراهم آید، می‌توان به بازگشت رونق و اعتماد سرمایه‌گذاران امیدوار بود. در غیراین صورت، مقصد اصلی نقدینگی سهامداران، صندوق‌های درآمد ثابت خواهد ماند؛ جایی که آرامش نسبی بیش از انتظارات بازدهی، سرمایه‌گذاران را جذب می‌کند. 

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.