به گزارش "ورزش سه"، هجدهمین دوره بازیهای پارالمپیک از ۲۵ مرداد تا ۶ شهریور ۱۴۰۷برای نخستین بار، در شهر لسآنجلس برگزار خواهد شد. این رقابتها در ۲۳ رشته ورزشی و طی۵۵۲ رویداد توزیع مدال برگزار میشود و مجموعا ۴۴۰۰ سهمیه برای ورزشکاران اختصاص یافته است.
در این دوره ۲۴۳ رویداد توزیع مدال به زنان (۴۴%)، ۲۶۳ رویداد به مردان (۴۸%) و ۴۶ رویداد به رقابتهای میکس یا آزاد (۸ %) تعلق گرفته که متوازنترین ترکیب جنسیتی تاریخ پارالمپیک را رقم میزند. همچنین از مجموع سهمیه ها، ۱۹۶۷ سهمیه به زنان و ۲۲۲۸ سهمیه برای مردان در نظر گرفته شده است.
یکی دیگر از محورهای کلیدی این دوره، نظام کلاسبندی پزشکی-ورزشی است؛ مدلی ترکیبی که فقط بر اساس نوع معلولیت جسمی یا ذهنی بنا نشده، بلکه تواناییهای عملکردی ورزشکاران را نیز ملاک قرار میدهد. هدف از این ساختار آن است که ورزشکاران با شرایط عملکردی مشابه، در یک گروه طبقهبندی شوند و نتیجه رقابتها مبتنی بر آمادگی، مهارت و تاکتیک باشد نه صرفاً تفاوتهای جسمی.
روند کلاسبندی از تأیید «معلولیت دائمی واجد شرایط» آغاز شده و سپس شدت معلولیت و میزان تاثیر آن بر عملکرد ورزشکاران بررسی میشود. در نهایت ورزشکار در کلاسی قرار می گیرد که سایر شرکت کنندگان آن، محدودیت هایی با اثرگذاری مشابه دارند. گاهی ممکن است ورزشکارانی با نوع معلولیت متفاوت اما سطح عملکرد یکسان، در یک گروه قرار بگیرند.
این ارزیابی از سوی فدراسیون بینالمللی هر رشته و براساس معیارهای خاص همان ورزش انجام میشود، نه توسط کمیته بین المللی پارالمپیک(IPC). در مجموع ۱۰ نوع معلولیت شناساییشده وجود دارد که در سه دسته کلی جسمی، بینایی و ذهنی قرار میگیرند. البته در هر رشته تمام انواع معلولیت را نمیپذیرند؛ برای مثال دوومیدانی و پاراشنا بیشترین گستردگی را دارند، اما رشتههایی مانند گلبال صرفا ویژه نابینایان است یا پارا پاورلیفتینگ فقط یک کلاس رقابتی دارد.
فرایند کلاسبندی توسط پنلهای تخصصی متشکل از پزشکان، فیزیوتراپیستها، روانشناسان، کارشناسان بیناییسنجی انجام میشود و امکان تغییر یا بهروزرسانی طبقهبندی در طول دوران حرفهای ورزشکار نیز وجود دارد.
در لسآنجلس ۲۰۲۸، رشته پاراسنگنوردی نیز برای نخستین بار به برنامه مسابقات اضافه شده است و با برگزاری هشت رویداد توزیع مدال در این رشته، نمونهای تلاش برای گسترش ورزش های پارالمپیکی و پوشش توانمندی های متنوع تر ورزشکاران دارای معلولیت است.
اندرو پارسونز رئیس کمیته بینالمللی پارالمپیک، در باره این دوره میگوید: "در دنیایی که هنوز برابری و فراگیری در بسیاری از حوزهها محقق نشده است، ساختار پیچیده اما انسانی کلاسبندی پارالمپیک، الگویی فنی برای رقابتی عادلانه است؛ رقابتی که بازتابدهنده تنوع واقعی بدنها، تواناییها و مسیرهای زندگی افراد است. شاید این بزرگترین پیروزی ورزش باشد."
به گفته پارسونز، این دوره لسآنجلس ۲۰۲۸ نه تنها دارای بزرگترین برنامه توزیع مدال و برابرترین ترکیب سهمیه ها در تاریخ پارالمپیک است، بلکه نقطه عطفی در مسیر توسعه و تحول ورزش افراد دارای معلولیت خواهد بود.