خبرگزاری مهر، گروه استانها - محدثه جوان دلویی: ۱۸ تیرماه سالروز درگذشت نویسنده برجسته مهدی آذر یزدی در تقویم بنام روز ملی ادبیات کودک و نوجوان نام گذاری شده است. قلم زدن برای کودک و نوجوان باوجود گسترش استفاده از اینترنت، بسیار پیچیده و سختتر از گذشته است. نبود انتشارات ویژه ادبیات کودک و مربی تخصصی ادبی از مهمترین چالشهای پیش روی حوزه ادبیات کودک در خراسان شمالی است.
نرگس برهمند کارشناس مسئول فرهنگی هنری و ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی، شاعر و نویسنده حوزه کودک و شاعر حوزه نوجوان است. آثار برهمند در حوزه بزرگسال، شامل مجموعه شعرهای رشته کوه عزیز، به دنیا اعتماد کردهام و آمبرلا؛ خواهر گلهای جهان هست و در بخش کودک مجموعه شعر دستان شامل آموزش موسیقی به کودکان به همراه نت نویسی تمام اشعار و کتابهای داستان قارقار نارنجی، دستان، شکر خانه شامل مجموعهای بازنویسی شده از داستانهای طنز مثنوی مولوی ویژه نوجوانان است.
مهمان راه راه داستان ویژه حوزه کودک او است که به چاپ دوم هم رسید. نرگس برهمند نامزد و برنده جایزههای متعددی از جمله برنده جایزه نیما، جایزه شاملو، جایزه الوند در کشور شده است. او متولد مهرماه سال ۱۳۵۹ در شهرستان بجنورد است.
برهمند درباره قلم زدن در حوزه ادبیات کودک عقیده دارد: فعالیت در حوزه کودک و نوجوان تجربه فوقالعادهای بوده و به نوعی دیگر دنیای این قشر پر از تخیل است و شگفتا نههای بسیار شیرین و لذت بخش دارد.
او میگوید: نسل کودک و نوجوان کنونی رو به پیشرفت است و وقتی با آنها ارتباط داشته باشید و سرشار از انگیزه میشوید. شناخت کودکان و نوجوانان یک چالش شیرین هست که واقعاً بسیار لذت بخش است.
نبود نشریه تخصصی کودک
وی ادامه میدهد: در استان خراسان شمالی فعالان این حوزه اندک هستند و یکی از ضعفها در این زمینه، نبود نشریه تخصصی با موضوع کودک و نوجوان است.
این فعال حوزه ادبیات کودک و نوجوان اضافه کرد: با وجود آنکه نهادهای فرهنگی و خصوصی هم هر کدام به نوبه خود تلاش میکنند که در زمینه ادبیات کودک و نوجوان برنامههایی انجام دهند، نیاز است که انسجام بیشتری را در این زمینه داشته باشیم.
این نویسنده و شاعر حوزه ادبیات کودک و نوجوان با بیان اینکه شاعران و نویسندگان کمی در خراسان شمالی داریم، ادامه میدهد: برای تربیت نسل آینده در حوزه ادبیات کودک و نوجوان نیاز به حمایت ویژه است.
کتابهای ضعیف
وی به بی توجهی به حوزه نشر ادبیات کودک و نوجوان اشاره و بیان کرد: متأسفانه در خراسان شمالی کمتر به این بخش توجه شده است و اگر هم اتفاقی افتاده باشد هم با کتابهای ضعیف مواجه هستیم.
برهمند ادامه میدهد: گاهاً کتابهایی منتشر شده که بعد از چاپ، نویسنده یا شاعر یا مخاطب با ضعف آنها مواجه میشود.
نقشه راه برای ادبیات کودک نیاز است
کارشناس مسئول فرهنگی هنری و ادبی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی ادامه داد: اگر برنامه ریزی دقیق و مدون و نقشه راه برای استان خراسان شمالی داشته باشیم وضعیت و امکانات و نیازها را ارزیابی کنیم، میتوانیم در زمینه ادبیات کودک و نوجوان به نتیجه خوبی برسیم.
برهمند با اشاره به اینکه هم اکنون فقط به بهانهها و مناسبتها به این مهم پرداخته میشود، اضافه کرد: در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی به واسطه رسالتی که این مرکز دارد فعالیتهای کتاب محور خیلی گسترده انجام میشود و به حوزه ادبیات کودک و نوجوان هم خیلی تخصصی پرداخته میشود و تلاش هم شده که در سالهای اخیر این فعالیتها استمرار یابد که انشا الله باعث درخشش ادبیات در حوزه کودک و نوجوان شویم.
مربی تخصصی ادبی نداریم
مدیرکل کانون پرورشی فکری کودکان و نوجوانان خراسان شمالی نیز به وضعیت ادبیات در حوزه کودک و نوجوان اشاره و اظهار کرد: متأسفانه به دلیل کمبود نیرو مربی تخصصی ادبی نداریم فقط انجمن ادبی سپیدار شهرستان اسفراین در کل خراسان شمالی فعال است.
فرهاد آقابیگی ادامه داد: در این انجمن شعرها و داستانهای نوجوانان فعال اسفراین مورد نقد و بررسی قرار میگیرد و حدود ۱۰ نویسنده و ۵ شاعر نوجوان در این حوزه فعال هستند.
وی گفت: در ارتباط با فعالیت چاپ کتاب هم کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان مجموعه آثار انجمنهای ادبی خراسان شمالی را به عنوان دیدار در آلاداغ در سال ۱۴۰۲ چاپ کرد که در این مجموعه ۱۴ تا داستان از نوجوانهای کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهرستانهای خراسان شمالی چاپ و منتشر شد.
آقابیگی اضافه کرد: در حال حاضر کارگاههای ادبی شامل کارگاههای نوشتن خلاق، شعر و داستان است که با حضور مربیان فرهنگی که گرایش ادبی دارند و مربیان آزاد، ویژه نوجوانان علاقمند به حوزه ادبیات برگزار میشود.