گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: در حالی که رژیم صهیونیستی از طرحی جنجالی با عنوان «شهر بشردوستانه» برای انتقال اجباری صدها هزار فلسطینی به اردوگاهی بسته در منطقه رفح میگوید، نگرانیهای گستردهای در سطح بینالمللی درباره نیت واقعی این برنامه شکل گرفته است.
دیده بان حقوق بشر اروپا ـ مدیترانه هشدار داده است که در صورت اجرای این طرح، آن را میتوان مقدمهای برای پاکسازی قومی و تغییر ساختار جمعیتی نوار غزه تلقی کرد. بهگفته کارشناسان، طرح شهر بشردوستانه چیزی جز منطقهای محصور و نظامی شده با حداقل امکان زندگی نیست؛ توطئهای که در پی ناکامی رژیم اشغالگر در دستیابی به اهداف نظامی خود، میتواند زمینهساز اخراج تدریجی ساکنان غزه از سرزمینشان باشد.
جزییات طرح
- اقدام اولیه: انتقال ۶۰۰ هزار فلسطینی به منطقهای موسوم به شهر بشردوستانه در ویرانههای رفح
- شرایط ورود و خروج: ورود با بازرسی شدید امنیتی/ خروج ممنوع
- هدف نهایی: اسکان کل جمعیت ۲.۱ میلیون نفری غزه در این کمپ
- آغاز طرح: همزمان با آتش بس (احتمالی) ۶۰ روزه
- هزینه پیش بینی شده طرح: 2 میلیارد دلار
طرح چه ایرادی دارد؟
- انتقال اجباری غیرنظامیان در سرزمینهای اشغالی، طبق حقوق بینالملل بشردوستانه، غیرقانونی است.
- جابه جایی ساکنان غزه در این ابعاد جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت محسوب میشود.
- سازمانهای بینالمللی این اقدامات را محکوم کردهاند.
آیا این طرح واقعا بشردوستانه است؟
هدف اولیه طرح در شرایطی حفاظت از فلسطینیها اعلام شده که طبق قانون، جابهجایی ساکنان یک منطقه فقط در شرایط اضطراری مجاز است و افراد باید سریعاً به خانههای خود بازگردند اما ایجاد اردوگاه دائمی مغایر با این اصل است.
کارشناسان چه میگویند؟
رامی ابوزبیده، پژوهشگر امور امنیتی
- این طرح در واقع پوششی انساندوستانه برای یک پروژه امنیتی است که هدف نهایی آن، جدا کردن مردم از مقاومت و بریدن پیوند میان پایگاه مردمی و نیروهای مقاومت است.
- اشغالگران بهدنبال بازسازی ساختار اجتماعی و امنیتی نوار غزه از طریق ایجاد شهرهای بسته تحت کنترل و نظارت هستند.
- رژیم اشغالگر تلاش دارد با استفاده از عناوین مدنی و بشردوستانه، دست به تربیت نیروهای بومی همسو با خود بزند و سپس غزه را به منطقهای تحت نظارت شدید امنیتی تبدیل کند.
حسن عبده، نویسنده و تحلیلگر سیاسی
- هدف این طرح خشکاندن منابع جذب نیرو و پشتیبانی لجستیکی مقاومت و آمادهسازی فضا برای نفوذ امنیتی گسترده است.
- آنچه در غزه میگذرد، فقط با موشک مدیریت نمیشود، بلکه ابزارهایی نرم با نقاب کمکهای انسانی نیز به کار گرفته میشوند تا ساختار اجتماعی غزه از درون تغییر یابد.
- طرح شهر انساندوستانه توطئهای با پوششی اطلاعاتی است که بافت ملی غزه را تهدید میکند.
آموس گلدبرگ، مورخ و استاد دانشگاه بیت المقدس
- این طرح با هدف ایجاد اردوگاه برای فلسطینیان آشکارا گامی در جهت پاکسازی قومی در غزه است.
- طرح شهر بشردوستانه نه درباره کمک بشردوستانه است و نه درباره شهر! شهر یعنی جایی که فرصت کار، کسب درآمد، برقراری ارتباط و آزادی رفتوآمد وجود دارد؛ جایی که بیمارستان، مدرسه، دانشگاه و اداره هست. اما اردوگاهی که این طرح به دنبال احداث آن است جایی برای زندگی نیست.
- تلآویو باید پاسخ دهد که اگر فلسطینیها از اجرای این طرح خودداری کنند چه خواهد شد؟ اگر تصمیم بگیرند که بایستند و مقاومت کنند، چه خواهد شد؟
همصدایی تلآویو و ترامپ
طرح صهیونیستی به اصطلاح شهر بشردوستانه در شرایطی فاش شده که از زمان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در اوایل سال ۲۰۲۵ بارها ایده انتقال اجباری فلسطینیان از جمله به کشورهای همسایه مانند مصر و اردن، تصاحب نوار غزه توسط آمریکا یا بازسازی آن با کمک مالی کشورهای عربی مطرح شده است. در ادامه نگاهی داریم به برخی از اظهارات ترامپ درباره انتقال اجباری فلسطینیها از غزه در سال جاری میلادی
۲۵ ژانویه
ترامپ با تکرار ایده پذیرش فلسطینیان از سوی مصر و اردن گفت: میخواهم مصر و اردن آنان را قبول کنند. میخواهیم آنجا خانه بسازیم. ما تمام غزه را تخلیه میکنیم.
۲۷، ۳۰ و ۳۱ ژانویه
ترامپ در این 3 روز بارها تکرار کرد که مصر و اردن با پذیرش فلسطینیان موافقت خواهند کرد؛ هرچند این دو کشور آشکارا طرح را رد کرده بودند.
۴ فوریه
باید برای آنها زمین تازه و زیبا فراهم کنیم… نمیدانم چرا آنها (فلسطینیان) چرا باید در غزه بمانند؟ آمریکا غزه را تصاحب میکند. ما مسئول خنثیسازی بمبها و تسلیحات رهاشده هستیم. ما غزه را به ریویرا خاورمیانه تبدیل میکنیم.
۵ فوریه
دستیاران ترامپ موضع رسمی او را اصلاح کردند و گفتند تمرکز بر انتقال موقت فلسطینیهاست و قرار نیست نیروهای آمریکایی وارد غزه شوند.
۶ فوریه
ترامپ اعلام کرد دیگر درباره حضور نظامی صحبت نمیکند و گفت: نیازی به حضور سرباز آمریکایی در غزه نیست.
۱۰ فوریه
ترامپ در مصاحبه با فاکسنیوز: فلسطینیان حق بازگشت به غزه را ندارند چون خانههای بهتری خواهند داشت.
۱۱ فوریه
رئیسجمهور آمریکا در دیدار با پادشاه اردن: ما غزه را خواهیم گرفت، نگه میداریم، و عزیزش خواهیم داشت.
۱۲ مارس
ترامپ تاکید کرد کسی عملاً فلسطینیها را بیرون نمیکند، اما ایده اسکان موقت همچنان مطرح است.
۷ جولای
ترامپ در دیدار با نتانیاهو گفت: کشورهای منطقه در طرح جایه جایی فلسطینیان و بازسازی غزه همکاری میکنند.