در جریان تنشهای امنیتی و جنگ ۱۲ روزه اخیر، بازار گردشگری و اقامت ایران با افت بیسابقهای مواجه شد.
به گزارش دیجیاتو، تحلیلی دادههای سفر کاربران که توسط پلتفرم جاباما انجام شده، نشان میدهد که در این مدت 12 روزه، الگوی سفر و رزرو اقامتگاهها بهطور چشمگیری تغییر کرده و همزمان با موج خروج از تهران، برخی شهرهای شمالی با افزایش قابلتوجه جستوجو و رزرو روبهرو شدهاند.
در پی آغاز حملات و اختلال گسترده در اینترنت کشور، موج خروج مسافران از تهران آغاز شد. بر اساس گزارش جاباما، بیشترین جستوجو برای رزرو اقامتگاه در روزهای ۲۵ تا ۲۸ خرداد ثبت شده است. در حالی که در ابتدای تنشها، جستوجو در جاباما ۵۰ درصد کاهش یافته بود، این روند با شدت گرفتن درگیریها و افزایش ناامنی در پایتخت، ۱۲۵ درصد رشد کرد. با این حال، همزمان با بروز اختلالات اینترنتی، بار دیگر جستوجوها ۶۷ درصد کاهش پیدا کرد و بازار به حالت نیمه تعطیل درآمد.
در این بازه، میزان رزروهای لحظه آخری بیش از 3 برابر افزایش یافت و حتی از نوروز و تعطیلات خرداد هم فراتر رفت. نکته قابل توجه آنکه همزمان با رشد رزروهای اضطراری، درخواست برای لغو و استرداد نیز ۶۴ درصد بیشتر از تعطیلات خرداد گزارش شده است. این در حالی است که متوسط مدت اقامت در این روزها به بیش از 2 روز افزایش یافت و میانگین تعداد نفرات در هر رزرو نیز با ۹ درصد رشد، به حدود 4 مهمان رسید.
از سوی دیگر، میزبانان جاباما برای جذب مسافران، قیمت اقامتگاهها را کاهش دادند. این کاهش قیمت نسبت به تعطیلات نوروز ۲۷ درصد و در مقایسه با تعطیلات خرداد ۱۳ درصد گزارش شده است. با وجود این تدابیر، بازار اقامت در ایران پس از پایان جنگ ۱۲ روزه، نزدیک به ۷۰ درصد افت کرد و به پایینترین سطح خود در ماههای اخیر رسید.
بررسی دادههای جاباما از روند جستوجوها در بازار آنلاین اقامت در این مدت، حاکی از تغییر در رتبه مقاصد پرطرفدار مسافران است. تهران که در مدت مشابه سال 1403 رتبه اول جست وجوها را داشت به رتبه سوم تنزل کرد و کردان، صدر جدول مقاصد پرجستوجو را به دست آورد. رامسر نیز از رده سوم به دوم رفت. چالوس نیز مقصد پرطرفداری بود و از رتبه دهم تا جایگاه پنجم ارتقا پیدا کرد. در عوض، مشهد، اصفهان و شیراز که سال گذشته در همین مقطع بهتریتب چهارمین، هشتمین و نهمین مقصد پرجستوجو بودند، بهکل از لیست ده مقصد اول خارج شدند.
به اعتقاد کارشناسان، افت چشمگیر بازار اقامت و تغییر الگوی سفر در این مدت، یکی از رخدادهای کمسابقه بازار گردشگری کشور در سالهای اخیر به شمار میرود و احیای بازار در شرایط فعلی، نیازمند ثباتی بلند مدت خواهد بود.