طرف ایرانی بدون تضمین وارد مذاکرات جدید نمی‌شود

رکنا چهارشنبه 18 تیر 1404 - 20:42
رکناسیاسی: تحلیلگران معتقدند در شرایط پیچیده مذاکرات ایران و آمریکا، تضمین‌های مشخص می‌تواند نقشی کلیدی در پیشبرد دیپلماسی ایفا کند؛ اما آیا ایالات متحده در شرایط داخلی فعلی، توان ارائه چنین تضمین‌هایی را دارد؟
طرف ایرانی بدون تضمین وارد مذاکرات جدید نمی‌شود
با خاموش شدن آتش جنگ، تحلیلگران سیاست خارجی و خاورمیانه بر مسئله اهمیت دیپلماسی پس از جنگ متمرکز شده اند. گرچه پیچیدگی های مذاکره بین ایران و ایالات متحده، اکنون بیش از هر زمان دیگری برآورد می شود اما این انتظار نیز وجود دارد که دیپلماسی به ابزاری برای کاهش تنش‌ها تبدیل شود. اما پرسش اصلی این است که چگونه و اصلا آیا در شرایط موجود دیپلماسی جوابگوی مدیریت بحران خواهد بود یا خیر.

به گزارش فرارو، عبدالرضا فرجی راد ، تحلیلگر ارشد ژئوپلیتیک و دیپلمات با سابقه ایرانی در این خصوص با فرارو گفتگو کرده و مسیر دیپلماسی را بررسی کرده است:

طرف ایرانی برای آغاز مذاکرات جدید تضمین می‌خواهد

عبدالرضا فرجی راد گفت: «اگر واکنش های اخیر آقای بقایی و سخنان ایشان را به عنوان معیاری مشخص برای رویکرد وزارت خارجه در نظر بگیریم، می بینیم که ایشان هم مستقیما اشاره کردند که در نهایت مذاکرات انجام می شود. آقای تخت روانچی نیز اشاره ای مشابه داشتند که مذاکرات انجام می شود. همه این سخنان به این معناست که مذاکراتی که اکنون به شکل غیرمستقیم در جریان است باید به یک توافق اولیه برسد تا مذاکرات بعدی با نتیجه بخشی بالا رخ دهد و سناریو پیشین تکرار نشود. بنابراین، طرف ایرانی یک اطمینان و تضمین می خواهد که تهدیدها و حمله نظامی در کار نباشد. به اعتقاد من در نهایت به شکل قطعی، مذاکرات انجام خواهد شد. سفر نتانیاهو به واشنگتن قابل توجه است و می توان حدس زد نتانیاهو قصد دارد با طرح نقشه هایی جدید، نظر ترامپ را تغییر دهد. اما بعید می دانم نتانیاهو بتواند نظر ترامپ را برای درگیری جدید تغییر دهد. به هر حال آمریکایی ها می دانند ممکن است دامنه حملات و درگیری ها از کنترل خارج شود و حتی به سایر مناطق منطقه و خلیج فارس نیز تسری پیدا کند.»

وی افزود: «حتی طرفداران ترامپ هم علاقه ای ندارند هزینه هایی که می تواند صرف مصارف داخلی شود، خرج جنگ با ایران شود. ترامپ نیز سیاست ضدجنگ را حداقل در ظاهر دنبال می کند و تمایلی ندارد به عنوان فردی جنگ طلب معرفی شود و شاید بازی روی موضوع جایزه صلح نوبل نیز به این موضوع بی ارتباط نباشد. البته با وجود همه این ها، تنش ها، هنوز به شکل کامل رفع نشده است و نمی توان گفت دیگر احتمال جنگ وجود ندارد. هنوز هم احتمال جنگ وجود دارد اما این احتمال پایین است. درواقع معتقدم احتمال شروع گفتگوها بسیار بیشتر از جنگ است. همچنین احتمال این که گفتگوی این دور مذاکرات موفقیت بیشتری کسب کند بالاتر است. چرا که شرایط هم برای ایالات متحده و هم برای ایران تغییر کرده است. با توجه به همه این ها باید دید گفتگوهای غیررسمی(خواه به شکل مستقیم و خواه غیرمستقیم) چه زمانی منتهی به آغاز مذاکرات رسمی می شود.»

هیچ قطعیتی برای عدم حمله مجدد اسرائیل وجود ندارد

این کارشناس ارشد ژئوپلیتیک در خصوص چگونگی اطمینان بخشی و تضمین امنیت مذاکرات و عدم تکرار حمله نظامی حین مذاکرات گفت: «حقیقت این است که هیچ وقت تضمین صد در صدی وجود ندارد. تضمین تا حدی است طرف ایرانی قانع شود ادامه مذاکرات، توجیهی دارد. حتی اگر کشور سوم وارد عمل شده و سعی کند تضمینی ارائه دهد، باز هم باید اینگونه فکر کنیم که شرایط داخلی ایالات متحده، شرایطی نیست که این کشور بتواند وارد نوعی از درگیری با پایان باز و نامشخص شود. تمام آمریکایی ها(خواه از برخی اعضای کنگره و خواه شهروندان عادی) معتقدند درگیری با ایران می تواند وارد شرایط فرسایشی شود و کوتاه مدت نباشد. در نتیجه ایالات متحده نباید وارد جنگی مثل عراق و افغانستان شود. به همین دلیل و با توجه به این که ترامپ بارها بر مسئله هسته ای تاکید کرده است، می توان اینگونه تحلیل کرد که اکنون، اولویت برنامه های ترامپ، جنگ با ایران نیست.»

وی افزود: «ایالات متحده اکنون کمتر از گذشته به درگیری با ایران تمایل دارد و اگر نتانیاهو بخواهد درگیری ایجاد کند باید از آمریکا اجازه بگیرد و اگر قرار باشد بدون اجازه اقدام کند، طبیعتا، حمایت آمریکا را نخواهد داشت. هر حمله ای متقابلا موشک های ایران را به سمت اسرائیل روانه می کند و اگر موشک ها درمیانه راه مورد اقدام یا ساقط شدن قرار نمی گرفت(توسط متحدان آمریکا و اسرائیل) طبعا موشک های پرتعدادتری هم به اهدافی در اسرائیل برخورد می کرد. بنابراین اسرائیل به کمک های آمریکا نیاز دارد تا از بروز خسارات جدی پیشگیری کند. در مجموع، وقتی گذاره های گوناگون را کنار هم بگذاریم، به این نتیجه می رسیم که فعلا احتمال حمله مجدد چندان بالا نیست. ترامپ همزمان با همه این مناقشات و درگیری ها، در تلاش است جنگ غزه را نیز به پایان برده و برای خود دستاورد سازی کند.»

این دیپلمات با سابقه ایرانی گفت: «اگر ترامپ در اظهاراتی جدید مدعی شود، تاسیسات هسته ایران آن طور که پیشتر می گفت، آسیب ندیده و برآورد خسارات وی اشتباه بوده است، احتمال جنگ دوباره افزایش پیدا می کند اما با توجه به این که فعلا بر همان سخن اولیه خود که خسارات سنگین به تاسیسات هسته ای ایران بود تمرکز کرده است، دلیل موجه و روشنی برای تکرار حمله به ایران ندارد. اروپا، برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس و منطقه نیز با پیام هایی از آمریکا درخواست دارند، درگیری ها تکرار نشود. تاکید من بر این است که اسرائیل با تبعیت و هماهنگی ایالات متحده وارد جنگ می شود و اگر این هماهنگی احساس نشود، حمله ای رخ نمی دهد.»

وی درخصوص حملات جدید اسرائیل به مواضعی در یمن گفت: «یمنی ها در ماه های گذشته بارها در حمایت از غزه علیه اسرائیل اقداماتی را انجام داده اند. جبهه مقاومت از آن دوران فعال بود و در نتیجه نتانیاهو نیز در تلافی آن چه در دریای سرخ یا فرودگاه بن گوریون رخ داده بود، حملاتی را انجام می دهد. در غزه نیز گروه های حماس حملاتی چندلایه را علیه اسرائیل انجام دادند و چندین نفر کشته شدند. همه این ها نشان دهنده ضعف هایی از سوی نتانیاهو است. من معتقدم در بحث مذاکرات، به ویژه در اولین مذاکرات پساجنگ بعید است دوباره شاهد حملاتی از سوی اسرائیل باشیم. هرچند باید دید مذاکرات چطور پیش خواهد رفت. هرچه مذاکرات بهتر پیش برود، احتمال درگیری کاهش پیدا می کند. اگر احساس شود توافقی در کار نخواهد بود و مذاکرات خوب پیش نمی رود طبیعتا احتمال درگیری بیشتر می شود. همچنین این احتمال وجود دارد که در گام بعدی، ترامپ به جای حمله نظامی، روی صادرات ایران، فروش نفت و امثالهم متمرکز شود. همه این احتمالات وجود دارد.البته من بعید می دانم حتی اگر مذاکرات به زودی شروع شود، چندان طولانی شود، بلکه باید هرچه سریعتر به نتیجه مشخصی برسد.»

  • فیلم حمله سگ‌های چوپان برای دفاع از توله در برابر حمله گوسفند

اخبار تاپ حوادث

وبگردی

منبع خبر "رکنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.