به گزارش اقتصادنیوز، در یک نگاه کلی به اقتصاد ایران به نظر میرسد که مشکلات و چالشهای اقتصادی در ۵۰ سال گذشته ثابت و غیر قابل حل مینمایند.
روی کار آمدن دولتها با گرایشهای مختلف نیز باعث نشده تا ایرانیان در زمینه اقتصادی چشمانداز روشنی پیش روی خود ببینند.
در پروژه "نیم قرن با اقتصاد ایران" با استناد به اخبار و گزارش های روزنامههای "اطلاعات" و "دنیای اقتصاد" به نوعی هم "تاریخ اقتصادی" ۵۰ سال گذشته را روایت کرده و هم اکنونمان را از گذر این اخبار واکاوی میکنیم.
در سال جاری اخبار اقتصادی سالهای ۱۳۵۵، ۱۳۶۵ ،۱۳۷۵ ،۱۳۸۵ و ۱۳۹۵ مورد بازخوانی قرار میگیرد.
19 تیر 1355
شهرداری پایتخت و بانک ساختمان طرح وسیعی را برای نوسازی محلات قدیمی تهران و افزایش واحدهای مسکونی از طریق گسترش فضای قابلسکونت با احداث آپارتمانهای چندطبقه در خانههای کلنگی تصویب کردند.
به موجب این طرح، بانک ساختمان اعتبارات قابلملاحظهای در اختیار صاحبان خانههای کلنگی میگذارد و شهرداری نیز طرحهای مربوط به آپارتمانسازی در اراضی حاصل از تخریب این خانهها را سریعا و خارج از نوبت تصویب میکند.
به موجب این طرح مالکانی که خانههای آنها در جوار یکدیگر باشد، میتوانند شرکتی تشکیل دهند و ساختمانهایشان را به این شرکت و به عنوان سهم خویش منتقل کنند.
19 تیر 1365
براساس موافقتنامه جدید، جمهوری اسلامی ایران از اکتبر 1986 (مهرماه سالجاری) لغایت پایان مارس 1987 (فروردین سال آینده) 2.5 میلیون تن نفت به سوریه خواهد فروخت.
سخنگوی وزارت نفت ضمن اعلام این خبر افزود: سومین دور مذاکرات هیات نفتی سوریه به سرپرستی وزیر نفت و منابع ملی این کشور با برادر آقازاده وزیر نفت کشورمان در محل وزارت نفت به انجام رسید. در پایان این ملاقات پروتکل فروش 2.5 میلیون تن نفت از سوی جمهوری اسلامی ایران به کشور دوست و برادر سوریه به امضا رسید.
براساس این گزارش، میزان نفت مورد توافق طی مدت 6 ماه از اکتبر سالجاری تا پایان مارس 1987 به سوریه تحویل داده خواهد شد.
19 تیر 1385
دکتر محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری در سومین جلسه مشترک هیات وزیران و استانداران سراسر کشور در سخنان مهمی جهتگیریهای دولت بهویژه در بخش اقتصادی و اجرای ابلاغیه مقام معظم رهبری درباره سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی و حفظ حقوق مردم در بخشهای مختلف را تشریح کرد.
دکتر احمدی نژاد کاهش تورم را جهتگیری اصلی دیگر دولت در بخش اقتصاد دانست و گفت: کاهش سود تسهیلات بانکی، تثبیت قیمتهای خدمات دولتی و تلاش برای کاهش هزینههای مدیریت دولت به معنای حمایت از تولید و بخش خصوصی است تا موانع کار و تولید بخش خصوصی رفع شود و زمینه تولید داخلی به منظور کاهش تورم افزایش یابد.
رئیسجمهور با ابراز تاسف از اینکه برخیها برای بهرهبرداری سیاسی جناحی و گروهی از گران شدن تعدادی از کالاها و اعمال فشار بر مردم خوشحال شده و با بزرگنمایی و تبلیغات و جوسازی به آن دامن میزنند، گفت: به دلیل اشتباه یک فرد قیمت خرید شیر از دامداران 30 تومان در هر لیتر افزایش پیدا کرد که این امر منجر به افزایش قیمت لبنیات شد و در پی آن جوسازی گسترده به منظور دامن زدن به گرانیها صورت گرفت؛ درحالیکه دولت دستور بازگشت قیمت خرید شیر به قبل و کاهش قیمت را صادر کرده است.
رئیس شورای اقتصاد با اشاره به گرانی فولاد و آهنآلات ضمن تاکید بر لزوم بازگشت قیمتها به گذشته گفت: متاسفانه به بهانه افزایش قیمت جهانی فولاد در داخل نیز قیمت فولاد را افزایش دادند؛ درحالیکه در ایران قیمت عوامل اصلی موثر در تولید فولاد، ازجمله آب، برق و دستمزد براساس قیمتهای جهانی نیست.
رئیسجمهوری با اشاره به افزایش قیمت برخی اقلام حبوبات به دلیل صادرات آن گفت: به صراحت اعلام می کنم احمدینژاد و دولت قانونی را که اجازه میدهد مردم برای تهیه حبوبات دچار مشکل شوند تا چند واسطه با صادر کردن آن به سودهای کلان برسند، قبول ندارد و باید مردم به صورت مستقیم از یارانههایی که دولت به بخش کشاورزی میپردازد، برخوردار شوند.
دکتر احمدینژاد در بخش دیگری از سخنان خود به اظهارنظرهای نادرست درباره قیمت بنزین در آینده که موجب ایجاد جو روانی کاذب شده است، اشاره کرد و افزود: بحث سهمیهبندی بنزین موضوع جدیدی نیست و چندین سال است که مطرح شده و اکنون نیز در دست مطالعه، کارشناسی و برنامهریزی است و هنوز هیچ محدوده زمانی برای این کار مشخص نشده است و اگر روزی قرار شود برای کنترل مصرف بیرویه، بنزین سهمیه بندی شود دولت به صورت شفاف برنامههای مربوط را به اطلاع مردم خواهد رساند.