به گزارش خبرگزاری صدا وسیما سیدجعفر تشکری هاشمی با اشاره به زیرساختهای گسترده مترو، گفت:در دل همین زیرساخت، یک استعداد بزرگ برای دفاع غیرنظامی ؛ از اطفای حریق تا مدیریت صحنههای بحران، از اسکان اضطراری تا پشتیبانی لجستیکی برای جمعیت میلیونی نهفته است.
آقای تشکری هاشمی با اشاره به اینکه در زیرزمین تهران نهتنها جابهجایی شهری، بلکه یک پناهگاه استراتژیک شکل گرفت، گفت: آنچه در مجموعه مترو رخ داده، فراتر از یک سامانه حملونقل است. اینجا شبکهای از تخصصها، هماهنگیها و آمادگیهای کامل است که در مواجهه با جنگ تحمیلی اخیر، آزمون موفقی را پشت سر گذاشت.
وی تأکید کرد: همکاران ما در مترو طی سالها تمرین کردهاند و آموختهاند و در ۱۲ روز اخیر نشان دادند که از آزمون عمل، موفق و سربلند بیرون آمدهاند.
رئیس کمیسیون عمران شورا با قدردانی از اقدامات حرفهای مجموعه مترو در ایام جنگ، ضمن هشدار نسبت به فروکشکردن هوشیاری، گفت: اگر فکر کنیم که این ۱۲ روز تمام شد و رفت، مرتکب خطایی بزرگ شدهایم. جلساتی همچون امروز، باید پایهگذار آمادگی برای هر سناریوی اضطراری باشند.
وی از مدیران مترو خواست که از همین حالا برای انواع سناریوهای جنگ شهرها، آمادگی کامل داشته باشند.
آقای تشکری هاشمی با اشاره به وجود نزدیک به ۱۲۰ کیلومتر تونل در دل شهر، این ظرفیت را بهمثابه یکی از بزرگترین پناهگاههای شهری توصیف کرد و گفت: سؤال اصلی این نیست که تونل داریم، بلکه این است که چگونه مردم را در این تونلها اسکان بدهیم. تهویه انجام دهیم؛ آب، برق و تغذیه تأمین کنیم و همچنین سرویسهای بهداشتی و درمانی ارائه کنیم.
وی افزود: همانطور که در راهپیمایی میلیونی اربعین بهصورت خودجوش خدمات اسکان، بهداشت، تغذیه و استحمام را مدیریت کردیم امروز نیز باید برای موقعیتهای مشابه آماده باشیم.
آقای تشکری هاشمی با اشاره به عملکرد تحسینبرانگیز مدیران مترو در روزهای سخت جنگ گفت: وقتی از آقای لطفی پرسیدم اگر مترو بمباران شود، چه میکنید؛ پاسخ دادند که همه قطارها را توزیع و آماده کردهاند. راهبران شیفتبندی شدهاند، تعمیرکاران سازماندهی شدهاند، کارکنان با آمادگی کامل در مدار قرار گرفتهاند. اینها همه نشانههایی از مدیریت حرفهای و تخصصی است که شایسته تقدیر است، اما نباید ما را دلخوش کند.
وی تأکید کرد: مجموعه مترو با جان و دل کار کرده و امروز با افتخار میتوان گفت از آزمون جنگ ۱۲ روزه سربلند بیرون آمده است. هیچکس نگفت قطار خراب بود یا پلهبرقی خاموش شد یا تونل در زمان بحران از دسترس خارج شد.
رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای اسلامی شهر تهران، نقشه راهی برای تبدیل تونلهای مترو به زیستگاههای بحران ترسیم کرد.
وی، بر ضرورت طراحی دقیق و از پیش تعیینشده برای بهرهبرداری از ظرفیت ۱۲۰ کیلومتر تونل مترو در مواقع بحرانی تأکید ویژه داشت.
وی گفت: این تونلها در عمق زمین نهتنها شریانهای حملونقل پایتختاند بلکه در صورت وقوع جنگ شهری و حملات دشمن، به یکی از مهمترین پناهگاههای ایمن شهری بدل میشوند.
وی پیشنهاد داد که ساختارهایی دائمی با تقسیم کار روشن، تجهیزات پیشموضع، شیفتهای تخصصی و نقشههای زمانبندیشده برای واکنش سریع طراحی و مستقر شود.
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورا از مدیران مترو خواست تهیه یک اطلس جامع دفاع غیرنظامی شهری را در اولویت قرار دهند؛ اطلسی که در آن محلهای امن، مسیرهای خروج اضطراری، نقاط تهویه و توزیع منابع، حتی نقاط اتصال با خدمات درمانی و لجستیک، بهدقت طراحی شده باشد.
وی تأکید کرد که این اطلس میتواند مبنای هماهنگی با سایر سازمانهای امدادی، خدمات شهری، آتشنشانی و حتی نیروهای مسلح در زمان جنگ شهری قرار گیرد.
آقایت شکری هاشمی در بخش پایانی سخنان خود، از لزوم آموزش عمومی شهروندان سخن گفت و تصریح کرد: تابآوری شهر تنها با تمرین مستمر و مشارکت شهروندان در مانورها های عمومی به دست میآید.
وی از مدیریت شهری خواست تا در کنار توسعه زیرساخت، بر ارتقاء آگاهی عمومی نیز سرمایهگذاری کند.