نارضایتی کشاورزان دزفول از ممنوعیت کشت برنج؛ ضرورت بازنگری در طرح

خبرگزاری مهر شنبه 21 تیر 1404 - 09:34
اهواز - ممنوعیت کشت برنج در استان که به دلیل کم آبی ابلاغ شده، نیازمند بازنگری و ارائه راهکار مناسب در راستای حقوق کشاورزان به ویژه کشاورزان دزفول است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- مریم اسدی عیسوند: موضوع اعلام ممنوعیت کشت برنج در خوزستان، امسال نیز موجب گله و انتقاد کشاورزان دزفولی به ویژه برنج کاران بخش چغامیش شده است؛ بسیاری از کشاورزان به دلایل مختلف از جمله مشکلات اقتصادی، تجربه خسارت از برخی محصولات و یا بافت خاک زمین، تمایل چندانی به تولید محصولات دیگری به جای برنج ندارند؛ بنابراین ممنوعیت کشت برنج، طرحی است که نه تنها به دلایل مطرح شده هیچ‌گاه مورد توجه کشاورزان قرار نمی‌گیرد، بلکه از سوی دولت نیز راهکار مناسبی برای آن، ارائه نمی‌شود.

از سوی دیگر اقتصاد و معیشت بسیاری از خانوارها به‌ویژه روستاییان و تولید کنندگان خرده پا به کشت برنج وابسته است‌. همچنین ممنوعیت کشت برنج، موجب نگرانی مردم خوزستان از گرانی برنج و تهدید امنیت غذایی شأن در استان شده است.

«دارایی ما از تمام دنیا تنها یک هکتار زمین کشاورزی است که بخشی از خرج خانوار را از راه کشت بر روی این زمین تأمین می‌کنیم؛ کشت و کاری که گاهی با وجود زحمت‌های فراوان به جای سود دهی، زیانش نصیب مان می‌شود، گاهی نیز سود محصول به حدی ناچیز است که جوابگوی هیچکدام از چالش‌های معیشتی خانواده نیست، نظیر کشت ذرت که با وجود رنج و هزینه‌های زیاد، اما جز سود اندک چیزی عایدمان نشد! اکنون تنها محصولی که می‌تواند مرهمی بر زخم و نارضایتی هایمان باشد، برنج است که آن‌هم با ممنوعیت کشت و هشدارهای دستگاه متولی مواجه شده است.»

جملات بالا سخنان علی یکی از کشاورزان دزفولی ساکن بخش چغامیش است که در در ادامه گفتگوی خود با خبرنگار مهر ضمن انتقاد از کم توجهی دولت به کشاورزان و تولید کنندگان خرده پا افزود: ممنوعیت کشت برنج در استان به بهانه بحران‌های آبی، نه تنها مورد قبول کشاورزان قرار نگرفته، بلکه نگرانی و نارضایتی‌ها را نیز در پی دارد، زیرا کشاورزانی که همواره با بی مهری و آشفتگی‌های بازار و صنعت کشاورزی مواجه هستند، در این فصل کشت برنج را راهی برای رسیدن به سود بهتری می‌دانند.

نارضایتی کشاورزان دزفول از ممنوعیت کشت برنج؛ ضرورت بازنگری در طرح

وی گفت: کشت برنج برای برخی کشاورزان روستایی و خرده پا تنها در راستای تجارت نیست، بلکه بخشی از آن برای استفاده خانوار نیز در نظر گرفته می‌شود، چرا که با توجه به نیاز زیاد خانوار به برنج، تهیه این محصول هیچ‌گاه نمی‌تواند خریدی آسانی برای آنان محسوب شود.

مسئولان مشکلات کشاورزان را درک کنند

دبیر اتاق اصناف کشاورزی دزفول در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: از آنجایی که ما همواره در کشور به برنج نیاز داریم و ضمن آنکه در تولید برنج نیز به خودکفایی نرسیده‌ایم، ممنوعیت کشت در این شرایط راهکار مناسبی نیست؛ از سوی دیگر برنج ایرانی از کیفیت بسیار بالاتری نسبت به برنج وارداتی برخوردار بوده و با ذائقه ایرانیان نیز سازگاری بیشتری دارد.

ناصر نظر زاده افزود: علت مخالفت کشاورزان با طرح ممنوعیت کشت، نه برای سرپیچی از سیاست‌های دولتی بلکه برای رسیدن به سود بهتر در مقابل رنج و هزینه هاست، چرا که کشت برخی محصولات نظیر ذرت در مقابل برنج سود بسیار ناچیزی دارد.

وی اظهار کرد: ما کشاورزان نیز معضل کمبود آب را درک می‌کنیم اما نمی‌توان تنها ممنوعیت کشت را راه‌حل مناسبی در راستای مدیریت بحران‌ها محسوب کرد.

دبیر اتاق اصناف کشاورزی دزفول با اشاره به اینکه مدیریت باید مطابق با مزیت‌ها و قابلیت‌های کشاورزی باشد، تصریح کرد: برخی اراضی کشاورزی شهرستان قابلیت کشت هرگونه محصولی را ندارند و کشت برنج در این زمین‌ها رواج بیشتری دارد؛ بنابراین با ممنوعیت کشت، چاره دیگری برای تولید کنندگان و صاحبان این اراضی باقی نمی‌ماند.

طرح بررسی شود

رئیس اتاق اصناف کشاورزی شهرستان دزفول در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ممنوعیت کشت برنج که چند سالی است در خوزستان مطرح شده و هر ساله نیز در این راستا جریمه‌های تازه‌تر و جدید تری اعمال می‌شود، در حقیقت به معنی نادیده گرفتن حق کشاورزان خوزستان و شهرستان دزفول است.

نارضایتی کشاورزان دزفول از ممنوعیت کشت برنج؛ ضرورت بازنگری در طرح

بهمن دریکوندی با اشاره به اینکه مردم به دلایل مختلف، ممنوعیت کشت برنج را جدی نگرفته‌اند، افزود: ممنوعیت کشت برنج آسیب زیادی به تولید کنندگان وارد می‌کند چرا که برخی زمین‌ها تنها مناسب کشت برنج بوده و تولید هر محصولی در این نوع اراضی به نتیجه ثمر بخشی نمی‌رسد.

وی تصریح کرد: باید بررسی‌هایی پیش از اجرا روی این طرح صورت می‌گرفت و عواقب آن نیز در نظر گرفته می‌شد چرا که در حال حاضر برنج تنها محصولی است که می‌تواند به کشاورزان ما کمک کند.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی دزفول اضافه کرد: به رغم آنکه کشاورزان ما با رنج و زحمات بسیار محصولات خود را تولید می‌کنند اما همواره دچار خسارت‌های فراوانی می‌شوند، به طور مثال خسارت کشت پیاز به حدی زیاد بود که کشاورز ناچار شد زمین را شخم زده یا محصول را با قیمت بسیار پایین تحویل تعاون روستایی دهد و نانی بر سفره ببرد، آن هم باوجود هزینه گزاف کود و نهاده‌های کشاورزی که برای کشاورزان سرسام آور است؛ ضمن آنکه در سایر شهرهای کشور قیمت پیاز با قیمت بالاتری به فروش رسید.

وی افزود: از آنجایی که کشاورزان دزفول هر ساله به دلیل نبود الگوی کشت مناسب و مازاد تولید برخی محصولات سبزی و صیفی دچار ضرر و زیان بسیاری می‌شوند، کشت صیفی جات را گزینه خوبی برای جایگزینی کشت برنج نمی‌دانند.

رئیس اتاق اصناف کشاورزی دزفول، طرح ۵۵۰ هزار هکتاری کشاورزی خوزستان را نیز معضلی افزون بر سایر مشکلات کشاورزی دانست و گفت: در شرایطی که کشور مشکلات زیادی برای تأمین آب دارد، طرح ۵۵۰ هزار هکتاری نیز به مشکلات کشاورزان اضافه شده است.

دریکوندی بیان داشت: وجود باغ ویلاها و حفر بی رویه چاه و کاهش آب‌های زیر زمینی نیز خطری است که همواره باید در نظر داشت؛ چرا که این مسئله نه تنها تهدیدی برای بخش کشاورزی محسوب می‌شود، بلکه عواقب سخت‌تری از جمله زلزله و رانش زمین را نیز در پی دارد.

همچنین مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دزفول در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: گرچه این فصل، برخی اراضی کشاورزی به دلیل بافت زمین یا حتی تجربه کشاورز تنها مختص به کشت برنج است، اما باید تصمیمات را با توجه به پیش بینی و برنامه‌های ابلاغ شده اجرا کرد.

بهروز قمر زاده افزود: برای اجرای قوانین مربوط به طرح ممنوعیت کشت برنج، کشاورزانی که اقدام به کشت برنج کرده باشند، به شورای تأمین شهرستان معرفی می‌شوند چرا که تصمیم گیری های لازم در این خصوص به شوراهای تأمین شهرستان‌ها واگذار شده است.

نارضایتی کشاورزان دزفول از ممنوعیت کشت برنج؛ ضرورت بازنگری در طرح

وی با اشاره به اینکه برخی کشاورزان موافقتی با طرح ممنوعیت کشت برنج ندارند، گفت: ما با تنش و محدودیت‌های آبی مواجه هستیم و برای کنترل آن باید محصولات کم آب را جایگزین برنج کرده و بر اساس برنامه ریزی های انجام شده عمل کنیم.

مدیر جهاد کشاورزی دزفول، کشت لوبیا، سویا و حبوبات را جایگزین مناسبی برای کشت برنج دانست و افزود: ما باید در مواقع محدودیت‌های آبی تابع سیاست گذاری ها باشیم تا تعادل در جامعه را به خوبی نگه داریم.

قمر زاده با اشاره به اینکه شهرستان دزفول از نظر فراوانی کالا، تنظیم بازار و همچنین نظارت بر قیمت‌ها رتبه نخست در استان را دارد، گفت: اکنون نیز در هر شرایطی آمادگی آن را داریم تمام تلاش خود را به‌منظور کاهش فشار اقتصادی مردم، به کار بریم.

به گزارش خبرنگار مهر، هر ساله میزان قابل توجهی برنج در دزفول تولید می‌شود که بخش عمده‌ای از آن مربوط به بخش چغامیش است.

کشاورزان و خانوارهای دزفولی بسیاری در این فصل به کشت برنج مشغول می‌شوند تا سهم خود را در راستای تأمین این کالا در بازار استان ایفا کنند؛ بنابراین ابلاغ ممنوعیت کشت برنج در این شهرستان، پیش از اجرا نیازمند بررسی و ارائه راهکارهای مناسبی است.

از جمله راهکارهای مؤثر در در این خصوص، قانون محدودیت کشت برنج به جای ممنوعیت آن است؛ زیرا با وجود محدودیت کشت، می‌توان برنج را به صورت خشکه کاری تولید کرد و یا از روش آبیاری تحت فشار استفاده نمود تا هم در مصرف آب صرفه جویی کرد و هم فشارهای وارده شده به کشاورزان قطب کشاورزی ایران را کاهش داد.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.