به گزارش خبرنگار مهر، آیتالله سید احمد علمالهدی عصر شنبه در نودمین سالگرد قیام خونین مسجد گوهرشاد و روز عفاف و حجاب که در حرم رضوی برگزار شد با تأکید بر اهمیت تاریخی و فرهنگی این قیام، حجاب را نخستین خاکریز در مقابله با دینستیزی دشمن دانست و اظهار کرد: حجابستیزی جبهه مقدم دشمن در مقابله با دین است، دشمنی که میخواست دین و اسلام را از این سرزمین براندازی کند و سلطه استعماری خود را بر کشور حاکم سازد، سنگر اول خود را حجاب قرار داد.
نماینده ولیفقیه در خراسان رضوی با اشاره به ماهیت استعماری و ضددینی سیاستهای حکومت پهلوی تصریح کرد: واقعه مسجد گوهرشاد حقیقتی فراتر از یک رخداد تاریخی صرف است و تا امروز نیز ادامه دارد؛ استکبار جهانی، در راستای توسعه سلطه خود و تثبیت حاکمیت شیطانیاش، بزرگترین مانع را در دین و آموزههای اسلامی میبیند. بر همین اساس، مقابله با حجاب را سرلوحه اقدامات فرهنگی خود قرار داده است.
وی با یادآوری دیدگاه امام خمینی (ره) مبنی بر اینکه «مسجد سنگر است»، خاطرنشان کرد: قیام مردم در مسجد گوهرشاد نشان داد که مسجد، سنگر مقاومت در برابر دشمن است. هر حرکت دینی و قیام فرهنگی باید از کانون مسجد آغاز شود؛ اگر مساجد آباد باشند، دینداری مردم نیز زنده خواهد ماند.
علم الهدی با اشاره به سرکوب خونین قیام گوهرشاد گفت: در آن روز، مردم مظلوم را بر سنگفرشهای مسجد گوهرشاد به خاک و خون کشیدند، به گمان اینکه این حرکت مردمی شکست خورده است؛ اما امروز، ۹۰ سال بعد، نه تنها از رضاخان خبری نیست، بلکه ارواح مطهر شهدای این قیام به الگویی ماندگار در دینداری و مقاومت بدل شدهاند.
نماینده ولیفقیه در خراسان رضوی همچنین در خصوص تحریف واقعیت تاریخی قیام گوهرشاد گفت: اصل این قیام برای دفاع از حجاب صورت گرفت، هرچند برخی تلاش میکنند آن را صرفاً به موضوع تغییر لباس و کلاه پهلوی تقلیل دهند. این نگاه اشتباه است. مردم در شهرهایی چون شیراز، آذربایجان و اصفهان و نیز با حمایت روحانیت قیام کردند، اما مشهد صحنهای جدیتر از مقاومت بود.
وی در ادامه، به روایت تاریخی از ماجرای حبس خانگی مرحوم آیتالله قمی پرداخت و بیان کرد: پس از آنکه قرار شد مرحوم آیتالله قمی به عنوان نماینده علمای خراسان با رضاخان درباره کشف حجاب مذاکره کند، ایشان را به محض ورود به تهران به باغ سراجالملک در حضرت عبدالعظیم منتقل و در آنجا حبس خانگی کردند. مردم با آگاهی از این ماجرا در حمایت از آیتالله قمی در مسجد گوهرشاد اجتماع کردند. در آن روزها، خطبا از جمله مرحوم بهلول، چند شب متوالی در مسجد به ایراد سخن پرداختند و مردم با شعارهای پرشور قیام را ادامه دادند.
علم الهدی ادامه داد: شدت این قیام تا حدی بود که رضاخان و دستگاه سرکوبگر او دچار وحشت شدند و دستور حمله و پایان دادن به تحصن را صادر کردند. در روز حمله، مردان در ایوان مقصوره باقی ماندند و زنان را به خروج از مسجد دعوت کردند تا در برابر حمله نیروهای نظامی آسیب نبینند؛ اما در سحرگاه ۲۱ تیر ۱۳۱۴، درحالیکه مردم مشغول عبادت بودند، سربازان از پنجرههای گنبد گوهرشاد مردم را به گلوله بستند.
نماینده ولیفقیه در خراسان رضوی افزود: پس از این کشتار، سربازان مسجد را بستند و به مسجد یورش بردند و زخمیها و مردم عادی را به خاک و خون کشیدند. پیش از آن نیز، شماری از علمایی که در حمایت از حجاب منبر رفته بودند، بازداشت شده بودند. درباره شمار کشتهشدگان این فاجعه، برخی منابع از دستکم ۹۰۰ نفر شهید یاد میکنند، اما بر پایه برخی روایات، شمار شهدا به دو هزار نفر نیز میرسد.
وی با اشاره به انتقال پیکر شهدا با کامیونهای نظامی از حرم مطهر، این جنایت را یکی از مظلومانهترین فجایع تاریخ معاصر ایران دانست و اظهار داشت: اگر دشمن در این خاکریز یعنی حجاب موفق شود، در پروژه دین زدایی خود نیز پیروز خواهد شد. نباید اجازه دهیم این اتفاق تکرار شود.
علم الهدی از زنان و دختران ایرانی که در برابر هجمه فرهنگی دشمن مقاومت میکنند، تقدیر کرد و گفت: خواهرانی که شاید در برخی موارد فاقد حجاب مطلوب باشند، اما در برابر دشمن ایستادهاند، باید بدانند که بدحجابی و بیحجابی ابزار دشمن در جنگ نرم است. اگر دشمن در این جبهه موفق شود، خسارت آن بسیار بیشتر از شکست در میدان نظامی خواهد بود.
نماینده ولیفقیه در خراسان رضوی تأکید کرد: برادران و خواهران ما امروز در نقش پاسداران حجاب، با اقتدای به شهدای قیام گوهرشاد، باید بدانند که مقاومت در راه دین، با مقاومت در مسیر حفظ حجاب معنا میگیرد. این مسئولیت تاریخی بر دوش همه ماست.
وی با بیان اینکه ارادت و عشق به امام حسین (ع) و اهلبیت (ع) نیز باید در همین حجاب تبلور پیدا کند، تأکید کرد: امیدواریم این جریان مقاومت ارزشمندی که دنیای کفر یعنی آمریکا و اسرائیل را کور کرده و دارد آنها را به زانو در میآورد به عنوان مسئله حجاب بهصورت تابلوی ارزشمندی خود را نشان بدهد.