نوید حاجیبابایی در گفتگو با خبرنگار مهر درخصوص مطالب منتشر شده مبنی بر گرم شدن بی سابقه هوای کشور و استان طی هفته و روزهای پیش رو، اظهار کرد: افزایش دمای بی سابقهای اصلاً نخواهیم داشت.
وی توضیح داد: در هفته جاری، دمای هوا در بیشتر نقاط استان اصفهان در شرایط نرمال (طبیعی) یا حتی در برخی مناطق غربی استان تا یک درجه کمتر از نرمال خواهد بود.
دما ۲ تا ۴ درجه از شرایط نرمال بالاتر میرود
معاون توسعه و پیشبینی اداره کل هواشناسی اصفهان ادامه داد: از روز چهارشنبه ۲۵ تیرماه انتظار میرود دمای هوا در سطح استان بهویژه در مناطق شمال، غرب و مرکز بین ۲ تا چهار درجه بالاتر از حد نرمال افزایش یابد.
حاجی بابایی با اشاره به اینکه این توده هوای گرم بهصورت پایدار و حداقل به مدت یک هفته در استان ماندگار خواهد بود، خاطرنشان کرد: این استمرار هوای گرم در طول روز باعث میشود گرما بهصورت محسوستری احساس شود.
به گفته وی، این شرایط دمایی بهخصوص در مناطق غربی استان اصفهان تا حدود ۱۰ مردادماه ادامه خواهد داشت و دما در این مدت بالاتر از حد نرمال باقی میماند. با این حال، از نیمه دوم مردادماه پیشبینی میشود دمای هوا به شرایط عادی و طبیعی خود بازگردد و حتی در برخی مناطق کمتر از نرمال شود.
احتمال بارشهای مونسونی در مناطق جنوب و جنوب غرب اصفهان
معاون توسعه و پیشبینی اداره کل هواشناسی اصفهان درباره احتمال وقوع بارشهای مونسونی در استان مشابه تابستان سال ۱۴۰۱ نیز توضیح داد: بهطور کلی استان اصفهان از نظر اقلیمی جزو مناطقی نیست که بهصورت معمول تحت تأثیر بارشهای مونسونی قرار گیرد.
حاجی بابایی افزود: با این حال، در شرایط خاص و با فعال شدن جریانات مونسونی در کشور، مناطق جنوب و جنوب غربی استان مانند سمیرم، شهرضا، دهاقان و بخشهایی از غرب استان ممکن است در ساعات عصر و شب شاهد بارشهای رگباری باشند.
وی اضافه کرد: امسال نیز این شرایط بهصورت محدود در مناطق یادشده مشاهده میشود اما مدلهای هواشناسی نشاندهنده بارشهای سنگین یا قابلتوجه مونسونی در استان اصفهان نیست.
معاون توسعه و پیشبینی اداره کل هواشناسی اصفهان افزود: تا روز سهشنبه ۲۴ تیرماه، در شهرستانهایی مانند سمیرم، فریدونشهر، داران و خوانسار، بارشهای رگباری در ساعات اولیه شب پیشبینی میشود.
کاهش شدت گردوغبار در اصفهان با تقویت الگوهای گرم از هفته جاری
حاجی بابایی همچنین درباره وضعیت گردوغبار که طی هفتهها و روزهای اخیر مناطق مرکزی، شرقی و شمالی استان را تحت تأثیر قرار داده است، گفت: با تقویت الگوهای گرم تابستانی در هفته جاری و هفته آینده، انتظار میرود شدت گردوغبار در استان بهطور قابلتوجهی کاهش یابد.
وی اضافه کرد: شرایط گردوغبار در سطح استان در هفته جاری مشابه هفتههای گذشته نخواهد بود و وضعیت جوی به حالت معمولتر بازمیگردد.
به گزارش خبرنگار مهر، مونسون (Monsoon) برگرفته از واژه موسم از زبان عربی به معنای فصل است (نامی برای بادهای فصلی)؛ تعریف سنتی مونسون تابستانه هند به بارش ماههای ژوئن، ژوئیه، اوت و سپتامبر گفته میشود.
علت اصلی شکل گیری مونسون، تغییر سالانه بسیار زیاد دما در مناطق بزرگ خشکی در مقایسه با سطوح اقیانوسهای همسایه است.
ناحیه اقیانوسی حاره ای، به ویژه دریای عرب، خلیج بنگال و اقیانوس هند مهمترین منبع دمایی و رطوبتی هستند که انرژی لازم برای ادامه گردش بزرگ مقیاس مونسون و فعالیت پیوسته آن بر روی شبه قاره هند را فراهم میکند.
بارانهای موسمی تابستانی آسیا، برای حدود یکصد روز، تقریباً همزمان با بادهای ۱۲۰ روزه سیستان، از روزهای پایانی خرداد ماه آغاز شده و در روزهای آغازین مهرماه به پایان میرسد که با تأخیر زمانی چند هفته آثار فعالیت آن در جنوب شرقی ایران (سیستان و بلوچستان) نیز مشاهده میشود.
چنانچه سیستم مونسونی هند بسیار فعال بوده و از رطوبت خیلی زیادی برخوردار باشد به عرضهای شمالی و غربیتر متمایل شده و در استانهایی مانند کرمان، هرمزگان، فارس، یزد و اصفهان نیز بارندگی رخ خواهد داد اما در مواقعی که رطوبت انتقالی کم باشد، در این نواحی با ایجاد ابرهای جوششی کم ضخامت تر، طوفان گرد و خاک و افزایش نسبی دما پدید میآید.