به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه خراسان نوشت:
یکی از چالشهای والدین امروزی با نوجوانشان، کم تحرکی و تنبل بودن آنهاست.
«نسلZ شامل متولدان تقریبا ۷۴ یا ۷۵ تا ۸۹ میشود. این نسل بچههای خوبی هستند چون تحلیل گرند و باهوش. اما چون هوششان سرشار است و گامهای ذهنیشان بالاست، جسم خستهای دارند. مدام میگویند خستهام، حسش نیست. ذهن پویا، جسم خسته. درگیری خیلی از والدین با نوجوانان در خانه به همین خاطر است». اما واکنش والدین باید با چنین نوجوانی چگونه باشد؟
میتوان گفت نوجوانی یکی از سختترین و پیچیدهترین مراحل زندگی انسان است. دنیای نوجوانان امروز با آنچه والدینشان در نوجوانی خود تجربه کردهاند، تفاوتهای بنیادین زیادی دارد. نسل زد یعنی نوجوانان متولد۱۳۸۰ به بعد در عصر انفجار فناوری و تغییر سریع ارزشها رشد کردهاند. طبق آمارهای منتشر شده، والدین با فرزندان نوجوان خود مشکلات و چالشهای زیادی دارند و یکی از مهمترین چالشها تنبلی و تحرک نداشتن نوجوانان است زیرا تنبلی و تنپروری موجب بیمسئولیتی و مختل شدن سلامت جسمی و روانی نوجوانان میشود. به همین علت هوشیاری خانوادهها در شناخت دلایل تنبلی و رفع این مشکل اهمیت زیادی دارد.
مهمترین دلایل بروز تنبلی در نوجوانان عبارتند از: سرعت پیشرفت فناوری و استفاده زیاد از ابزارهای جدید و تغییر سبکزندگی؛ افزایش فشار آموزشی و درسی در این دوران از زندگی؛ توقع بیش از حد نوجوان از خود؛ فقدان انگیزههای درونی؛ کمبود اعتمادبهنفس در نوجوانان؛ تربیت و نحوه برخورد نامناسب و قدیمی والدین؛ آینده نگر نبودن؛ راحتطلبی و لذتجویی؛ رژیمغذایی ناسالم و عادت بد خواب؛ افسردگی و اضطراب؛ بیتحرکی و انجام ندادن فعالیتهای فیزیکی و ورزشی.
۱ تعیین حد و مرزهای واضح برای نوجوان| مرزهای غیر مشخص باعث گیجی و مقاومت نوجوان میشود به جای تحمیل قوانین سخت، مرزها را برای نوجوان خود مشخص و وظایف و مسئولیتهای او را تعیین کنید.
۲ گوش دادن فعالانه| بهجای نصیحت کردن مداوم، فعالانه به سخنان آن ها گوش فرا دهید. هنگام گفت و گو با فرزند خود کار دیگری انجام ندهید، سراپا گوش باشید و به آن ها توجه نشان دهید.
۳یاد دادن مدیریت فضایمجازی| در استفاده از فضای مجازی با آن ها همراه شوید و آموزشهای لازم را ارائه کنید. به جای ممنوع کردن شبکههای اجتماعی درباره حریم خصوصی و امنیت و مدیریت فضای مجازی با آنها گفت و گو کنید.
۴ استفاده از زبان و لحن صمیمی| برای تاثیرگذاری بر نوجوان خود به جای انتقادهای تند و سرزنش کردن او از زبان و لحن مثبت و تقویت کننده استفاده کنید. با این کار نوجوان شما احساس میکند، نقطه قوتهایش شناخته شده و از او قدردانی میشود.
۵ تشویق به ورزش و انجام فعالیتهای فیزیکی| گذراندن وقت زیاد در فضای مجازی نوجوانان را از فعالیتهای فیزیکی و ورزش دور میکند و این امر منجر به چاقی، ضعف عضلانی و تنبلی میشود.
۶ آگاهی از مشکلات روان شناختی نوجوانان| شناخت و آگاهی از احوال درونی نوجوان برای مقابله با افسردگی، اضطراب و دیگر مشکلات روان شناختی آنها مانند کنترل خشم و تنبیه متناسب با رفتار و ارائه پاداش و تقویت کننده موثر ومناسب با سن نوجوان، مهم است.
۷ کمک گرفتن از مشاور| از متخصصان حوزه روان شناسی و مشاوره نوجوانان کمک بگیرید. وقتی ارتباط برایتان سخت میشود، از مشاوران حوزه نوجوانان کمک بگیرید. گاهی حتی بهترین راهکار هم به دلیل پیچیدگی روانی اجتماعی نسل جدید جواب نمیدهد. در این مواقع حتماً از متخصصان حوزه سلامتروان، کمک بگیرید تا از پیامدهای منفی و بلند مدت مشکلات رفتاری فرزند خود جلوگیری کنید.