آیا میدانید سارقان حوزه ارز دیجیتال، هر روز ترفندهای جدیدی برای فریب کاربران به کار میگیرند؟ فلش تتر (Flash Tether)، یکی از همین ترفندهای کلاهبرداری است که با وعدههای سودهای وسوسهانگیز، سرمایه افراد ناآگاه را به سرقت میبرد. این مقاله به شما کمک میکند تا بدانید فلش تتر چیست؟ همچنین، روشهای شناسایی تتر جعلی را بیاموزید و از داراییهای خود در برابر این تهدید محافظت کنید.
فلش تتر (Flash Tether) کلاهبرداری توسط توکنهای جعلی تتر (USDT) است؛ توکنهای جعلی که واقعی به نظر میرسند اما پس از مدت کوتاهی ناپدید میشوند. این توکنها که اغلب با استفاده از فناوری ارسال فلش (Flash send) ایجاد میشوند و به گونهای طراحی شدهاند که USDT واقعی را تقلید کنند با این حال، آنها فاقد پشتوانه واقعی هستند.
برخلاف تصور بسیاری، فلش تتر یک ارز دیجیتال رسمی یا محصولی از شرکت Tether (صادرکننده USDT) نیست. این اصطلاح در دو معنای کاملاً متفاوت به کار میرود: از یک سو به معنای ابزار مالی بسیار پیشرفته و مشروع در دنیای دیفای (DeFi) و از سوی دیگر ابزار کلاهبرداری تتر و در واقع یک توکن جعلی و بیارزش است که شبیه تتر به نظر میرسد.
از نظر فنی، اصطلاح فلش تتر میتواند به دو پدیده متفاوت مرتبط باشد:
ریشه فلش تتر به ظهور پروتکلهای وامدهی دیفای مانند Aave در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ بازمیگردد که مفهوم وام آنی را معرفی کردند. این نوآوری یک ابزار قدرتمند برای فعالان بازار بود، اما کلاهبرداران به سرعت از فناوری فلش لون سوء استفاده کردند.
آنها یک مفهوم جعلی ساختند تا قربانیان را متقاعد کنند که در حال دریافت یک محصول خاص با قابلیتهای ویژه (مانند سود سریع یا خرید با تخفیف) هستند. این کلاهبرداری به ویژه در بازارهایی مانند ایران که کاربران به دنبال راههایی برای دور زدن محدودیتها و کسب سود سریع هستند قربانیان زیادی گرفت.
در اسکم فلش تتر، کلاهبردار یک توکن بر بستر شبکههایی مانند بایننس اسمارت چین (BSC) یا اتریوم با استفاده از یک قرارداد هوشمند سفارشی ایجاد میکند. این قرارداد حاوی یک تابع مخرب است.
وقتی کلاهبردار این توکنهای جعلی را (معمولا در ازای دریافت ارز واقعی) به کیف پول قربانی ارسال میکند، او موجودی را در کیف پول خود میبیند و معامله را واقعی میپندارد، با این حال در واقعیت در دام یک پروژه اسکم ارز دیجیتال افتاده است.
تابع مخرب در قرارداد هوشمند به کلاهبردار اجازه میدهد تا پس از یک زمان مشخص یا با اجرای یک دستور، تمام آن توکنها را از کیف پول قربانی به آدرس خود بازگرداند و موجودی قربانی را صفر کند.
تتر با نماد USDT یک استیبل کوین بسیار محبوب است که ارزش آن به دلار آمریکا گره خورده است. این استیبل کوین به دلیل پشتوانه خود ابزاری محبوب برای محافظت در برابر نوسانات بازار ارز دیجیتال است. برای آشنایی بیشتر با نحوه کار این استیبل کوین، مقاله تتر چیست را میتوانید مطالعه کنید. تشخیص تفاوت میان تتر واقعی و توکنهای جعلی فلش تتر برای حفظ امنیت داراییها ضروری است.
تتر واقعی و فلش تتر در سه حوزه اصلی فنی، عملکردی و امنیتی با یکدیگر تفاوت دارند:
جدول زیر تفاوتهای فنی کلیدی بین این دو را نشان میدهد:
ویژگی | تتر واقعی | فلش تتر جعلی |
آدرس قرارداد (Contract Address) | آدرسهای رسمی، شناختهشده و حسابرسیشده در هر بلاک چین (مانند اتریوم، ترون، BSC) دارد. | دارای یک آدرس قرارداد سفارشی، ناشناس و تأیید نشده است. |
قابلیت بررسی در Block Explorer | کاملا قابل ردیابی در اکسپلوررهای معتبر مانند Etherscan یا BscScan با تیک آبی تاییدیه است. | یا در اکسپلوررها یافت نمیشود یا بهعنوان یک توکن ناشناس و بدون تاییدیه نمایش داده میشود. |
ارزش ذاتی | ارزش آن همیشه پایدار و معادل تقریبا ۱ دلار آمریکا است. | هیچ ارزش ذاتی ندارد و کاملا بیارزش است. |
کد منبع قرارداد هوشمند | کد منبع آن عمومی، حسابرسیشده و فاقد توابع مخرب برای بازپسگیری است. | کد منبع آن معمولا بسته است یا حاوی توابع مخربی است که به سازنده اجازه میدهد توکنها را از کیف پولها خارج کند. |
در عمل، این دو توکن رفتار کاملا متفاوتی از خود نشان میدهند:
از نظر امنیتی نیز بین فلش تتر و تتر واقعی تفاوتهایی وجود دارد.
در این بخش به مهمترین سوال پاسخ میدهیم؛ روشهای تشخیص فلش تتر جعلی چیست؟ روشهای متفاوتی وجود دارد، با این حال میتوان آنها را در سه گروه دستهبندی کرد:
حتی اگر دانش فنی کمی دارید، با این چند گام ساده میتوانید از واقعی بودن تتر اطمینان حاصل کنید:
کلاهبرداران معمولا از الگوهای رفتاری قابل پیشبینی استفاده میکنند:
کلاهبرداریهای مرتبط با فلش تتر بسیار متنوع هستند اما همگی بر یک پایه استوارند: فریب کاربر برای پرداخت پول واقعی در ازای یک دارایی بیارزش. با این حال این نوع اسکم سه دسته کلی دارد.
فروش مستقیم شایعترین روش است. کلاهبردار در شبکههای اجتماعی (مانند تلگرام و اینستاگرام) یا فرومهای آنلاین، تبلیغ فروش فلش تتر با تخفیف فوقالعاده را میکند. قربانی پس از پرداخت پول فیات یا ارز دیجیتال معتبر، مقداری توکن جعلی در کیف پول خود دریافت میکند که پس از مدتی ناپدید میشود.
کلاهبرداران یک سایت کلاهبرداری ارز دیجیتال طراحی میکنند که شبیه به یک پلتفرم معاملاتی یا سرمایهگذاری است. آنها حساب کاربری قربانی را با مقادیر زیادی فلش تتر شارژ میکنند تا او را متقاعد کنند که سودهای کلانی کسب کرده است. سپس برای برداشت این سودهای غیرواقعی، از قربانی میخواهند که مبلغی را به عنوان کارمزد، مالیات یا هزینه احراز هویت با پول واقعی پرداخت کند. پس از دریافت پول، کلاهبرداران ناپدید میشوند.
در این سناریو، قربانی به استفاده از یک صرافی یا کیف پول نرمافزاری ناشناس ترغیب میشود. این نرمافزارها در واقع بدافزارهایی هستند که نه تنها میتوانند تترهای جعلی نمایش دهند، بلکه کلیدهای خصوصی و سایر داراییهای واقعی کاربر را نیز به سرقت میبرند.
امنیت در دنیای ارزهای دیجیتال یک مسئولیت شخصی است. با رعایت چند اصل ساده میتوانید داراییهای خود را از خطراتی مانند فلش تتر در امان نگه دارید.
این اصول نه تنها برای محافظت از کلاهبرداری فلش تتر بلکه برای سایر اسکمها نیز بسیار کاربردی هستند.
در کنار اصول پایه باید ابزارهای امنیتی را نیز بشناسید.
پیگیری قانونی کلاهبرداریهای ارز دیجیتال بسیار دشوار است. به دلیل ماهیت فرامرزی و ناشناس بودن نسبی تراکنشها، شناسایی و دستگیری مجرمان چالشبرانگیز است. با این حال، قربانیان باید:
پیگیری قانونی برای بازپسگیری وجوه از دست رفته بسیار محدود است و در اکثر موارد، متاسفانه بازگشت سرمایه امکانپذیر نیست. به همین دلیل، پیشگیری همیشه بهترین راهکار است.
خیر، فلش تتر یک ارز دیجیتال واقعی نیست. این اصطلاح معمولا، به توکنهای تقلبی USDT اطلاق میشود که در کلاهبرداریها برای سرقت پول واقعی استفاده میشوند و ارزش خاصی ندارند.
اصلیترین راه، بررسی آدرس قرارداد توکن در یک کاوشگر بلاک چین (مانند Etherscan) است. تتر واقعی دارای آدرس رسمی و تایید شده است، در حالی که فلش تتر جعلی یک آدرس ناشناس دارد. همچنین، پیشنهاد فروش با تخفیف بسیار زیاد و ناپدید شدن موجودی از کیف پول، نشانههای قطعی جعلی بودن آن است.
خیر. خرید، فروش یا ساختن فلش تتر جعلی که هدف آن فریب دیگران است، یک فعالیت مجرمانه و مصداق کلاهبرداری است.
خطر اصلی معامله با فلش تتر جعلی، از دست دادن کل سرمایهای است که برای خرید آن پرداخت کردهاید. این توکنها بیارزش هستند و برای ناپدید شدن از کیف پول شما طراحی شدهاند.
فورا تمام مدارک را جمعآوری کرده و به پلیس فتا گزارش دهید. همچنین حساب کاربری کلاهبردار را در شبکههای اجتماعی گزارش کنید تا از آسیب به دیگران جلوگیری شود. متاسفانه، به دلیل ماهیت این کلاهبرداریها، شانس بازگشت سرمایه بسیار پایین است.
فلش تتر نمونه بارزی از این است که چگونه نوآوریهای پیچیده دنیای دیفای میتوانند مورد سوءاستفاده کلاهبرداران قرار گیرند و کاربران ناآگاه را هدف قرار دهند. کلید اصلی در امان ماندن، آگاهی و احتیاط است. همیشه به یاد داشته باشید فلش تتر به عنوان یک توکن سودآور تنها یک فریب است. همیشه از صرافیهای معتبر استفاده کنید و آدرس قرارداد توکنها را حتما چک کنید. همچنین برای تشخیص از سایتهایی مانند Revoke نیز میتوانید استفاده کنید.
دنیای ارز دیجیتال آلوده به انواع کلاهبرداری است، اما با افزایش دانش خود، میتوانید با اطمینان در این فضا فعالیت کنید و از سرمایه خود در برابر تهدیدات روزافزون محافظت نمایید.