به گزارش بهداشت نیوز به نقل از مفدا، دکتر محمدحسن گرامی روانشناس و متخصص مشاوره طی یادداشتی به مفدا یزد به بیان تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس پرداخت که با هم می خوانیم.
مشروح این یادداشت را با هم بخوانیم؛
عزت نفس یعنی اینکه خودتان را چگونه میبینید و چه تصوری از خودتان دارید یا بهتر بگوییم: عزت نفس یعنی اینکه خودتان را چقدر دوست میدارید و چقدر به خودتان روی خوش نشان میدهید.
بنابراین، عزت نفس یعنی اینکه چقدر خودتان را ارزشمند میشمارید.
عزت نفس احساسی است که بهطرز فکر، احساسات و نوع برخورد افراد در ارتباط با خودشان و دیگران شکل میدهد و بهعبارتی، مستقیما بر مناسبات فردی و اجتماعی اثر میگذارد.
عزت نفس از تجارب زندگی، بهویژه در سنین پایین، نشئت میگیرد
این تجاربِ حساس، تعیینکنندهی احساس خودارزشی فرد در درازمدت بهشمار میروند.
▫️افرادی که از عزت نفس بالایی برخوردارند، از آنچه هستند، راضی و خشنودند. این افراد برای اینکه حسوحال بهتری پیدا کنند، به عوامل خارجی مانند پُستومقام یا درآمد بالا وابسته نیستند. افراد دارای عزت نفس به خودشان، دیگران و محیط اطرافشان احترام میگذارند. انعطافپذیری ازجمله خصوصیات بارز این افراد است، به این معنی که بهآسانی قادرند خودشان را از ناامیدیها و شکستها بیرون بکشند. چنین افرادی از پیشرفت و تحول استقبال میکنند، اهل مدارا هستند و بهراحتی خشنود میشوند. عزت نفس بالا موجب میشود فرد راحتتر بتواند ببخشد و پذیرای خود و دیگران باشد.
اعتماد بنفس چیست؟
اعتماد بنفس یعنی اینکه در تحقق هدف یا کاری خاص به توانمندیهای خودتان باور و اطمینان داشته باشید. در بسیاری موارد، افرادی که در حوزهی خاصی به مهارت و تخصص دست مییابند، در همان حوزه از اعتماد بنفس بالاتری برخوردار میشوند.
اعتماد بنفس کلیِ فرد نیز بهموجب موفقیتش بهبود پیدا میکند. گاهی ممکن است فرد در حوزهای خاص احساس اعتماد بنفس کند، اما در حوزهای دیگر ابدا چنین حسی نداشته باشد.
باید بین اعتماد بنفس بهعنوان نوعی ویژگی شخصیتیِ کلی، و اعتماد بنفس درمورد مهارتها یا توانمندیهای خاص تمایز قائل شد. به اعتماد بنفس درمورد مهارتها و توانمندیها «خودکارآمدی» نیز گفته میشود: باور به موفقیت در انجام کاری خاص یا رویارویی با موقعیتهای چالشی. تفاوت خودکارآمدی با اعتماد بنفس بهعنوان نوعی ویژگی شخصیتی کلی، در اینجاست که: مثلا برخی افراد در انجام مهارتهایی مانند خوانندگی یا تدریس از خودکارآمدی بالایی برخوردارند، اما از اعتماد بنفس بهعنوان نوعی ویژگی شخصیتی کلی بیبهرهاند. حتی برعکس این قضیه نیز امکانپذیر است.
دکتر محمدحسن گرامی
روانشناس و متخصص مشاوره خانواده، ازدواج، کودک