یادداشت | راه‌حل‌های مشترک بازسازی جنگ

همشهری آنلاین سه شنبه 24 تیر 1404 - 08:32
موضوع سوم در این بخش، کمکی است که وزارت راه‌وشهرسازی می‌تواند به شهرداری دهد؛ اینکه زمین‌هایی برای اجرای پروژه‌ها داده شود یا زمین‌هایی را بتوان معوض کرد.

همشهری آنلاین - گروه سیاسی: عبدالجلال ایری، سخنگوی کمیسیون عمران مجلس درباره اقدام مشترک دولت، مجلس و شهرداری برای بازسازی نقاط آسیب‌دیده کشور پس از جنگ با اسرائیل به همشهری آنلاین گفت:

مجلس، دولت و شهرداری در روزهای بعد از آتش‌بس جنگ میان اسرائیل و ایران، ارتباطات مستمری با یکدیگر داشته‌اند تا وضعیت اسکان موقت و دائمی خانواده‌های جنگ‌زده با نظم و انسجام پیش برود. آخرین رویداد مرتبط با این موضوع، بازدید مشترک مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور و علیرضا زاکانی شهردار تهران از وضعیت جنگ‌زده‌ها در هتل لاله بود، اما در مجلس، دغدغه ابتدایی نمایندگان کمیسیون عمران، تسریع در بازسازی واحدهای تخریب‌شده بوده است. این موضوع در دیدار روز یکشنبه شهردار تهران با اعضای کمیسیون عمران مجلس نیز در میان گذاشته شد.

بنیاد مسکن ۸۵۳بازدید داشته است که حدود ۲۲۰مورد اعم از تجاری و مسکونی «تخریبی» تشخیص داده شده است و ۲۱۰مورد «نیاز به مقاوم‌سازی» دارد؛ یعنی در نهایت ۴۳۰واحد یا ملک در تهران نیاز به بازسازی دارند. حدود ۳هزار واحد نیز «تعمیراتی» هستند و سرجمع ۳هزار و ۴۳۰ملک نیاز به «بازسازی» و «تعمیرات» دارند.

شهرداری تهران در گزارش خود املاک زلزله‌زده را به ۳گروه تقسیم کرده بود: واحدهایی که بازسازی خوب دارند و حدود ۴هزار و ۷۰۰واحد هستند؛ واحدهایی که نیاز به بازسازی متوسط دارند و حدود ۲هزار و ۶۰۰واحد هستند و ۵۰۰واحد نیز نیاز به بازسازی کامل دارند.

غالب واحدهایی که در جنگ ۱۲روزه اسرائیل علیه ایران آسیب دیده‌اند، در تهران هستند؛ یعنی حدود ۸۰درصد در تهران هستند و ۲۰درصد در بقیه استان‌ها. تخمین دولت و شهرداری از بازسازی کامل تقریبا مشترک است. عدد نهایی شهرداری حدود ۸هزار و ۲۰۰واحد متأثر از جنگ بوده است که غالب آنها نیاز به بازسازی خوب دارند.

در بدو ورود به مقوله بازسازی آسیب‌های جنگی، بنیاد مسکن و شهرسازی قرار بود این کار را انجام دهند ولی به مرور بنا به تصمیماتی که در هیأت دولت گرفته شد، شهرداری تهران این وظیفه را برعهده گرفت.

اعضای کمیسیون عمران مجلس تأکید کرده‌اند که دولت حتما مصوبه‌ای در این ‌خصوص داشته باشد تا شهرداری بتواند منابع مالی خودش را تامین کند. هزینه‌های واحدهای آسیب‌دیده جنگی بالاست. به‌عنوان مثال اگر قرار باشد ۵۰۰واحد بازسازی شود، رقم بالایی باید هزینه شود. دولت باید در مصوبه‌خودش در این ارتباط تسریع کند.

سازمان برنامه و بودجه برای ورود به تأمین مالی بازسازی واحدهای آسیب‌دیده در کل کشور هزار میلیارد تومان در نظر گرفته که رقمی حدود ۱۳۰میلیارد تومان آن به تهران تخصیص داده شده است. شهرداری تهران نیز اعلام کرده بود که می‌تواند تراکم‌ها را بالاتر ببرد که این نیز در قالب کمیسیون ماده۵ قابلیت اجرایی دارد. موضوع سوم در این بخش، کمکی است که وزارت راه‌وشهرسازی می‌تواند به شهرداری دهد؛ اینکه زمین‌هایی برای اجرای پروژه‌ها داده شود یا زمین‌هایی را بتوان معوض کرد.

البته شهرداری برای اسکان موقت جنگ‌زده‌ها، هتل‌هایی را درنظر گرفته بود. اسکان موقت برای کسانی درنظر گرفته شد که بازسازی منازل‌شان بیش از ۳‌ماه زمان نیاز دارد و این شامل حال کسانی هم می‌شد که نیاز به اسکان دائم داشتند. برای این دسته اخیر مبلغ یک‌میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان مبلغ رهن و ۳۰میلیون تومان اجازه ماهانه درنظر گرفته شده بود که اعلام شد غالب اینها در حال انجام است. هم آقای شهردار و هم مهندس چمران رئیس شورای شهر تهران در کمیسیون گزارش‌ اقدامات خود را در اختیار نمایندگان قرار دادند.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.