به گزارش همشهری آنلاین تاری دید ناگهانی میتواند ناشی از علل متعددی باشد، از مشکلات مربوط به چشم یا عصب بینایی گرفته تا مشکلات سراسری بدن ناشی از آسیب سر، فشار خون یا جریان خون.
سکته مغزی
سکته مغزی زمانی رخ میدهد که جریان خون به بخشی از مغز توسط یک لخته مسدود شود (سکته مغزی ایسکمیک یا انسدادی) یا زمانی که یک رگ خونی پاره شود و باعث خونریزی در مغز شود (سکته مغزی هموراژیک یا خونریزیدهنده). هر دو نوع سکته مغزی به سلولهای مغزی آسیب میرسانند. اگر سکته مغزی بر بخشی از مغز که مسئول بینایی است (قشر بینایی) تأثیر بگذارد، میتواند باعث تاری دید ناگهانی، دوبینی یا از دست دادن بینایی در یک یا هر دو چشم شود.
جداشدگی شبکیه
جداشدگی شبکیه زمانی اتفاق میافتد که پرده شبکیه از جایش در پشت چشم کنده شود. افراد مبتلا به جداشدگی شبکیه بدون إحساس درد نابینایی در چشم آسیبدیده را تجربه میکنند. علائم اولیه ممکن است شامل افزایش ناگهانی نقاط شناور(مگسپران) یا دیدن جرقههای نور در میدان بینایی باشد. جداشدگی شبکیه میتواند به ناگهان پردهای مهآلود در همه یا بخشی از میدان بینایی ایجاد کند.
جداشدگی شبکیه یک فوریت پزشکی است که برای جلوگیری از نابینایی دائمی نیاز به درمان سریع دارد.
ضربه مغزی
آسیبهای سر، از جمله ضربه مغزی، میتوانند بر چشمها تأثیر بگذارند و منجر به تاری دید موقت، سرگیجه و مشکل در تمرکز شوند.
میگرن
برخی از میگرنها با اختلالات بینایی، از جمله تاری دید موقت، نقاط کور یا نورهای چشمکزن در میدان بینایی همراه هستند. این علائم به عنوان هاله یا اورای میگرن شناخته میشود. اگر فرد مسنی برای اولین بار این علائم را تجربه کند، باید با پزشک خود تماس بگیرد.
تغییرات بینایی مرتبط با میگرن معمولاً ظرف یک ساعت برطرف میشوند. کنترل استرس، تامین آب ماندن و شناسایی محرکهای میگرن میتواند به کاهش حملههای آن کمک کند.
افزایش یا کاهش فشار خون
تغییرات ناگهانی فشار خون، چه فشار خون خیلی بالا و چه فشار خون خیلی پایین، میتواند باعث تاری دید موقت شود.
اُفت قند خون
پایین آمدن قند خون که به آن هیپوگلیسمی نیز گفته میشود، میتواند باعث تاری دید شود. دورههای اُفت قند خون در افراد مبتلا به دیابت به علت عوارض جانبی داروهایشان شایعتر است. خوردن یک میان وعده کوچک حاوی کربوهیدراتهای سریعالاثر، مانند آب میوه، کشمش یا کراکر نمکی، میتواند به بازیابی سطح قند خون و بینایی طبیعی در این موارد کمک کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم
معاینه منظم چشم میتواند به تشخیص و مدیریت مشکلات بینایی قبل از جدی یا دائمی شدن آنها کمک کند. اگر دچار تاری دید مداوم هستید، برای معاینه چشم وقت بگیرید.
در صورت مشاهده موارد زیر فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- تغییرات ناگهانی بینایی، از جمله تاری دید
- از دست دادن ناگهانی بینایی در یک یا هر دو چشم
- درد شدید چشم یا سردرد
- دیدن جرقههای نورانی یا افزایش ناگهانی مگسپران در میدان دید
- مشکل در صحبت کردن، ضعف یا گیجی همراه با تاری دید.