به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، نشست خبری سید جواد حسینی معاون وزیر و رییس سازمان بهزیستی کشور به مناسبت هفته بهزیستی با ارائه گزارش عملکرد و رونمایی از تاریخ شفاهی سازمان امروز ۲۴ تیرماه در محل این سازمان و با حضور خبرنگاران آغاز شد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور درباره انتقاد از تأخیر در واریز کمکهزینه لوازم بهداشتی و کمک معیشتی معلولان در خردادماه گفت: این هزینه حدود ۹۰۰ هزار تومان بود که روز گذشته واریز شد و، اما خبر خوش این است که این میزان از ماه آینده به ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میرسد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه در سال گذشته ۱۴ هزار واحد ساختمانی ساخته و تحویل مددجویان بهزیستی شد، گفت: تا کنون ۲۰۴ هزار واحد ساختمان مسکونی توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ساخته شده است؛ همچنین ۱۴۳ هزار نفر فاقد مسکن هستند.
حسینی با اشاره به اینکه ۴۵ هزار و ۹۶۶ واحد مسکونی در حال احداث است، خاطرنشان کرد: در هفته بهزیستی هزار و ۹۴۲ واحد مسکونی تحویل مددجویان بهزیستی خواهد شد.
سید جواد حسینی با بیان اینکه همه مردم ایران در آن ۱۲ روز جنگ مشارکت داشتند، گفت: سازمان بهزیستی نیز در آن زمان دو نوع فعالیت عمده انجام داد. اول، مراقبت و نگهداری از ۳۰ هزار نفر از جامعه هدف شامل معلولان و بیماران روانی مزمن در مراکز شبانهروزی که در صورت بیتوجهی، دچار آسیب جدی میشدند. دوم، انتقال ایمن مددجویان به نقاط امن با استفاده از ظرفیتهای قانونی همچون فرزندپذیری و طرحهای حمایتی، بهطوریکه حدود ۶ هزار مددجو جابهجا شدند.
وی افزود: در آن زمان تهران ۴۲ مرکز و کشور ۶۲ مرکز نگهداری داشت. برای مثال، شیرخوارگاه آمنه تنها نیمساعت پس از تخلیه، دچار آسیب در ساختمان مجاور شد.
حسینی گفت: از همان ابتدا این پرسش مطرح بود که اگر آب، برق و گاز قطع شود، چه باید کرد؟ با کمک خیرین کشور، ۲۰ هزار اسکان اضطراری تأمین شد. همچنین، مکانیکهایی برای نانپزی طراحی شدند تا در صورت بحران، چرخه خدمات مختل نشود.
رئیس سازمان بهزیستی همچنین به نقش مشاورهای این سازمان در حوزه بهداشت روانی اشاره کرد و گفت: تنها در همان مدت، سامانه ۱۴۸۰ پاسخگوی بیش از ۱۴ هزار تماس مرتبط با بحران جنگ بود. خدمات اورژانس اجتماعی با سامانه ۱۲۳ نیز بهصورت شبانهروزی فعال شد. همچنین طرح «محله تابآور» برای مقابله با بحرانهای مشابه طراحی شده است.
حسینی در ادامه از افتتاح ۱،۵۶۹ پروژه در هفته بهزیستی خبر داد و گفت: ۷۷ درصد این پروژهها اشتغالزا، ۲۱ درصد مربوط به تأمین مسکن و ۲ درصد در حوزه اجتماعی و توانبخشی هستند. ارزش ریالی این پروژهها بیش از ۵۲ همت است. همچنین ۳۵۰ پروژه کلنگزنی میشود که ارزشی بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان دارد و استانهای کرمان، لرستان، اصفهان، قزوین و کرمانشاه بیشترین سهم را دارند.
وی از استقرار نظام جامع برنامهریزی در بهزیستی خبر داد و گفت: ۴۸ برنامه کاربردی با جزئیات مشخص در هر استان طراحی و اجرایی خواهد شد که ۹ مورد آن در حوزه سلامت بهعنوان شاخص معرفی شدهاند. در مجموع، ۱۰۰ برنامه در حوزه سلامت در دست اجراست.
حسینی تأکید کرد: در دولت چهاردهم، بالاترین میزان رشد بودجه بهزیستی نسبت به بودجه عمومی کشور محقق شده و رکورد رشد ۴۶ درصدی را ثبت کردهایم. باید از دولت برای این حمایت قدردانی کرد.
وی با اشاره به نوسازی نیروی انسانی گفت: برای جایگزینی بازنشستگان، ۲ هزار نیروی جدید جذب شدند. همچنین با اجرای قانون ۳ درصد استخدام افراد دارای معلولیت، ۵ هزار معلول به استخدام دستگاههای دولتی درآمدهاند.
رئیس سازمان بهزیستی گفت: صف مستمریبگیران پایه به صفر رسیده و حدود ۸۰ هزار نفر از پشت نوبتیها تعیین تکلیف شدهاند. همچنین صف پشت نوبتی خدمات توانبخشی نیز تقریباً از بین رفته است. هیچ فرد معلول یا بیمار مزمنی وجود ندارد که از خدمات بهزیستی محروم مانده باشد.
وی تأکید کرد: ما استفاده از هنر را نیز جدی گرفتهایم؛ ۱۶۱۰ مرکز توانبخشی به امکانات هنری مجهز شدهاند که ۶۰ درصد از آنها توسط افراد دارای معلولیت استفاده میشود. همچنین، ۱۳۰ پایگاه هنری در روستاها، ۱۳۵ گروه هنری معلولان و ۱۰۰۰ مربی آموزشدیده در حوزه هنر برای توانیابی افراد در حال فعالیت هستند. بزرگترین خانه هنر افراد دارای معلولیت نیز بهزودی در تهران راهاندازی خواهد شد تا به پاتوقی فرهنگی برای آنان تبدیل شود.
وی افزود: برای اولین بار در تاریخ سازمان بهزیستی، غربالگریهای بیماریهای شایع زنان در هفت استان انجام شده است. در حوزه توانبخشی سال گذشته قادر شدیم بیمه اجتماعی زنان سرپرست خانوار روستایی و عشایر را ارتقا دهیم.
رییس سازمان بهزیستی در ادامه از توسعه برنامه توانمندسازی مبتنی بر جامعه افراد دارای معلولیت خبر داد و گفت: باتوجه به اینکه این برنامه در ۱۰ درصد مناطق شهری پوشش داده شده است، امسال میخواهیم این نرخ را به ۳۰ درصد افزایش دهیم.
وی با اشاره به اورژانس اجتماعی کشور، خاطرنشان کرد: مراکز اورژانس اجتماعی را از ۳۷۵ مرکز در سال ۱۴۰۳ به ۳۸۶ مرکز ارتقاء دادهایم و در سال جاری ۲۹ مرکز به این مراکز اضافه خواهد شد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به توسعه مشارکتهای مردمی گفت: سازمان بهزیستی، سازمان مردمی و امدادی و انسانی است و در تمامی دنیا بخش رفته اجتماعی علاوه بر کمکهای دولتی با مشارکتهای مردمی و خیران و موسسات اتفاق میافتد. در سال گذشته مجموع مشارکتها حدود ۵۰۰۰ میلیارد تومان بوده که البته نسبت به سال قبل با رشد ۳۲ درصدی همراه بوده است. به دنبال این هستیم که شبکه داوطلبان ایجاد کنیم. اکنون بهزیستی دارای ۱۱۰۰۸ گروه داوطلب اجتماع محور است که ۱۰۷ هزار تسهیلگر داوطلب محلی در قالب طرحهای گوناگون فعالیت دارند.
وی افزود: در جریان جنگ ۱۲ روزه و با راه اندازی پویش ایران همدل، ۱۳ هزار پزشک و پرستار و مددکار ثبت نام کردند و آماده داوطلبی هستند.
رئیس سازمان بهزیستی در خصوص حمایت از اتباع افغانستانی گفت: کمکهای سازمان بهزیستی بر اساس رأی دادگاه و بهصورت کاملا قانونی است؛ هم اکنون ۹۸۰ تا هزار نفر تحت پوشش این سازمان هستند که از این تعداد ۱۹۴ نفر مستمریبگیر هستند. همچنین هم ۱۶۰ کودک در مراکز ما هستند.
حسینی با بیان اینکه کمکهزینه درمان معلولان و زنان سرپرست خانوار سال گذشته از ۷۰ هزار مورد به ۸۵ هزار مورد افزایش یافته است، تصریح کرد: در جریان استعدادیابی و توسعه مهارتهای نوجوانان ۱۳ تا ۱۸ سال نیز از ۱۲۸۸ نفر در مراکز شبه خانواده به ۲۰ هزار نفر ارتقاء یافته است.