غذای نوزاد تا ۶ ماهگی فقط شیر مادر است

بهداشت نیوز سه شنبه 24 تیر 1404 - 17:08

به گزارش بهداشت نیوز،  از نظر پزشکی و علمی، انسان فقط تا پایان ۲۸ روز اول زندگی (۴ هفته) به طور دقیق «نوزاد» (Newborn/Neonate) تلقی می‌شود؛ از ۲۹ روزگی تا ۱۲ ماهگی، کودک در مرحله «شیرخوارگی» (Infancy) قرار دارد در اصطلاح «شیرخوار» (Infant) نامیده می‌شود و سازمان جهانی بهداشت (WHO) و آکادمی‌های پزشکی این تقسیم‌بندی را به رسمیت می‌شناسند.

دوره نوزادی تا ۲۸ روزگی و دوره شیرخوارگی از ۲۹ روزگی تا ۱۲ ماهگی است که کودک در مرحله شیرخوارگی رشد سریع جسمی و عصبی دارد و نیازهای مراقبتی با هم متفاوت است؛ اما در گفتار عامیانه برخی افراد ممکن است به اشتباه کل سال اول زندگی را دوره نوزادی بنامند که این موضوع از نظر علمی صحیح نیست. به کودک زیر ۶ ماه یا ۱ سال معمولاً شیرخوار گفته می‌شود؛ متخصصان معتقدند در دوران نوزادی و شیرخوارگی تا ۶ ماهگی هر نوع تغذیه به جز شیرمادر برای کودک مناسب نیست و نوزاد تا پایان ۶ ماهگی تنها باید از شیر مادر تغذیه کند و مصرف هر نوع ماده غذایی دیگر، حتی آب می‌تواند برای سلامت او خطرناک باشد.

لزوم رعایت کامل تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه نخست زندگی

متخصص کودکان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک بر لزوم رعایت کامل تغذیه انحصاری با شیر مادر در ۶ ماه نخست زندگی تأکید کرد و گفت: تغذیه انحصاری با شیر مادر پایه‌ای‌ترین اصل سلامت نوزاد در ۶ ماه نخست زندگی است.

علی ارجمند افزود: نوزاد تا پایان ۶ ماهگی نباید هیچ تغذیه‌ای جز شیر مادر و داروهای تجویز شده توسط پزشک دریافت کند؛ حتی آب نیز در این مدت نباید به نوزاد داده شود زیرا می‌تواند باعث بروز اختلال در رشد و سلامت او شود.

امکان افزایش خطر آلرژی در بزرگسالی

این متخصص کودکان با اشاره به اینکه مصرف زودهنگام برخی مواد غذایی ممکن است خطر آلرژی در بزرگسالی را افزایش دهد، افزود: از پایان 6 ماهگی می‌توان تغذیه کمکی را با غذاهای سبک و قابل هضم مانند فرنی و حریره بادام آغاز کرد. توصیه می‌شود در دو هفته اول، تنها این دو ماده غذایی به مقدار کم استفاده شوند و به‌ تدریج میزان و تنوع غذاها افزایش پیدا کند.

به گفته ارجمند، از نیمه دوم ماه هفتم، مصرف پوره‌های ساده برای آشنایی نوزاد با مزه‌های مختلف قابل انجام است و پس از آن می‌توان به آرامی از سوپ رقیق شروع کرد و به‌تدریج غلظت آن را افزایش داد.

وی با هشدار نسبت به مصرف میوه برای نوزادان زیر یک سال، ادامه داد: میوه‌هایی مانند سیب و گلابی که هضم آسانی دارند و حساسیت‌زا نیستند، در مقدار کم و بدون پوست، آن‌هم با مراقبت بسیار زیاد قابل استفاده هستند، چرا که احتمال ورود تکه‌های میوه به مجاری تنفسی نوزاد وجود دارد.
غذای سفره بزرگسالان برای نوزادان بسیار مضر است

این متخصص کودکان با تأکید بر اینکه غذای سفره بزرگسالان برای نوزادان بسیار مضر است، تصریح کرد: وجود نمک، ادویه‌جات، رب، سس و سایر چاشنی‌ها در غذای خانواده، سلامت نوزاد را تهدید می‌کند. مصرف نمک برای کودک زیر یک سال می‌تواند باعث افزایش فشار خون و مشکلات دیگر شود، و ادویه‌جات نیز می‌توانند عامل بروز آلرژی یا حتی آسم در آینده باشند.

وی به نقش مکمل‌های دارویی اشاره کرد و گفت: قطره مولتی‌ویتامین و قطره ویتامین A باید از روز سوم تا پنجم تولد زیر نظر پزشک شروع شود و تداخلی با تغذیه انحصاری ندارد. از پایان ۶ ماهگی، مصرف قطره آهن نیز باید آغاز شود و این قطره ها باید تا دو سالگی ادامه داشته باشند.

ارجمند خاطرنشان کرد: در صورت مشاهده هرگونه واکنش کودک نسبت به ماده غذایی جدید، باید موضوع به‌طور جدی بررسی شود و ادامه یا قطع مصرف آن تنها با نظر پزشک متخصص انجام گیرد

منبع خبر "بهداشت نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.