مجید رستگاری در گفت و گو با خبرنگار مهر از کاهش چشمگیر بارشها و منابع آبی استان خبر داد و افزود: در این راستا خشکسالی تشدید شده و کاهش شدید بارندگیها، به ویژه در بهار امسال، ورودی آب به مخازن سدها را به شدت کاهش داده است.
بارشها در آذربایجان غربی ۱۸ درصد کاهش یافت
وی ادامه داد: تا نهم تیرماه، حجم ذخیره ۱۴ سد در حال بهرهبرداری استان به حدود ۸۰۳ میلیون مترمکعب رسیده که نسبت به زمان مشابه پارسال ۳۶ درصد کاهش نشان میدهد.
رستگاری با اشاره به شرایط سال آبی جاری گفت: از ابتدای مهر سال گذشته تا ۲۱ تیرماه امسال، متوسط بارش استان به ۲۸۳.۴ میلیمتر رسیده که نسبت به سال آبی گذشته ۳۲ درصد و نسبت به میانگین بلندمدت بیش از ۱۸ درصد کاهش داشته است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی گفت: این کاهش بارشها در کنار خشکسالیهای چند ساله اخیر باعث افت شدید منابع آبی استان شده است.
حجم کسری مخزن آبخوانهای استان به ۱۱۵۲ میلیون متر مکعب رسید
وی در خصوص وضعیت منابع آب زیرزمینی استان اظهار کرد: حجم کسری مخزن تجمعی آبخوانهای استان در اردیبهشت امسال به منفی ۱۱۵۲ میلیون مترمکعب رسیده که نسبت به ماه مشابه پارسال ۴۸ میلیون مترمکعب بیشتر کسری دارد.
رستگاری به اقدامات انجام شده برای مدیریت و نظارت بر برداشتها اشاره کرد و افزود: در سه ماهه نخست امسال، ۱۰۳ حلقه چاه غیرمجاز در استان شناسایی، پر و مسلوبالمنفعه شده است.
مدیرعامل آب منطقهای استان یادآور شد: همچنین ۱۲۲ دستگاه کنتور حجمی هوشمند روی چاههای مجاز نصب شده که کمک بزرگی برای کنترل برداشت و مدیریت مصرف آب به شمار میرود.
رستگاری درباره عملکرد اکیپهای گشت و بازرسی گفت: در همین مدت ۶۷۴ مورد بازدید از منابع آبی استان انجام شده که شامل شناسایی چاههای غیرمجاز، نظارت بر نصب و عملکرد کنتورهای هوشمند، برخورد با متخلفان و فعالیتهای آموزشی و اطلاعرسانی بوده است.
۱۰۳ حلقه چاه غیرمجاز در آذربایجان غربی مسدود شد
وی به همکاریهای قضائی و انتظامی هم اشاره کرد و اظهارکرد: با همکاری پاسگاههای نیروی انتظامی، علاوه بر انسداد ۱۰۳ حلقه چاه غیرمجاز، ۵ دستگاه حفاری نیز توقیف شده است. این همکاریها نقش مهمی در جلوگیری از تخلفات دارند.
مدیرعامل آب منطقهای آذربایجان غربی در ادامه درباره چالشهای موجود در مقابله با برداشتهای غیرمجاز توضیح داد: کمبود اعتبارات، خرد شدن مداوم اراضی کشاورزی، تبدیل زمینهای دیم به باغ، نیاز جدی به اطلاعرسانی و آگاهسازی بهرهبرداران، و تغییرات اقلیمی از اصلیترین موانع پیش روی مدیریت بهینه منابع آب و کنترل برداشت غیرمجاز هستند.
رستگاری، وضعیت رودخانههای اصلی استان را هم نگرانکننده توصیف کرد و گفت: تا پایان اردیبهشت سال جاری، حجم آب ورودی به دشتهای استان حدود ۱۴۰۹ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به پارسال ۶۲ درصد و نسبت به میانگین بلندمدت ۷۱ درصد کاهش داشته است.