تشخیص میزان قند خون با هوش مصنوعی

نامه نیوز پنج شنبه 26 تیر 1404 - 09:52
ایسنا/خراسان رضوی ابزار توسعه یافته جدید هوش مصنوعی قادر است سطح قند خون بسیار پایین، معروف به هیپوگلیسمی را فقط با تجزیه و تحلیل رفتار رانندگی و حرکات سر و چشم راننده تشخیص دهد. این پیشرفت می‌تواند به رانندگان مبتلا به دیابت کمک کند تا با هشدار دادن به آنان درباره علائم اولیه افت قند خون قبل از بروز علائم خطرناک، در جاده ایمن باقی بمانند.
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

هیپوگلیسمی یکی از جدی‌ترین عوارض دیابت است و زمانی رخ می‌دهد که سطح قند خون به شدت کاهش یابد. این وضعیت می‌تواند منجر به گیجی، سرگیجه، هماهنگی ضعیف و حتی غش یا تشنج شود. این علائم به ویژه در هنگام انجام فعالیت‌هایی که نیاز به تفکر سریع و مهارت‌های حرکتی ثابت مانند رانندگی دارند، خطرناک هستند.

تاکنون تشخیص هیپوگلیسمی به روش‌هایی نیاز داشته است که اغلب کند، تهاجمی، غیر قابل دسترس و گران‌قیمت بوده‌اند، اما پژوهشگران دانشگاه «لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ» (LMU) با همکاری گروه‌هایی از بیمارستان دانشگاه «برن»، موسسه فناوری فدرال سوئیس(ETH) زوریخ و دانشگاه «سنت گالن»، راهی جدید برای تشخیص این وضعیت در زمان واقعی پیدا کرده‌اند.

این پژوهش شامل ۳۰ فرد مبتلا به دیابت بود که در دو جلسه جداگانه یک بار با قند خون طبیعی و یک بار در حالت هیپوگلیسمی با خودرو واقعی رانندگی کردند. برای ایمن‌سازی افراد در حالت هیپوگلیسمی، کادر پزشکی آموزش‌دیده رانندگان را همراهی کردند و آن‌ها را تحت نظر داشتند.

در طول رانندگی، پژوهشگران داده‌هایی درباره نحوه عملکرد هر فرد با وسیله نقلیه، از جمله تغییرات سرعت و موقعیت سر و حرکت چشم‌ها و همچنین سرعت حرکت چشم جمع‌آوری کردند. با استفاده از این داده‌ها، گروه پژوهش، یک مدل یادگیری ماشینی ایجاد کرد که برای تشخیص الگوهای رفتاری آموزش دیده بود. این سیستم فقط بر اساس سبک رانندگی و الگوهای حرکت چشم و سر توانست به‌طور قابل اعتمادی تشخیص دهد که آیا فردی با قند خون پایین در حال رانندگی است یا خیر.

به عنوان مثال، حرکت آهسته یا نامنظم چشم و سرعت رانندگی نامنظم از نشانه‌های وجود مشکل در سلامت راننده بودند. نکته مهم این است که مدل هوش مصنوعی حتی زمانی که فقط داده‌های مربوط به سر و نگاه در دسترس بود، همچنان به خوبی عمل کرد. این نتایج برای آینده بسیار مفید خواهد بود، زیرا خودروها ممکن است به‌طور فزاینده‌ای خودران شوند و در این موارد، داده‌های رانندگی مانند فرمان یا شتاب ممکن است دیگر وجود نداشته باشند.

سیمون شالموزر، دانشجوی دکتری در دانشگاه لوئیزیانا و یکی از پژوهشگران این پروژه اظهار کرد: این فناوری می‌تواند به عنوان سیستم هشدار اولیه برای رانندگان عمل کند و قبل از اینکه علائم فرد رانندگی را خطرناک کند، به وی هشدار دهد.

استفان فوئریگل، پژوهشگر ارشد و رهبر این پژوهش از موسسه هوش مصنوعی در مدیریت، دانشگاه لوئیزیانا تاکید کرد که این یافته‌ها ارزش گسترده‌تری دارند. هوش مصنوعی نه فقط می‌تواند برای بهبود سلامت و ایمنی افراد مبتلا به دیابت مورد استفاده قرار گیرد، بلکه می‌تواند با کمک به جلوگیری از تصادفات ناشی از مشکلات پزشکی ناگهانی، ایمنی کلی جاده‌ها را نیز افزایش دهد.

طبق گزارش سایت ساینس، نتایج پژوهش کنونی نشان می‌دهد که چگونه هوش مصنوعی، همراه با فناوری‌های روزمره مانند حسگرها یا دوربین‌های داخل خودرو، می‌تواند به زودی به محافظت از میلیون‌ها راننده مبتلا به دیابت کمک کند. به جای تکیه بر آزمایش خون یا دستگاه‌های پوشیدنی، خود خودرو ممکن است روزی به رانندگان هشدار دهد که چه زمانی باید رانندگی را متوقف کرده و قند خون پایین را درمان کنند؛ اقدامی که می‌تواند جان انسان‌ها را در جاده نجات دهد.

نتایج این پژوهش در نشریه NEJM AI منتشر شده است.

 

منبع خبر "نامه نیوز" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.