ایسپاهان (Ispahan)، شاهکار شیرینیپزی فرانسه، اثری ماندگار از پیر هرمه (Pierre Hermé) است که امروزه بهعنوان نمادی از زیبایی پارسی در دنیای دسرها شناخته میشود.
به گزارش ایمنا، این دسر با ترکیبی ظریف از طعم گل سرخ، تمشک و لیچی (سرخالو) در قالب یک ماکارون فرانسوی با پوستهای ترد و لطیف به رنگ صورتی، خامهای نرم با عطر دلپذیر گل سرخ، طراوت تمشک و لطافت طعم لیچی را در هم میآمیزد. تزئین نهایی با گلبرگ گل سرخ، به این دسر جلوهای چشمنواز میبخشد.
پیر هرمه، خالق و پدر معنوی ایسپاهان، در بیستم نوامبر ۱۹۶۱ در یک خانواده شیرینیپز در کولمار واقع در آلزاس فرانسه به دنیا آمد. او نسل چهارم از خانوادهای است که عشق و مهارت شیرینیپزی در ذاتشان ریشه دارد و از همان کودکی، علاقه و استعداد خود را در این هنر نشان داد.
در سن ۱۴ سالگی زیر نظر استاد بزرگ گاستون لنوتر، وارد دنیای حرفهای شیرینیپزی و در مدت کوتاهی بهعنوان سرآشپز قنادی پاریس منصوب شد. لنوتر همواره بهعنوان مهمترین مربی و منبع الهام پیر هرمه باقی ماند و به او آموخت که توجه به جزئیات، کیفیت، نظم و حس مسئولیت، اصل اساسی موفقیت در این حرفه است.
مسیر حرفهای پیر هرمه با تجربیات بینالمللی در بروکسل و لوکزامبورگ و بهدنبال آن مدیریت در فروشگاه فوشون (Fauchon) پاریس و خلق دسرهای منحصربهفرد تکامل پیدا کرد. او با تأسیس فروشگاه پیر هرمه پاریس Maison Pierre) Hermé Paris ) در سال ۱۹۹۸ و افتتاح نخستین فروشگاه خود در توکیو و سپس پاریس، فصل جدیدی در شیرینیپزی مدرن گشود. نوآوری او تنها در ترکیب طعمها محدود نماند و او جرأت کرد طعمهایی همچون آووکادو و شکلات، گوجهفرنگی و وانیل و حتی سرکه بالزامیک یا پنیر پارمزان را با شیرینیها بیامیزد و محصولاتی خلق کند که هنر آشپزی و دنیای مد را بههم پیوند میزند.
ماکارون، یکی از محبوبترین محصولات پیر هرمه است. برخلاف نسخه سنتی ماکارون که بیش از حد شیرین بود، او با افزودن طعمهایی همچون لیمو و پسته و استفاده از مرنگ ایتالیایی، تحول عظیمی در ساختار و طعم این شیرینی ایجاد و آن را به محبوبترین دسر فرانسه تبدیل کرد، اما نقطه عطف کارنامه او، خلق ایسپاهان بود؛ دسری که نام خود را از پایتخت امپراتوری باستانی ایران در دوران صفویان گرفته، سفری واقعی برای جوانههای چشایی است که با رنگهای گلگون خود یادآور آسمان خاورمیانه در سپیدهدم است و به تنوع گل رز و شهر اصفهان ادای احترام میکند. ترکیب استادانه و خلاقانه این دسر، یادآور سفر طعمی به خاورمیانه با رنگها و رایحههای چشمگیر است.
پیر هرمه افتخارات فراوانی از جمله انتخاب بهعنوان «بهترین شیرینیپز جهان» در سال ۲۰۱۶، دریافت لژیون دونور و شوالیه هنر و ادبیات و توصیفاتی همچون «پیکاسوی شیرینیپزی» و «پادشاه شیرینیپزی مدرن» کسب کرده است. او با خلق ایسپاهان نهتنها دنیای دسرهای فرانسه را متحول کرد، بلکه الهامبخش نسلی جدید از قنادان و عاشقان طعم شد و ماکارون را به اوج محبوبیت جهانی رساند. ایسپاهان امروزه در سراسر جهان بهعنوان محصول شاخص برند پیر هرمه عرضه میشود و دلیلی برای افتخار تاریخ مدرن شیرینیپزی فرانسه است.