تکیه پهنه، نگین آیینی سمنان از گزند فرسایش حفظ شد

خبرگزاری مهر پنج شنبه 26 تیر 1404 - 13:31
سمنان- رئیس اداره میراث‌فرهنگی سمنان از پایان عملیات مرمت بخشی از بام تکیه تاریخی پهنه خبر داد و گفت: حفظ این بنا به لحاظ هویت فرهنگی و آیینی شهر سمنان حائز اهمیت است.

مریم طاهر دوست محمدی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر از اتمام عملیات مرمت بخش‌هایی از بام تکیه تاریخی پهنه سمنان خبر داد و ابراز داشت: هدف از این اقدام حفاظت، استحکام‌بخشی و پیشگیری از آسیب‌های احتمالی به یکی از بناهای شاخص تاریخی شهر سمنان بوده است.

وی با اشاره به آسیب‌های فرسایشی و موریانه خوردگی در قسمت‌هایی از بام ایوان تکیه، افزود: اقدامات مرمت شامل تقویت سازه‌ای، ایزولاسیون بام و بازسازی بخش‌های آسیب‌دیده با مصالح سنتی بوده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی سمنان با بیان اینکه افزایش استحکام و ماندگاری این بنای ارزشمند در دستور کار بوده است، ابراز داشت: حفظ این بنا به لحاظ هویت فرهنگی و آئینی شهر سمنان حائز اهمیت است.

دوست محمدی با بیان اینکه تکیه پهنه یکی از آثار مهم به‌جامانده از دوران قاجار است، تصریح کرد: این تکیه دو طبقه در گذشته نه‌تنها به‌عنوان استفاده مذهبی، بلکه کاربرد اجتماعی نیز داشته است.

وی با بیان اینکه این بنا برای برگزاری مراسم آئینی و تعزیه خوانی در مناسبت‌های مذهبی مورد استفاده قرار می‌گرفته است، افزود: امروز نیز در شمار بناهای فعال آئینی استان قرار دارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی سمنان در تشریح معماری و موقعیت این بنای تاریخی بیان کرد: طبقه همکف این تکیه شامل حجره‌ها و مغازه‌هایی بود که به بازار سنتی متصل هستند.

دوست محمدی اضافه کرد: طبقه اول نیز به صورت ایوانی برای حضور و تماشای مراسم توسط بانوان و بزرگان طراحی شده است.

وی افزود: این بنای تاریخی از چهار طرف به مجموعه‌ای از فضاهای شاخص مذهبی و تجاری شهر از جمله مسجد امام، مسجد جامع، حمام پهنه، امامزاده یحیی (ع) و تیمچه پهنه وصل می‌شود

رئیس اداره میراث فرهنگی سمنان با اشاره به ویژگی‌های معماری منحصربه‌فرد این تکیه، بیان داشت: تزئینات کاشی‌کاری، ساختار دوطبقه، سقف چوبی شیروانی که در دوره پهلوی اجرا شده و پیوند کالبدی آن با بافت تاریخی و مذهبی شهر، جایگاه ویژه‌ای به تکیه پهنه در میان بناهای تاریخی استان داده است.

دوست محمدی تصریح کرد: تکیه پهنه به‌عنوان یکی از هسته‌های مرکزی بافت تاریخی سمنان و کانون‌های مهم آئینی، نقشی کلیدی در حفظ هویت فرهنگی، مذهبی و معماری شهر ایفا می‌کند.

وی افزود: حفاظت و مرمت این بناها، اولویتی جدی در سیاست‌های میراث‌فرهنگی استان است.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.