همشهری آنلاین - محمد سرابی: آموزش و پرورش اعلام کرده است که از همین روزها میشود قیمتهای مصوب و تولیدیهای مجاز را در نشانی my.medu.ir مشاهده کرد. «سامانه لباس دانش آموزی» با هدف شفاف سازی و بر اساس محل زندگی ساخته شده است. این صفحه در نشانی وجود دارد اما هنوز کاملا فعال نشده است.
تصویب و ابلاغ قیمتها
دو ماه داغ تابستان باقی مانده تا کلاسها شروع شود. اولیا که پیش ثبت نام و ثبت نام را انجام دادهاند بیشتر درگیر شهریه و مخارج دیگر هستند و حساب پول لباس مدرسه را برای نیمه شهریور گذاشتهاند. عاطفه مدبرنژاد، مدیرکل انجمن اولیا و مربیان وزارت آموزش و پرورش در اینباره میگوید: «قیمت لباس مدارس بر اساس نوع پارچه و دستمزد دوخت از طرف اتحادیهها و زیرنظر اتاق اصناف تعیین میشود. وزارت صمت تولیدیهای مجاز و قیمت را به آموزش و پروش اعلام میکنند و از آن طرف به مدارس ابلاغ میشود. مدیران مدارس هم مکلفند که نرخنامه و فهرست تولیدیهای مجاز را به اطلاع اولیا برسانند.»
شورای مدرسه تصمیم میگیرد
لباس دانشآموزان مدرسه باید به شکل یکتا باشد اما تصمیمگیری درباره اینکه دانشآموزان چه نوع لباسی و از کدام تولیدی بخرند از کجا شروع میشود؟ به شکل قانونی از شورای مدرسه. شورای مدرسه که از ترکیب مدیر، معاونان آموزشی و پرورشی، نماینده انجمن اولیا و مربیان و حتی گاهی نماینده شورای دانش آموزی تشکیل میشود درباره لباس مدرسه تصمیم میگیرد. با این حساب، اولیا هم در تصمیمگیری تاثیرگذار هستند. معمولا لباسها هر سهسال عوض میشوند اما بعضی مدارس برای هر پایه خود یک لباس جداگانه دارند. برخی مدارس نیز به دانشآموزان اجازه میدهند که از لباسهای سال گذشته خود استفاده کنند اما باتوجه به رشد جسمی کودکان و نوجوانان این روش کاربرد چندانی ندارد.
ترگال یا تترون
جنس لباس مدرسه سالها است که از پارچه «ترگال» انتخاب میشود. پارچهای که در مقابل شستشو و اتوکردن مداوم، مقاومت کند. مخصوصا وقتی قرار باشد بچههای ابتدایی پرجنب و جوش آن را به تن کنند. مرضیه زارع، طراح لباس میگوید: «لباس مدرسه نشان هویت است اما دانشآموز هم باید بچه با آن احساس خوبی داشته باشد. این لباس بیشتر از بقیه البسه مورد استفاده قرار میگیرد و به هم دلیل بهتر است از جنس پلیاستر باشد و با پارچههای پشمی و پنبههای ترکیب شود.» در سالهای اخیر استفاده از پارچه «تترون» هم برای لباس مدارس هم رایج شده است. تترون سبکتر است و رنگ سفید آن برای دوختن روپوشهای پزشکی کاربرد دارد.
جشنواره لباس مدارس
کارگروه مد و لباس که در سال ۱۳۸۵ تشکیل شد، مدتی زیرمجموعه وزارت ارشاد و مدتی زیر مجموعه وزارت آموزش و پرورش بود. سه ماه قبل اعلام شد که این کارگروه ذیل شورای فرهنگ عمومی فعالیت میکند و دبیر کنونی آن هم سال گذشته از سوی وزیر ارشاد منصوب شده است. مدارس نیز به تصمیمها و رویههای کلی ارگانهای اصل استناد میکنند.
لباس مدارس موضوع کارگروهها، هماندیشیها، جشنواره و ... مختلف است. اسفند سال پیش بود که نخستین رویداد نوآورانه طراحی دوخت لباس فرم مدرسه از طرف بسیج اصناف و اتحادیه خیاطان تهران برگزار شد. ارگانهای دولتی مرتبط هر سال رویدادهایی با این موضوع برگزار میکنند که تاثیر آن بر محصول نهایی مشخص نیست. قسمت مشترک این رویدادها تاکید بر هویت فرهنگی لباس مدارس است که دائما تکرار میشود. در ایران رشته طراحی لباس در سطح هنرستان و دانشگاه وجود دارد و صنایع نساجی مرتبط مشغول تولید هستند.
با توجه به جمعیت ۱۶ میلیون نفری دانشآموزان ایرانی، چرخههای اقتصادی بازار بزرگ لباس مدارس در این روزهای تابستان به گردش افتادهاند و یک ماه دیگر محصولات آنها عرضه خواهند شد.