همشهری آنلاین: در روزهایی که برخی دولتهای منطقه صلح با رژیم صهیونیستی را راهی برای امنیت خود میپندارند، تجربه سوریه هشداری جدی و عبرتآموز است. کشوری که نه با آمریکا سر جنگ دارد، نه شعاری علیه اسرائیل و آمریکا میدهد؛ نه توان موشکی و هستهای دارد و نه عضوی از جبهه مقاومت است. حتی در مسیر عادیسازی روابط و احتمالی برای پیوستن به پیمان ابراهیم نیز قرار گرفته و تحریمهای آمریکا علیه آن کاهش یافتهاند. با این حال، همین سوریه هدف حمله اسرائیل قرار میگیرد؛ چرا؟ چون ذات رژیم صهیونیستی با توسعهطلبی و تجزیهطلبی آمیخته است. تجربه سوریه نشان میدهد که صلح با اسرائیل نهتنها امنیت نمیآورد، بلکه کشورها را آسیبپذیرتر میکند. این همان حقیقتی است که رهبر معظم انقلاب سالها پیش بیان کردند: صلح با اسرائیل، کشورهای سازشکار را از گزند و خطر این رژیم مصون نخواهد کرد.
بخش اول: در سوریه چه خبر است؟
تنشها در سوریه در جنوب این کشور و در استان سویداء متمرکز است. سویدا نام یکی از چهارده استان کشور جمهوری عربی سوریه و در جنوبیترین نقطه سوریه قرار دارد. سویدا همچنین تنها استانی است که دروزیها در آن اکثریت دارند، هرچند فقط سه درصد جمعیت سوریه را دروزیها تشکیل میدهند.
تنشها از کجا شروع شد؟
هفته پیش، دولت جدید سوریه به حاکمیت احمدالشرع(جولانی) در پی درگیریهای دروزیها با قبایل عرب و بادیهنشین حوران، نیروهای خود را به جنوب این کشور فرستاد، اما این نیروها خود به بخشی از درگیری تبدیل شده و با پیوستن به صفوف قبایل عرب در قتل و کشتار علیه ساکنان السویداء شرکت کردند.
ورود اسرائیل و تغییر فاز جنگ
با ادامه درگیریهای فرقهای میان شبهنظامیان دروزی از یک طرف و نیروهای دولتی و قبایل مسلح در شهر سویدا، ارتش اسرائیل از هفته گذشته به بهانه حمایت از دروزیها، حملاتی را علیه نیروهای حکومت موقت سوریه انجام داد و در عمل جنگ داخلی سوریه به جنگ اسرائیل علیه تمامیت ارضی سوریه تغییر ماهیت داد.
وضعیت جنگی در سوریه
با وجود برقراری آتشبس در منطقهٔ سویدا پس از چهار روز درگیری، گزارشهای منطقهای از شعلهور شدن دوبارهٔ حملات دروزیها و بادیهنشینان حکایت دارد. عصر جمعه خبرنگار آناتولی در سوریه گزارش داد که بادیهنشینهای سنی با صدها جنگجو که خود را از قبایل سراسر سوریه به سویدا رساندهاند، «ضدحمله» را آغاز کرده، کنترل شماری از روستاهای اطراف سویدا را به دست گرفته و به سمت دروازهٔ غربی شهر سویدا به حرکت درآمدند.
بخش دوم: تا کنون چه بر سر سوریه آمده است؟
حملات ارتش اسرائیل علیه سوریه از زمان سقوط دولت بشار اسد شروع شده و این حملات در یک هفته گذشته در استان سویدا تشدید شده و تبعات زیادی برای این کشور داشته است:
۶۰۰ کشته: یک هفته درگیری در سویدا نزدیک به ۶۰۰ کشته برجای گذاشته است.
نابودی ساختمانهای دولتی: حملات اخیر جنگندههای اسرائیل به دمشق نیز کشیده شده و ساختمان وزارت دفاع سوریه و چندین ساختمان دولتی این کشور در کنار برخی پادگان و مراکز نظامی به کلی نابود شدهاند.
صدها میلیارد خسارت روی دست سوریه: سایت صهیونیستی والا اعلام کرد که ارتش سوریه برای جبران خسارتی که حملات اسرائیل به آن زده است، صدها میلیارد باید هزینه کند و یک نسل باید خسارات آن را جبران کند.
نابودی ۸۰ تا ۹۰ درصد از توان نظامی ارتش سوریه: برآوردهای ارتش اسرائیل حاکی از آن است که بین ۸۰ تا ۹۰ درصد از توان نظامی ارتش سوریه طی حملات اسرائیل پس از سقوط دولت اسد نابود شده است. روزنامه صهیونیستی معاریو نیز در همین راستا نوشته است که ارتش اسرائیل در زمستان گذشته حدود ۴۰۰ هدف استراتژیک در سوریه را در یکی از بزرگترین عملیات تاریخ اسرائیل مورد حمله قرار داد.
بخش سوم: جنگ با کشوری که مرگ بر آمریکا نمیگوید!
حملات اخیر ارتش اسرائیل به سوریه در حالی شدت گرفته است که حاکمیت جدید سوریه به رهبری احمدالشرع بارها نسبت به عادی سازی روابط با اسرائیل چراغ سبز نشان داده بود. در واقع احمدالشرع یک چهره کاملا همسو با غرب و دست نشانده است که این روزها زیر بمباران ارتش اسرائیل قرار گرفته است. جهتگیریهای الشرع از زمان بدست گرفتن قدرت در دمشق همواره در راستای اهداف غرب و اسرائیل بوده است:
عدم قصد جنگ با آمریکا و اسرائیل: احمدالشرع(جولانی) یک روز پس از آغاز حملات رژیم صهیونیستی، ضمن تقدیر و تشکر از ترکیه و آمریکا، علیرغم حملات رژیم صهیونیستی اعلام کرد با اسراییل سر جنگ ندارد و ترجیح میدهد در آرامش و صلح بماند.
بمباران همزمان با روند عادی سازی: علی رغم آنکه حاکمیت احمدالشرع شروط اسراییل برای ورود به فرایند عادی سازی را پذیرفته بود، اما این موضوع باعث نشد تا اسراییل به سوریه حمله نکند.
یار نزدیک ترامپ: این نکته نیز قابل توجه است که ارتش اسرائیل این روزها در حالی حکومت الشرع در سوریه را میکوبد که الشرع یک ماه پیش در ریاض به دیدار ترامپ رفته بود و ارادت خود را به رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده بود.
بمباران پس از لغو تحریمها: همچنین حملات اسرائیل علیه سوریه کمتر از ۱ ماه پس از آن انجام میشود که دولت ترامپ با امضای فرمانی دستور لغو و تعلیق کلیه تحریمها علیه دولت جدید سوریه را داده بود. لغو تحریمهای سوریه تاثیری در خصومت اسرائیل نسبت به دمشق نداشته است.
جنگ علیه کشور غیرهستهای و غیرموشکی: از سوی دیگر، بمباران سوریه توسط ارتش اسرائیل در حالی ادامه دارد که سوریه نه تهدید هستهای و نه حتی تهدید موشکی علیه اسرائیل به شمار نمیرود، چون سوریه فعلی فاقد این تواناییهاست.
بخش چهارم: اسرائیل چرا سوریه را بمباران میکند؟
با توجه به همراهی و همسویی کامل حاکمیت جدید سوریه به سرکردگی احمدالشرع با آمریکا و رژیم صهیونیستی، این جای سوال است که چرا اسرائیل دست از سر سوریه بر نمیدارد؟
فقط تسلیم کامل: تل آویو با بمباران دمشق ثابت کرد که به دنبال تعامل و سازش با سوریه نیست و به چیزی جز تسلیم کامل احمدالشرع رضایت نمیدهد. تسلیم کامل یعنی تمام سرزمین شامات پایگاه نظامی اسرائیل است و صهیونیستها هرجا که بخواهند میتوانند دست به عملیات نظامی بزنند.
فروپاشی یکپارچگی سوریه: ورود ارتش اسرائیل به جنوب سوریه به بهانه حمایت از دروزیها دلیل واضحی بر آن است که اسرائیل بدنبال فروپاشاندن تمامیت ارضی سوریه و تبدیل این کشور به کانتونهای قومی و کوچکتر است. این هدف اسرائیل در راستای جلوگیری از تشکیل دولتهای قدرتمند در منطقه است.