همشهری آنلاین - یکتا فراهانی: آلودگیهای ناشی از تولید سیمان، یکی از بزرگترین منابع تولید گازهای گلخانهای در جهان است. حالا اما دانشمندان مؤسسه فناوری تکنیکون با استفاده از میکروبها، نوری در دل این بحران روشن کردهاند. آنها مادهای زیستی و سازهای تولید کردهاند که با استفاده از نور خورشید و جذب دیاکسیدکربن، خود را شکل میدهد و رشد میکند؛ مصالحی که نهتنها زیستمحیطی هستند، بلکه خاصیت خودترمیمی نیز دارند. آیا این آغاز پایان دوران خاکستری سیمان است؟
آجرهایی زنده؛ از دل آزمایشگاه به دل شهر
در این پروژه، دانشمندان از میکروارگانیسمهایی استفاده کردهاند که توانایی اتصال ذرات شن را دارند. این فرآیند بدون نیاز به گرما، آب فراوان یا مواد شیمیایی آلاینده انجام میشود. تنها چیزهایی که این مصالح زنده نیاز دارند، نور خورشید، دیاکسیدکربن و رطوبت محیطی است.
چرا این کشف مهم است؟
صنعت سیمان حدود ۸ درصد از کل انتشار جهانی دیاکسیدکربن را تولید میکند؛ بنابراین جایگزینهایی که نهتنها آلاینده نیستند، بلکه کربن را جذب میکنند، اهمیت بالایی دارند. به گفته دانشمندان، این مصالح تازه میتوانند نقش مهمی در کاهش اثرات زیستمحیطی ساختوساز ایفا کنند.
بیشتر بخوانید :
- آشنایی با مواد آلوده کننده آب
- هوای آلوده تهران، آرسنیک و سیانور دارد؟ | بالاخره دستگاه تصفیه هوا بخریم یا خیر؟
خودترمیمی؛ یک ویژگی مهم و بهصرفه
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد این مصالح، توانایی آنها در ترمیم خود در صورت آسیبدیدگی است. به دلیل زندهبودن میکروارگانیسمها، ساختار میتواند خود را بازسازی کند و ترکها را پر نماید. این موضوع، عمر مفید سازهها را افزایش و هزینه نگهداری را کاهش میدهد.
امکان تولید بومی و ساده
تولید این نوع مصالح به فناوری پیچیده یا محیطی کنترلشده نیاز ندارد. این بدان معناست که میتوان آن را در مناطق محروم یا درحالتوسعه نیز بهراحتی تولید کرد. ساختوساز سبز، اکنون قابلدسترستر از همیشه است.
آیندهای که میخواهد رشد کند
محققان اکنون در حال همکاری با معماران و مهندسان برای استفاده عملی از این مصالح در پروژههای واقعی هستند. هدف نهایی، ساخت خانههایی است که نهتنها انرژی کمتری مصرف میکنند، بلکه خود به پاکسازی هوا کمک میکنند.
مصالح زنده و هوشمند!
در جهانی که بهسوی سبزشدن گام برمیدارد، مصالح سنتی جای خود را به نوآوریهایی زنده و هوشمند میدهند. اگرچه هنوز در ابتدای مسیر هستیم، اما پروژه مصالح زنده تکنیکون نشان میدهد که علم میتواند به ما یاد دهد چگونه با طبیعت، نه علیه آن، بسازیم.